Gasztro

Egzotikus nyalánkságok: 6 recept

Hol vannak már azok az idők, amikor kígyózó sorok álltak a Délinél banánra ácsingózva... Ma minden magára valamit is adó zöldségesnél beszerezhetjük az egzotikus tájakról érkező gyümölcsöket, zöldségeket, Vrábel Kriszta pedig megmutatja, mihez kezdjünk a számunkra kicsit idegen gránátalmával, mangóval vagy édesburgonyával!
 Édesköményleves lazacnyárssal


Főszerepben az egzotikus gyümölcsök és zöldségekHozzávalók 4 személyre:

1 nagyobb édeskömény
3 dkg vaj
5 dl zöldségalaplé
1 dl tejszín
só, bors
5 dkg füstölt lazac
2 szelet szikkadt kenyér
olaj a pirításhoz

Daraboljuk fel az édesköményt, az élénkzöld, kaporszerű levelét tegyük félre. Pároljuk meg vajban, majd öntsük fel a zöldségalaplével. Sózzuk, borsozzuk, forraljuk fel, majd forrástól számítva, takarékon körülbelül 15-20 perc alatt főzzük puhára. Ha megfőtt, turmixoljuk le, majd adjuk hozzá a tejszínt, forraljuk fel újra a levest, ha szükséges, ismét sózzuk, borsozzuk. Vágjuk fel kis kockákra a kenyeret, pirítsuk meg olajban. Kockázzuk fel a lazacot is, majd szúrjuk a lazac- és kenyérdarabokat felváltva egy-egy fapálcikára. Tálaláskor szórjuk meg a levest az előzőleg félrerakott, apróra vágott levélkékkel.

Tipp: A garnélarák is remekül illik az édesköményhez, lazac helyett kínálhatjuk ezzel is.

Elkészítés:
10 perc
Főzés: 25 perc

 Grapefruitos avokádósaláta


Főszerepben az egzotikus gyümölcsök és zöldségekHozzávalók 4 személyre:

2 darab avokádó
2 darab grapefruit
1 darab citrom
1 kis csokor snidling
só, bors
olívaolaj

Hámozzuk meg a grapefruitot, szedjük gerezdekre, húzzuk le a hártyát a gyümölcshúsról. Vágjuk ketté az avokádót, a magot emeljük ki, vágjunk belőle vékony szeleteket.

Húzzuk le a szeletekről a héjat, és csepegtessük meg citromlével, hogy ne barnuljon meg. Felváltva helyezzük el a tányérokon a grapefruit- és az avokádódarabokat, sózzuk, borsozzuk, locsoljuk meg olívaolajjal, vágjuk rá a snidlinget.

Elkészítés: 25 perc

 Ananászos csirkecurry


Főszerepben az egzotikus gyümölcsök és zöldségekHozzávalók 4 személyre:

60 dkg csirkemellfilé
1 darab ananász
1 fej hagyma
1 darab citrom
1 dl húsleves
1 dl kókusztej
1 evőkanál madras currypor (enyhe)
friss korianderzöld ízlés szerint
3 evőkanál napraforgóolaj

Mossuk meg és kockázzuk fel a csirkemellet. Forrósítsunk fel 2 evőkanál olajat, enyhén pirítsuk meg benne az apróra vágott hagymát és a curryport. Adjuk hozzá a felkockázott húst, pirítsuk meg, majd öntsük rá a húslevest és a kókusztejet, sózzuk, ha szükséges (a leves sósságától függ). Főzzük, míg a csirke megpuhul, ekkor adjuk hozzá a megpucolt, felkockázott ananászt. Néhány percig főzzük, majd tálaláskor szórjunk rá friss korianderleveleket, és kínáljunk mellé köretnek jázminrizst.

