nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Gasztro
Megvan Magyarország Kedvenc Süteménye!

Megvan Magyarország Kedvenc Süteménye!

Rajt-cél győzelemmel a Somlói galuska végzett az első helyen a Magyarország Kedvenc Süteménye szavazáson. A második helyezett szoros küzdelemben a Zserbó, harmadik pedig a rétes lett.
NLCafé
f Ajánlom

Két héten át szavazhattunk a www.kedvencetel.hu oldalon Magyarország Kedvenc Süteményére – negyven finomság közül választhattuk ki a tíz számunkra “legédesebbet”. Csaknem 38 ezren adták le voksukat.

A Somlói galuska a kezdetektől vezette a szavazást, előnye pedig napról-napra nőtt, végül több mint 23 ezer voksot kapott. A második helyért a Zserbó és a rétes között éles verseny alakult ki: a Zserbó ; a szavazás kilencedik napján vette át a vezetést a rétestől és lett 19879 szavazattal a második,
mögötte alig lemaradva harmadik a rétes, amely végül 19356 szavazattal lett harmadik.

Megvan Magyarország Kedvenc Süteménye!

Több, mint 18 ezer szavazattal a krémes lett a negyedik kedvenc, míg az ötödik helyen 17 700 vokssal a túrótorta végzett. A hatodiktól a tízedik helyig a tiramisu, a Rákóczi túrós, a gesztenyepüré, a Feketeerdő torta és a Dobostorta állnak.

A szavazás célja az volt, hogy pillanatképet készítsünk korunk ízlésvilágáról, ezzel hozzájárulva hazánk gasztronómiai kultúrájához. Bár az én kedvencem, a Képviselőfánk lemaradt, személy szerint nagyon örülök, hogy három igazi magyar sütemény végzett az élen – valljuk be megérdemelten, mert nagyon finomak.” – mondta Perger Péter a szavazást szervező NetPincér.hu ügyvezetője.

A sereghajtók

A legkevesebb, mindössze 1819 szavazatot a Mandulatorta kapta, de nem sokkal előzte meg a sereghajtót az Eckler fánk és a baklava sem. Meglepetésnek tűnhet, hogy a Csokitorta csak a 15. helyig jutott, az Esterházy torta pedig csupán a 17. helyet szerezte meg, alig néhány szavazattal tudta megelőzni a piskótatekercset. Ugyancsak várakozáson alul szerepelt az előszavazáson első helyen végzett Tiramisu, amely végül a hatodik helyet szerezte meg.

Az augusztus 23-án indult kezdeményezés célja az volt, hogy kiderüljön, mi Magyarország kedvenc süteménye. A két héten és két napon át, szeptember 7-ig tartó szavazáson harminckilenc süteményre voksolhattunk. Az utolsó két nap a szavazás állása elrejtésre került, az eredményt szeptember 9-én hirdették ki. A szavazáson szereplő sütemények listáját Pataki János, a Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestületének elnöke szakmai útmutatásával állt össze.

 Magyarország Kedvenc Süteménye – Szavazás számokban

Szavazók száma összesen: 38 000

A szavazás ideje: 2010. augusztus 23. – 2010. szeptember 7.

Helyezés    Sütemények    Szavazat
1. Somlói galuska 23602
2. Zserbó 19879
3. Rétes 19356
4. Krémes 18086
5. Túrótorta 17701
6. Tiramisu 17463
7. Rákóczi túrós 16912
8. Gesztenyepüré 16332
9. Feketeerdő torta 15616
10. Dobostorta 14453
11. Gyümölcstorta 12694
12. Oroszkrém torta 12636
13. Képviselőfánk 12178
14. Kókuszgolyó 11992
15. Csokitorta 10302
16. Keksztekercs 9619
17. Esterházy szelet 9293
18. Rigó Jancsi 9226
19. Piskótatekercs 8875
20. Lúdláb 8764
21. Mignon 8506
22. Puncs szelet 7954
23. Sacher 7815
24. Marcipántorta 6767
25. Linzer 6270
26. Brownie 5945
27. Madártej torta 5878
28. Profiterol  5224
29. Citromtorta 4836
30. Fatörzs 4483
31. Sajttorta 4423
32. Diótorta 4267
33. Pándi meggytorta 3880
34. Szatmári szilvatorta 3598
35. Répatorta 3450
36. Baklava 3339
37. Eckler fánk 3319
38. Darázsfészek 3301
39. Mandulatorta 1819

Rövid ismertető a süteményekről:

 1.  2.  3.
A Somlói galuska – az egyik legismertebb magyar cukrászsütemény. Az 1950-es 60-as években Gollerits Károly, a híres Gundel Étterem egykori főpincére alkotta meg, nevét a Somló hegyről kapta. Háromféle, dióval és mazsolával megszórt, főzött vaníliás krémmel töltött piskótából készül. A kész piskótából kanállal galuskaformákat szaggatnak, a galuskákat hegyformájúra halmozzák, majd a tetejét tejszínhabbal díszítik és rumos csokoládéöntettel meglocsolják. A Zserbó (Gerbeaud-szelet) – igazi hungaricum, Gerbeaud Emil alkotta meg a XIX. század derekán, akiről később a híres Zserbó cukrászda a nevét kapta. Omlós tésztából, baracklekvár és jó minőségű darált dió keverékéből álló krémmel töltve készül, a teteje csokoládéval van bevonva. A Zserbó akkor a legjobb, ha a kész sütemény egy kicsit áll, majd később vágjuk jellegzetes zserbó formájúra.
 
A rétes – több száz éves hagyományos házi sütemény, amely feltehetően török hatásra honosodott meg hazánkban. Egyszerű, nyújtott rétestésztából és változatos töltelékekkel készül. A legkedveltebb a túrós, meggyes, almás és mákos töltelékek, de számtalan ízesítés létezik a káposztástól a túrós-
barackoson át a tökös-máskosig.
Megosztás Facebookon