Gasztro

Lebukás: rudi túró nélkül!

Izgalmas, sőt bizarr eredményeket hozott a nagy rudi-teszt. 19 túrós csemegét tesztelt a Tudatos Vásárlók Egyesülete, és botrányos következtetésekre jutottak.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete az egyik legnépszerűbb hazai édességet vette górcső alá – kevésbé élvezeti, sokkal inkább táplálkozásbiológiai szempontból és a csomagoláson feltüntetett információk alapján. Összesen 19-féle terméket vizsgáltak, 13 natúr és 6 ízesített rudit. Az édességek minősége igen széles skálán mozgott: olyan rudit is találtak, amely nem tartalmaz túrót.

A vizsgálatba a nagyobb élelmiszerüzletekben (CBA, Kaiser’s, Lidl, Match, Penny Market, Spar, Tesco) kapható termékeket vonták be. A Cserpes Trudit a Lipóti Pékségekben találod meg.

A lista élén a Cserpes Trudi áll, egy pont lemaradással követi a natúr Pöttyös Túró Rudi. A jó helyezést annak köszönhetik, hogy egy pontot sem veszítettek, a Cserpes továbbá a kevés adalékanyagért pluszpontot kapott. Habár egyiknek sem csokoládé a bevonója, a töltelékben legalább – nagy mennyiségben – túró van, és természetes aromát tartalmaznak, valamint jól olvasható az összetételi lista a csomagoláson.

Amelyek elvéreztek

A legrosszabbul a Sole Update 1 desszert és a Tejnasi teljesített. Sok pontot veszítettek a hiányos tájékoztatás miatt, valamint azért, mert a töltelék nem tartalmaz túrót, ami egy rudira asszociáltató terméknél minimum elvárás lenne.


Lebukás: túró rudi túró nélkül!Csoki helyett kakaó

A natúr termékek piacán nem találtak olyan terméket, amely mind a túróalapú tölteléknek, mind pedig a bevonatra vonatkozó táplálkozásbiológiai értékkritériumoknak egyidejűleg megfelelt volna. A legnagyobb hátrányuk a termékeknek, hogy nem ét- vagy tejcsokoládéból álló burokkal készülnek, hanem kakaós ét- vagy tejbevonómasszából, amelynek táplálkozásbiológiai értéke kisebb, mint a csokoládéé.

A bevonómasszának – a magyar élelmiszerkönyvi szabályozás alapján – kisebb a kakaótartalma, és a jó minőségű, drágább kakaóvajat hidrogénezett növényi zsiradékkal helyettesítik, amelynek ráadásul nagy a transzzsírsavtartalma. A vizsgált 19 termékből mindössze kettőnél (azonos márka) találtak csokoládéból készült bevonatot.

Az ízesített termékek piacán a gyümölcskészítmények gyümölcshányadában nem találtak nagy eltérést az átlagtól, és minőségi összetételében is elenyésző különbség van. Ugyanakkor a gyümölcsös rudikra jellemző, hogy a túró jóval kisebb arányban van jelen, mint a natúr rudikban, sok esetben a bevonat nagyobb arányban szerepel, mint maga a túró.

A teszt eredményei és az összefoglaló elemzés itt olvasható »

Bővebb infó: Tudatos Vásárlók Egyesülete – www.tve.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top