Gasztro

Piknik nyár végén: Húspogácsa paprikalekvárral

A szabadban megéhezni és ott helyben elfogyasztani valami finomságot – ennek varázsa van. Különösen, ha többen megyünk, és körbekínáljuk egymást, ízeket majd recepteket cserélve.

Piknik nyár végénLegtöbben persze arra esküsznek, ha a szabadban tüzet rakunk, és akár egy jóféle szalonnát sütünk meg a parázson, akár komolyabb étel elkészítésébe kezdünk. De ameddig ilyen kellemesen meleg az idő, nem olyan vonzó a tűz közelébe húzódni, mint majd ősszel.

A nyár végi piknikre szinte mindent magunkkal vihetünk, de természetesen a szendvics a legkézenfekvőbb megoldás. Ám azt is megújíthatjuk, ha például a Tamás-féle rendhagyó fasírttal töltjük meg, amelyből ezúttal „kifelejtődött” a vízbe áztatott zsemle. Van helyette hozzá paprikalekvár, amelyet szép kis műanyag dobozból vagy jól lezárható üvegből kínáljunk a többieknek!

A currys csirkecomb is olyan újdonság, amelyben azért egy régi ismerőst fedezünk fel.

A rétes pedig hidegen is finom, készíthetünk belőle többféle töltelékkel is, hogy mindenki választhasson kedvére.

A piknikhez nagyon fontos, hogy legyen nálunk műanyag vagy papír tányér, evőeszköz, zacskó a szemétnek. Sótartó is, ez utóbbiból érdemes beszerezni egy jól zárható, turistáknak készült darabot. A nedves higikendő is jól jön étkezés után, valamint a nagyméretű, a térdünkre teríthető textilszalvéta. Süteményekből inkább könnyebbeket, ha lehet, gyümölcsöseket készítsünk, ne nehezítse el túlságosan a kirándulókat!

Jó kirándulást, jó étvágyat kívánunk! És persze jó időt!


Húspogácsa paprikalekvárral (80 perc)
 
Hozzávalók: 80 dkg sovány, kétszer darált sertéshús, 1 mk mustármag, fehérbors, szerecsendió, 2 gerezd fokhagyma, só,1 csokor petrezselyem

 

Piknik nyár végénA lekvárhoz: 20 dkg konzerv hámozott paradicsom, 1 kisfej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 piros, 1 zöld, 1 sárga kaliforniai paprika (de lehet tölteni való, hegyes erős és kápia is), só, 2 ek balzsamecet, 1 kk cukor, olívaolaj, fehérbors

A fokhagymát lereszeljük, a mustármagot durvára törjük. A húst összekeverjük a fűszerekkel, a finomra vágott petrezselyemmel, a fokhagymával és a sóval. Nagyon alaposan összegyúrjuk, és egyforma pogácsákat formázunk belőle. Négyszögre tépett alufóliákat megolajozunk, és ezek közé tesszük a húspogácsát. Hűtőbe tesszük.

A paprikát forró sütőbe tesszük és barnára sütjük. Átrakjuk egy tálkába, szorosan lezárjuk frissen tartó fóliával, majd tíz percig benne hagyjuk. Így a fólia alatt gőz keletkezik, és könnyen elválik a héja a húsától. Lehúzzuk a héját, kivágjuk a csumáját és kikaparjuk a magjait.  A húsát egyforma kockára vágjuk. A hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk, majd kevés olívaolajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, sózzuk, cukrozzuk és lassú tűzön fél órán át főzzük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a paprikakockákat. Ízesítjük balzsamecettel és fehérborssal. A pogácsákat otthon is megsüthetjük, de megsüthetjük piknikezés közben egy grillrácson is. Friss zsemlébe tesszük és egy kanál paprikalekvárt teszünk a tetejére.    

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top