Gasztro

Tojás 75 forintért?! Budapesti biopiackörkép

Érdemes-e a "sima" gyümölcshöz képest kétszer-háromszor többet fizetni egy kiló bioalmáért? S vajon mitől lesz bio a méz? Hétvégi biopiaci látogatásunkon ezekre a kérdésekre igyekeztünk választ találni.

Itthon a bio- (angolul organical) étrend még korántsem annyira elterjedt, mint Nyugat-Európában vagy Észak-Amerikában, de jelentőségét semmiképpen nem szabad alábecsülni. Magyarországon már számos biopiac működik, és számuk folyamatosan gyarapszik, bizonyítván a bioételek létjogosultságát.

Miben különbözik egy hagyományos piactól?

A biopiacokon (hivatalosan néven ökopiac) kizárólag ellenőrzött biotermékeket forgalmaznak, olyan árukat, melyek nem veszélyesek sem az egészségünkre, sem a környezetünkre. Ezeket az élelmiszereket szintetikus vegyszerekkel, műtrágyával, gyomirtó vagy növényvédő szerrel nem kezelték, feldolgozásuk során mesterséges adalékanyagot, illetve génmódosítást nem alkalmaztak. Ezek az ökoélelmiszerek garantáltan magas minőségű, káros anyagtól mentes, szervezetünk számára egészséges, értékes táplálékok.

Nem csak a piacon…

Bioélelmiszert nemcsak piacokon, hanem egyre gyakrabban élelmiszerüzletekben is lehet kapni. Egyre több nagy élelmiszerlánc tartja fontosnak, hogy kielégítse a biotáplálkozás elkötelezett híveit is. E boltokban külön szekció kínálja a bioételeket. Sajnos a választék igen korlátozott, bár folyamatosan bővül: a tartós készítményeké a főszerep, friss zöldség, gyümölcs, hús, hal egyelőre csak elvétve kapható; ezeknek a beszerzése továbbra is a piacokra korlátozódik, vagy interneten rendelhető meg nagyobb mennyiségben. Egyre több lakóközösség használja az online beszerzési formát: családok összeállnak, és kedvező áron szállíttatják házhoz a megrendelt bioélelmiszereket, friss zöldséget, gyümölcsöt, húsárut.
Biowebáruházak listája »

Kik vásárolnak biopiacon?

Mind külföldön, mind itthon a fogyasztók egyre nagyobb része tudatos vásárló. A bioélelmiszereket megvásárlók nemcsak a divattrendet követik, hanem tudatosan gondolják át, hogy mire adják a pénzüket. A társadalom jelentős része közvetlen környezetében találkozik olyan komoly betegségekkel, melyek kialakulásához a szervezetben felhalmozódott méreganyagok jelentősen hozzájárulnak. Ezért is válik fontossá mind több ember számára, hogy családját jó minőségű, egészséges élelmiszerekkel lássa el. Ennek fényében nem meglepő, hogy a biopiacok törzsközönségét főleg fiatal családosok és komoly betegséggel küzdő emberek alkotják.

Miért olyan drágák?

A bioélelmiszerek ára körülbelül 2–4-szerese a hagyományos élelmiszerekének. Hogy miért? Egyrészt az előállítás magas költségének köszönhetően, másrészt az ökotermelők alacsony száma miatt a magas árakat nem korlátozza az egészséges verseny. Egy 2006-ban készült felmérés kimutatta, hogy a törzsvásárlók 60%-a magas jövedelmű, felsőfokú végzettségű, családos vásárlókból áll, akik tudnak és hajlandóak is áldozni az egészséges táplálkozásra.

Budapesti biopiacok

 MOM-biopiac – a legnépszerűbb

Az első biopiac 1991-ben nyílt meg 500 négyzetméteres területen, Budapesten a Margit híd budai oldalán, néhány őstermelő standjával. Kisebb kitérő után a piac a Marczibányi téri Művelődési Központ udvarára költözött, ahol jelentős számú árussal bővült. 2005 tavaszán a piac tovább költözött a XII. kerületi MOM Művelődési Ház udvarára. Itt már rendezett, zárható faházakból, nádból épített pavilonokból és asztalokból álló piac fogadta a vásárlókat. A piac jelenleg átépítés alatt van, ez idő alatt a Kongresszusi Központ előtti parkolóban üzemel.

