Gasztro

Hagyományos édességek új köntösben: 4 bevált recept

Rétes, bukta, guba, palacsinta – csupa olyan étel, ami évtizedek óta rendszeresen felbukkan a magyar családok asztalán. Egy kis újítás azonban még a jól bevált lekváros buktára, meggyes rétesre és mákos gubára is ráfér!

Új formában készítettük el a megszokott finomságokat. Érdemes néha ezeket a verziókat is kipróbálni, a siker nem marad el!

 Meggyes vargabéles

Hagyományos édességek új köntösbenHozzávalók 6-8 adaghoz:
25 dkg cérnametélt
50 dkg túró
4 tojás
1 citrom reszelt héja
10 dkg tejföl
12 dkg cukor
5 dkg mazsola
4 darab réteslap
kevés olaj a kenéshez
vaj és morzsa  a formához

A meggyes részhez:
1 kisebb üveg meggybefőtt a leve nélkül (30 dkg friss vagy mirelit meggy)
5–10 dkg cukor a meggy savanyúságától függően

A borsodóhoz:
5 tojássárgája
4 dl tej
1 dl édes fehérbor
10 dkg cukor

Megfőzzük a cérnametéltet, leszűrjük, és hideg vízzel leöblítjük. Kihabosítjuk a tojások sárgáját a citromhéjjal, a cukor felével, majd belekeverjük a tejfölt. A tojások fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. Óvatosan összeforgatjuk a két habot, közben hozzáadjuk a szétmorzsolt túrót, a mazsolát és a cérnametéltet. Kivajazzuk a tepsit, kiszórjuk morzsával, és megkenünk 2 réteslapot olajjal, majd a forma aljára fektetjük. Ráborítjuk a túrós tölteléket és elegyengetjük. Erre a rétegre tesszük a cukorral elkevert meggyet. A töltelék tetejére helyezzük a másik két olajjal megkent réteslapot, majd 160-170 fokos sütőben egy órát sütjük.
A borsodóhoz kihabosítjuk a tojássárgáját a cukorral, felforraljuk a tejet. Ebből egy keveset a sárgájás részhez adunk a hőkiegyenlítés érdekében. Ezt az elegyet visszaborítjuk a forró tejbe, és kis lángon, gyakran kavargatva besűrítjük. Figyeljünk arra, hogy ne csapódjon ki a tojássárgája, újraforrás előtt vegyük le a tűzről. Ezt követően gyors mozdulatokkal belekeverjük a bort, és hagyjuk kihűlni. Ha gyerekeknek készítjük, hagyjuk el a bort.

Elkészítés: 30 perc
Sütés: 60 perc

Tipp: Ha nagyon nedvdús lenne a meggy, egy kevés zsemlemorzsával keverjük el, ami majd sütéskor felszívja a levet.

 Csokoládés-erdei gyümölcsös asszonykonty

Hozzávalók 12-16 darabhoz:

A tésztához:
30 dkg liszt
2 dkg élesztő
1,5 dl tej
2 tojássárgája
1 evőkanál cukor
2 evőkanál sötét kakaópor a színezéshez
3 dkg olvasztott vaj
csipet só
5 dkg porcukor

Hagyományos édességek új köntösben

A töltelékhez:
20 dkg erdeigyümölcs-keverék (lehet mirelit is, de felhasználás előtt olvasszuk ki)
8 dkg cukor
1 csomag főzős vaníliás pudingpor
1 dl víz

A cukrot belekeverjük a langyos tejbe, hozzáadunk egy kanál lisztet és az élesztőt, majd hagyjuk felfutni. Elmorzsoljuk egy tálban a kezünkkel a lisztet, a sót, a porcukrot és a vajat, hozzáadjuk a felfutott élesztőt és a tojások sárgáját, majd alaposan kidolgozzuk. Kettéválasztjuk, és a tészta egyik felét megszínezzük a kakaóporral. (Ha nehezen tudjuk belegyúrni, adhatunk egy kevés tejet a tésztához.) Két cipót formálunk, meleg helyre tesszük, és a duplájára kelesztjük őket.

