Gasztro

Hol főzik a legjobb olasz kávét?

A legjobb presszónak minden olasz azt tartja, ahol a reggeli feketéjét issza. Az összesen 150 ezer itáliai kávézót az idén is rangsorolták. A koronát a Friuliban levő Palmanova egyik kávézója kapta meg.

Hol főzik a legjobb kávét Olaszországban?Röviden és egyszerűen bárnak hívják Olaszországban a kávézót, a beállós presszótól a leülős kávéházig tartó összes vendéglátási variációt beleértve. Van egyetlen pultból álló bár, ahol elénk tolják a kávét (és Nápolyban a kávéfőző pincér előre meg is cukrozza). Van olyan bár, ahol ebédelni is lehet (szendvicset éppúgy, mint kagylós spagettit); van bár, mely egyben cukrászdaként is működik.

A bár az olaszok számára elsősorban a kávéfogyasztás helyét jelenti, ahol reggel péksüteménnyel, ebéd után önmagában, este gyomorkeserűvel isszák az eszpresszót. A bár központi jelentőségű az itáliai társadalom mindennapi életében. Az olaszok fejenként napi 8 eurót költenek a bárokban. A vendégek fele a bárban reggelizik, 8,7 millió olasz a bárban ebédel. A csésze kávé átlagosan 80 centbe kerül, Milánó központjában 1 euró 20, délebbre olcsóbb.

Nehéz megmondani, melyik Itália legjobb kávézója. Minden városnak, kerületnek, munkahelynek, családnak megvan a saját kedvence. A rangsorolás feladata a Gambero Rosso gasztronómiai újság szakértőinek jutott. 2003-tól adják ki a Bar d’Italia (Olaszország bárjai) című kalauzt, melyben 1650 benevezett presszót és kávéházat osztályoznak. A legmagasabb minősítést – kínálat, felszolgálás, kávéfőzés alapján – a három kávészem, három kis csésze osztályzat képviseli.

Az év bárja címet az idén a Friuli tartományban levő, Udine-közeli, 5 ezer lakosú Palmanova egyik bárja, a Caffetteria Torinese érdemelte ki. Az Itália legjobb bárjának címével megkoronázott Caffetteria Torinese 1938 óta főzi a kávét a 16. században erődként épített, csillag alakú kisváros gyönyörű főterén. Ahogyan a tulajdonos, Nereo Ballestriero elmondta, reggel héttől éjjel kettőig tartanak nyitva. A Caffetteria Torinese kínálatából látszik, hogy északkelet-olasz bárról van szó: az eszpresszó mellett rendelhetünk japán tealevelekből készített teát, libasonkát, nyers rákot Carnia vidékének folyóiból, Collio fehérboraiból.
Nálunk olaszok, szlovénok, osztrákok is megfordulnak, és ha a turista borjúszeletet akar reggelizni, én nem akarok neki nemet mondani” – hangoztatta Ballestriero.

A Gambero Rosso kalauzában felsorolt több mint másfél ezer bárból 27 érdemelte ki a legjobbnak járó osztályzatot az északi Piemontétól Szicíliáig. Ma már neves építészek rajzolják meg a kávézókat, a menüben kiemelt figyelmet kapnak a zéróemissziós biotermékek és a helyi receptek. A titok persze a pincérekben is rejlik: gyors felfogású, jól képzett és mosolygós szakmabeli nélkül a legjobb bár sem működik.

A palmanovai mellett az innovációért járó díjat a milánói Biancolatte nyerte el. A történelmi kávéházak között a pálmát a torinói Baratti & Milano vitte el. Persze az olaszok továbbra is a kedvenc sarki bárjukban isszák meg reggeli kávéjukat.

Válogass kávés receptjeink közül!

Hol főzik a legjobb kávét Olaszországban?

Mokkakrémes csokoládétorta »

Hol főzik a legjobb kávét Olaszországban?

Kávémousse »

Hol főzik a legjobb kávét Olaszországban?

Kapucsínómuffin mascarponekrémmel »

Kávé.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top