Biopiaci körkép
Biopiaci körkép

Mint első biopiac, továbbra is a legnépszerűbb, de egyben a legzsúfoltabb és a legdrágább is Budapesten. A kapun belül nyüzsgő piaci hangulat fogad. Ami rögtön szembetűnő különbség a normál piacokhoz képest, hogy nagyon sok helyen kínálnak kóstolót, legyen az biogyümölcslé, sült biodebreceni vagy bioalma.

A piacon komoly társadalmi élet zajlik, a vásárlók jelentős része visszatérő törzsvevő, árusok és vevők egymást néven köszöntik. Nem törzsvendég lévén már-már idegennek, kirekesztettnek éreztem magam. Néhány alkalom után azonban bárki részesévé válhat az itteni életnek, és érdemes ide visszatérni, mert a választék nagyon széles: hús, hal, tej, sajt, felvágott, zöldség, gyümölcs, pékáru, cukrászsütemény, méz, bor stb.

Biopiaci körkép

Parkolni nehéz, tömegközlekedéssel viszont könnyen megközelíthető: pesti oldalról a 8-as és 112-es buszokkal a BAH-csomópontig, a Moszkva tértől a 61-es villamossal és a 139-es busszal a BAH-csomópontig.

Nyitva tartás: szombaton 6.30 és 12 óra között
Cím: Budapest XII. kerület, Jagelló út, Kongresszusi Központ előtti parkoló

 Klebelsberg Kultúrkúria udvara – a leginkább gyerekbarát

A legfiatalabb biopiac, a MOM-piac kis testvére. Kinézetre is rokon, hasonló kis faházak állnak a piacon az asztalos árusítás mellett. A piac a családos vásárlókra felkészülve játszótérrel várja a gyerekeket. Az árusok nagy része megtalálható a MOM-piacon is, illetve azok az árusok találtak itt maguknak vásárlókat, akik helyhiány miatt a MOM-piacról kiszorultak.

Biopiaci körkép

Maga a piac is szellősebb, mint a MOM, körülbelül 6-7 faházikó és kb. 10 asztali árus várta a vásárlókat az elmúlt szombaton. A környezet a felújított kúriával és parkkal igen pazar. Nekem egy hangulatos kávéházi terasz hiányzott ebből a miliőből, ahol a reggeli bevásárlás előtt megihattam volna egy jó kávét.

Biopiaci körkép

Választék: gyümölcs, zöldség, tej, sajt, pékáru, fagyasztott áru, száraztészta, lekvár, méz, bor.

Biopiaci körkép

A kúrián kívül az utcán könnyű parkolni.
Megközelíthető: a Moszkva tértől 61-es villamos a Hűvösvölgy végállomásig. Onnan 37-es vagy 257-es vagy 64-es vagy 164-es busz a Templom utcai megállóig.

Nyitva tartás: szombaton 6 és 12 óra között
Cím: Budapest II. kerület, Templom u. 2–10. (a Hidegkúti út mellett)

 Újpesti biopiac és biobolt – az egyetlen részben fedett

Az újpesti biopiacot orvosok létesítették egy kórház udvarán, azzal a céllal, hogy rákos betegek garantáltan vegyszermentes élelmiszerhez juthassanak. Erre a piacra érdemes korán jönni, fényét a kora reggeli órákban éli igazán. Szombaton van a „nagypiac”, amikor szélesebb az árusok kínálata, illetve szerdán a „kispiac”, amikor kevesebb az árus és kisebb a kínálat. A szűkebb választék ellenére igen népszerű a „kispiac”, mivel a bioszegmensben még ritkaság a hétközbeni vásárlás. Péntekenként a „családi piacnapon” a piac üzemeltetője, az Inzula Kft. saját termesztésű áruit 30%-os kedvezménnyel kínálja a vásárlóinak.

Biopiaci körkép

Választék: zöldség, gyümölcs, tejtermékek, pékáru, lekvárok, gyümölcslevek, egészséges vizek, csírák, búzafű, környezetre ártalmatlan tisztítószerek stb. A piacon biobolt is működik, itt száraztészták, gabonák, pelyhek, üveges szószok, kekszek, bébiételek, fűszerek, mosódió és mosószerek, valamint pipereáru kapható.

Biopiaci körkép
Biopiaci körkép

Ez az egyetlen biopiac Budapesten, melynek egy része fedett.

