Gasztro

Nyári édességek: Túrókrém sárgabarackkal

"Valami könnyűt...!" – sóhajtozunk, ha ebédről, vacsoráról van szó, elvégre nyári napokon ennek van itt az ideje. De azért jólesik néha ezt is hozzátenni: "és valami kis édeset..." Íme.

A nyári édességek nemcsak a gyomornak, de a kéznek is könnyűek. Vagyis nem szeretnénk órákig pepecselni velük az átforrósodott konyhában, és a sütés helyett sokkal szívesebben választjuk a hűtést a konyhatechnológia eszköztárából.

A legjobb, ha gyümölcsökkel dolgozunk. Egy könnyű turmixnál vagy mézzel édesített joghurtos gyümölcshabnál nincs egyszerűbb, és mindenki szereti őket. Rétegezhetünk tejszínhabbal lazított túrót egy kis rumos tejben áztatott piskótával és gyümölcsökkel, ez is pár perc alatt kész.

Nyári édességekTamás piskóta alapú desszertje is gyors, ráadásul szederrel készült, amelyből minél többet kellene fogyasztanunk, hiszen tele van antioxidánssal, rendkívül egészséges. A málna legközelebbi rokona, de kevésbé érzékeny, vagyis jobban és tovább eláll, a szállítást is jobban tűri. Viszont nem utóérő, vagyis a szemeket érett állapotukban érdemes leszedni. (Ez a desszert készülhet szederlekvárból is.) A zselatinnak Tamás szerint egy titka van: tartsuk be a zacskón olvasható használati utasítást…

A pohárba halmozott ricottás, mascarponés krém valóban öt perc alatt készül el, és minden nyári édesség elé állított követelménynek megfelel. Ricottát és mascarponét ma már minden nagyobb bevásárlóközpontban kapni lehet, de a közepesek felében is. Érdemes megbarátkozni velük.

A francia palacsintát nálunk is ismerik, de a crème fraiche házi elkészítésének titkai még csak most bukkannak fel a gasztroblogokon. Tehát: 2 dl tejszínt felverünk, adunk hozzá 2 ek. tejfölt, majd 1-2 órára behűtjük. Vagy: 1 bögre langyosra melegített tejszínben keverjünk el 2 ek. írót, leletakarjuk, és egy vagy két napig meleg helyen pihentetjük, végül lehűtjük.

Jó étvágyat a nyalánkságokhoz!

 

Túrókrém sárgabarackkal (20 perc+2-3 óra hűtés)

Hozzávalók: 40 dkg ricotta vagy zsírszegény túró, 10 dkg cukor, 15 dkg mascarpone, 1 dl tejföl, 1 rúd vanília, fél kg sárgabarack.

A ricottát (túrót) simára keverjük a cukorral. Hozzáadjuk a tejfölt és a mascarponét. A vanília magját kikaparjuk, és a túróhoz adjuk. Az egészet összekeverjük, és 4 pohár alján elosztjuk a krém felét. A sárgabarackot megmossuk, szárazra töröljük, magját kivesszük, és cikkekre vágjuk a húsát. A felét rátesszük a túrókrémre. Ezt befedjük a maradék túrókrémmel, és a tetejére újra barackot teszünk. 2-3 órára a hűtőbe tesszük.

Nyári édességek

 

A héten további két könnyű, nyári desszert receptjét (Áfonyás-krémes palacsinta, Szedres piskóta) találod a Nők Lapjában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top