Míg kel a tésztánk, elkészítjük a tölteléket. A cukrot és az erdei gyümölcsöt egy kis lábasban felfőzzük, gyakran kevergetve, hogy ne kapjon le. Simára keverjük a pudingport a vízzel, és besűrítjük vele a felfőzött gyümölcspépet. Egy lapos tálcára kiborítva langyosra hűtjük. Ha megkeltek a tészták, egymás mellett egyforma méretűre nyújtjuk a gombócokat egy lisztezett deszkán, kb. 30×30 cm méretűre. Az egyiket vékonyan megkenjük vízzel, majd ráborítjuk a másik tésztát. Erre a tésztára borítjuk a langyosra hűlt gyümölcsös tölteléket, és együtt szorosan feltekercseljük. A rúdból 2 cm széles karikákat vágunk egy éles késsel, sütőpapírra borítjuk őket. (Legyenek kellő távolságra egymástól, mert keléskor és süléskor nagyra nőnek!) Langyos helyen még 15 percig kelesztjük, majd 170 °C fokos sütőben 20-25 percig sütjük.

Elkészítés: 60 perc
Kelesztés: 40 perc
Sütés: 20-25 perc

 Baracklekváros-mákos pite

Hagyományos édességek új köntösbenHozzávalók 10-12 kockához:

A tésztához:
30 dkg liszt
20 dkg vaj vagy margarin
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 tojássárgája

A töltelékhez:
1,5 dl víz
15 dkg cukor
1 kisebb citrom reszelt héja
20 dkg darált mák
5 dkg darált keksz vagy zsemlemorzsa
2-3 evőkanál baracklekvár
plusz 20-25 dkg a töltelék tetejére

A tojáson kívül a tészta minden hozzávalóját egy tálban elmorzsoljuk, majd a tojás hozzáadásával tésztává gyúrjuk. Ne gyúrjuk túl sokáig, mert a kezünk melegétől ellágyul a vaj. (A vaj legyen puha, szoba-hőmérsékletű, de ne túl lágy, mert attól szétesővé válhat a tészta.) A kész tésztát fóliába tekerve 15 percre a hűtőbe tesszük. Míg pihen, elkészítjük a tölteléket.

Felforraljuk a vizet, a baracklekvárt és a cukrot. Szárazon elkeverjük a mákot a reszelt citromhéjjal és a darált keksszel, majd a forró cukorsziruphoz öntve folyamatosan kevergetve tölteléket főzünk belőle. A tűzről levéve félretesszük hűlni. A tészta kétharmadát levágjuk, egy kb. 20×20 cm-es négyzetet nyújtunk belőle, és egy sütőpapírral fedett vagy zsiradékkal kikent tepsire borítjuk. Villával megszurkáljuk, majd 170 °C fokra előmelegített sütőben alig világosbarnára sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni, majd elkenünk rajta 2 evőkanál baracklekvárt. A máktölteléket egyenletesen eloszlatjuk a lekvár tetején. Ujjnyi vastag darabokat vágunk a maradék tésztából, akkorákat, hogy be tudjuk rácsozni a töltelék tetejét. A rácsok közötti részt kitöltjük a baracklekvárral. Visszatesszük a 170 fokos sütőbe, és addig sütjük, míg a rácsok is szép, világosbarna színt kapnak.

Elkészítés: 60 perc
Sütés: 30 perc

 Diós-almás guba

Hozzávalók 4-6 főre:
8 darab kifli (lehet kissé szikkadt is)
6-7 dl tej
20 dkg darált dió
fél citrom reszelt héja
12 dkg porcukor + ízlés szerint a tálaláshoz, de használhatunk mézet is

Az almához:
4 darab alma
fél citrom reszelt héja
5 dkg vaj
4-5 dkg cukor

Hagyományos édességek új köntösben

Megmossuk, meghámozzuk, majd vékony cikkekre vágjuk az almákat. A vajat felforrósítjuk egy serpenyőben, majd rátesszük az almát, a citromhéjat és a cukrot. Félpuhára pároljuk, majd félretesszük hűlni. A kifliket felkarikázzuk, és egy tálba halmozzuk őket. A tejet a cukorral felforraljuk, majd rácsurgatjuk a kiflidarabokra. A diót elkeverjük a citromhéjjal, majd óvatosan megforgatjuk benne a megáztatott kifliket. Így is fogyasztható, de aki úgy jobban szereti, tegye be 5-8 percre a sütőbe. Ilyenkor is belekeverhetjük a megpárolt almát, de tálaláskor is ráhalmozhatjuk ízlésesen az adagokra. Mézzel, porcukorral vagy vaníliasodóval tálaljuk.

Elkészítés: 45 perc

Hagyományos édességek új köntösben

A 10 legjobb külföldi ínyencbolt Budapesten » 

Hagyományos édességek új köntösben

15 nélkülözhetetlen konyhai eszköz » 

Hagyományos édességek új köntösben

A 8 legjobb konyhás webshop » 

Cikkünk a Nők Lapja Konyha októberi számából közölt részletet.
Itt tudsz előfizetni a magazinra »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top