A piac területén kulturáltan lehet parkolni (100 Ft).
Megközelíthető: 3-as metró Újpest-városközpontig, onnan 147-es, 30-as busszal, illetve a Baross tértől 20-as, 30-as buszokkal. A 47-es, 96-os busz is megáll a piacnál.

Nyitva tartás: szombaton és szerdán 6.30 és 13 óra között és pénteken reggel. (Igyekezzünk a reggeli órákban odaérni, mert záráshoz közeli időpontban már rohamosan ritkul a választék!)

Cím: Budapest IV. kerület, Baross u. 105–107.

 Biopiac az Albertfalvai piac területén – a legolcsóbb

Szombat reggel 8 óra, tökéletes piaci időpont. Ennek ellenére az Albertfalvai piac igencsak kihalt, sőt elszomorító az üressége. Csupán néhány lelkes árus kínálja portékáit a szabadtéri piac területét körülvevő épületben. Ottjártamkor a szabadtéren összesen két őstermelő és egy etyeki tejet árusító furgon várta a vásárlókat. Az egyik őstermelő képviseli egymaga a biopiacot. Nagyon kedves és segítőkész. Sok minden van az asztalán, vevőit ismeri, tudja, hogy ki mit keres. A piac szűkösségére tekintettel az árak itt valamivel mérsékeltebbek.

Biopiaci körkép

A parkolás könnyen megoldható a piac melletti parkolóban. Tömegközlekedéssel is könnyen megtalálható a Móricz Zsigmond körtértől a 18-as vagy 41-es vagy 47-es villamossal az Építész utcai megállóig vagy Budafokról a 114-es vagy a 213-as busszal az Építész utcai megállóig.

Biopiaci körkép
Biopiaci körkép

Nyitva tartás: szombaton 9 és 12 óra között

Cím: Budapest XI. kerület, Fehérvári út 213.

További biopiacok:

Budakeszin a művelődési ház udvarán
Nyitva tartás: szombaton 8 és 12 óra között
Cím: Budakeszi, Fő u. 108

Ökopiac a Floracoop virágpiac területén
Nyitva tartás: szerdánként 6 és 12 óra között
Cím: XI., Budaörsi út (Budaörsi út, M1/M7 közös szakasz és Egérút-háromszög között)

Ár-összehasonlító táblázat (2010. október 2-i árak)

 

 

Bioélelmiszerek

Hagyományos élelmiszerek

 

 

Albertfalva

Kultúrkúria

MOM

Újpesti ökopiac

Lehel piac

Tesco

Sarki zöldséges

Alma

kg

450 Ft

300–450 Ft

500 Ft

350 Ft

200 Ft

200 Ft

300 Ft

Zöld- paprika

kg

500 Ft

700 Ft

600–800 Ft

800 Ft

250 Ft

170–400 Ft

300 Ft

Szőlő

kg

450 Ft

nincs adat

800–1500 Ft

700 Ft

200–350 Ft

350 Ft*

300–400 Ft

Burgonya

kg

350 Ft

300

250–350 Ft

500 Ft

170

220–300 Ft

200 Ft

Tojás

db

nincs adat

55

66 Ft

50–75 Ft

28–34 Ft

30–34 Ft

33 Ft

*: olasz importszőlő.

 Ökopiacok és árusítóhelyek Magyarországon:

• Debrecen (Debreceni Bioudvar), Kandia u. 14. (a Szent Anna utcából nyílik)
Nyitva tartás: minden szombaton 7-től 12 óráig

• Gödöllő, Szabadság tér, Városi piac vagy Esze Tamás u. 60. (0170/37hrsz.)
Nyitva tartás: szombatonként, szerdánként
A változó helyszín és kínálat miatt előzetes telefonos egyeztetés javasolt!

• Kecskemét, Piaccsarnok
Nyitva tartás: kedd és pénteken 7-től 11 óráig

• Miskolc, Görgey Artúr u. 5. (Tudomány és Gazdaság Háza), miskolci Belvárosi Biovásár
Nyitva tartás: péntek, 8–14

• Nyíregyháza, Búza téri Piaccsarnok, 2 pavilon a külső piacon
Nyitva tartás: szombat, 6–13

• Pécs, Vásárcsarnok, Bajcsy-Zsilinszky u. 25.
Nyitva tartás: csütörtök, péntek, szombat, 6.30–14

Fotó: Lukács Enikő

Tipp: Bioélelmiszer.lap.hu »

Kriszta ellátogatott a Kongresszusi Központ előtti biopiacra: nézd meg videónkat!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top