Elkészítés: 10 perc
Főzés: 25 perc

 Gránátalmás-körtés csirke rozmaringgal


Főszerepben az egzotikus gyümölcsök és zöldségekHozzávalók 4 személyre:

1 egész tanyasi csirke
2 darab gránátalma
3 darab körte
fél dl száraz fehérbor
7-8 ág rozmaring
5 dkg vaj
só, bors

Kenjünk ki vajjal egy sütőtálat. Mossuk és szárítsuk meg a csirkét, kenjük be a bőrét vajjal.
Sózzuk, borsozzuk, helyezzünk el benne 1 darab pucolt körtét. Tegyük mellé a rozmaringágakat, egyet-kettőt dugjunk be a csirke belsejébe. Pucoljuk meg, negyedeljük fel a többi körtét, és szedegessük ki másfél gránátalma magjait, ezeket szintén dobjuk a tálba. Öntsük alá a bort, fedjük le alufóliával, és süssük 1 órán át 160 fokon. Vegyük le a fóliát, süssük tovább 50-60 percet, még mindig 160 fokon, majd 15 percet 25 fokon. Amikor kész, szórjuk rá a maradék gránátalmaszemeket.

Elkészítés: 15 perc
Sütés: 120 perc

 Édesburgonyás gnocchi szalonnával

Főszerepben az egzotikus gyümölcsök és zöldségekAz édesburgonya zamata leginkább a sütőtökre, állaga a burgonyáéra hasonlít, most gnocchiban bizonyít.

Hozzávalók 4 személyre:  

50 dkg édesburgonya
kb. 25-30 dkg liszt
1 tojás
15 dkg füstölt húsos szalonna
5 dkg mazsola
5 dkg mogyoró
3 dkg vaj
só, bors

Főzzük meg héjában az édesburgonyát, majd amikor langyosra hűlt, pucoljuk meg, törjük össze villával. Adjuk hozzá a tojást és annyi lisztet, amennyit felvesz, sózzuk. Gyúrjuk össze a tésztát, majd lisztezett munkafelületen sodorjunk belőle kígyókat. Ezekből vágjunk 2 cm-es darabkákat.
Kockázzuk fel a szalonnát, süssük zsírjára, majd adjuk hozzá a vajat, a mazsolát és a mogyorót, süssük őket tovább pár percig. Lobogó, sós vízben főzzük ki a gnocchikat, szűrjük le, majd keverjük el őket a feltéttel.

Tipp: Ha héjas mogyorót kapunk, 250 fokos sütőben süssük, míg elkezd pattogni, akkor vegyük ki, ezután könnyen lejön róla a barna hártya.

Elkészítés: 40 perc
Főzés: 15 perc

 Mangómorzsa


Főszerepben az egzotikus gyümölcsök és zöldségekHozzávalók 4 személyre:

2 darab érett mangó
4 evőkanál kristálycukor
10 dkg liszt
10 dkg zabpehely
10 dkg vaj
3 dkg barna cukor
csipet só
1 dl narancslé

Hámozzuk meg a mangókat, a húsukat kockázzuk fel. Tegyük a gyümölcsöt egy tűzálló tál aljára, szórjuk rá a cukrot, öntsük rá a narancslevet. Keverjük össze a lisztet a barna cukorral és a csipet sóval, majd adjuk hozzá a felkockázott, szoba-hőmérsékletű vajat. Morzsoljuk össze kézzel a tésztát (ne álljon össze, maradjon morzsalékos állagú). Szórjuk rá a morzsát a mangóra, majd 180–200 fokra előmelegített sütőben süssük 30-35 percig, míg aranybarna lesz a teteje. 10 perc pihentetés után, langyosan tálaljuk.

Elkészítés: 15 perc
Sütés: 30 perc

Tipp: Még finomabb lesz, ha a morzsába reszelünk egy kevés friss gyömbért.

Cikkünk a Nők Lapja Konyha novemberi számából közölt részletet.
Itt tudsz előfizetni a magazinra »

Főszerepben az egzotikus gyümölcsök és zöldségek

Mit tegyünk a pirítósra? 5 kipróbált recept »

Főszerepben az egzotikus gyümölcsök és zöldségek

4 édesség új köntösben »

Főszerepben az egzotikus gyümölcsök és zöldségek

Gyors vacsorák: 2 marokkói recept »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top