Gasztro

Édes és sós kísértés: 2 recept

Vidám szombat, csendes vasárnap. Hétvégén már várja a család, hogy meglepd őket valami finomsággal: szombatra édessel, vasárnapra sóssal készülhetsz.
 Káposztás bukta

Hozzávalók:

A tésztához:
35 dkg liszt
1 evőkanál cukor
1 kávéskanál só
1 tojássárgája
1,5 dl langyos víz
2 dkg élesztő
3 evőkanál olívaolaj (lehet napraforgóolaj is)
1 tojás a kenéshez
köménymag a díszítéshez

A töltelékhez:
1 kisebb fej káposzta (kb. 1 kg)
1 dl olaj
só, bors
1 tojás

Édes és sós kísértés: 2 recept

A káposzta külső leveleit leszedjük, a torzsáját egy éles késsel eltávolítjuk, majd négybe vágjuk, és lereszeljük. Elkeverjük egy evőkanál sóval, majd 10-15 percig állni hagyjuk. Ha kiengedte a levét, jól kifacsarjuk. Az olajat egy közepes lábasban felforrósítjuk, rátesszük a kifacsart káposztát, majd gyakran kevergetve megpirítjuk. Sóval és borssal ízesítjük. Hogy gyorsabban hűljön, egy tálra vagy tálcára borítjuk, és szétterítjük. Ha kihűlt, hozzákeverünk egy egész tojást. (Nem akkor, amikor meleg, nehogy kicsapódjon a fehérje, mielőtt a sütőbe kerülne.) Amíg hűl, elkészítjük a tésztát.
A cukrot, egy kanál lisztet és az élesztőt a langyos vízbe keverjük, és hagyjuk felfutni. A maradék lisztet, a sót és olajat egy tálban elmorzsoljuk, hozzáadjuk a felfutott élesztőt és a tojássárgáját, majd alaposan kidolgozzuk. Langyos helyen duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett deszkára helyezzük, majd egy 15 cm széles, 1 cm vastag csíkot nyújtunk belőle. A kinyújtott tészta hozzánk közelebb eső részére helyezzük egy csíkban a tölteléket. A tészta szélét körbe lekenjük tojással, és ráhajtjuk a tésztát. Jól lenyomkodjuk a széleinél. 3 centis darabokat vágunk belőle, megkenjük a tészta külsejét is a tojással, majd megszórjuk köménymaggal. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket egymástól akkora távolságra, hogy kelesztés után se érjenek össze. Langyos helyen duplájára kelesztjük kb. 15 perc alatt. 170 °C fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük.

Elkészítés: 60 perc
Kelesztés: 40 perc
Sütés: 20-25 perc

 Karamellpudingos palacsinta

Hozzávalók 12 darabhoz:
3 tojás
20 dkg liszt
1,5 dl szóda
2 dl tej
csipet só
1 evőkanál cukor
2 evőkanál olaj

A töltelékhez:
10 dkg cukor
5 dl tej
1 csomag vaníliás pudingpor

Édes és sós kísértés: 2 recept

A száraz anyagokat egy tálban összemérjük, majd a tej felét és a tojásokat hozzáadva sima masszát keverünk belőle. Arra vigyázzunk, hogy csomómentes legyen. Óvatosan kevergetve hozzáadjuk a többi tejet, majd a szódát, végül az olajat is. 20 percre félretesszük pihenni, ez idő alatt elkészítjük a pudingot.
A cukrot egy lábasban karamellizáljuk, felöntjük 1,5 dl meleg tejjel, majd teljes olvadásig együtt forraljuk. A maradék tejet a pudingporral simára keverjük, és a karamellre öntve pudingot főzünk belőle. A palacsintákat egyenként kisütjük, mindegyik darab felét megkenjük a pudinggal, majd tölcsérszerűen feltekerjük. Tálaláskor megszórhatjuk grillázzsal, úgy még finomabb lesz.

Elkészítési idő: 60 perc

Még több recept:

Édes és sós kísértés: 2 recept

4 klasszikus édesség új köntösben »

Édes és sós kísértés: 2 recept

2 különleges rétes »

Édes és sós kísértés: 2 recept

3 szilvás nyalánkság »

Cikkünk a Nők Lapja Konyha októberi számából közölt részletet.
Itt tudsz előfizetni a magazinra »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top