Gasztro

Szendviccsel a világ körül: amerikai klubszendvics

Azt, hogy "a világ körül", senki se értse úgy, hogy 286 darab csirkemájas szendviccsel történő útra kelésre biztatnánk az olvasót. Inkább arra, hogy a "sonkás-sajtoson" és a "szalámison" túl is van élet. Illetve étel...

Szendviccsel a világ körülSzendvics lehet bármiből, amit beteszünk két kenyér közé. Esetleg rápakolunk egy harmadikat is. Vagy csak úgy ráhalmozzuk a finomságokat egyetlen szeletre. Vacsorára vagy uzsonnára jólesik egy „emberes” vagy éppen könnyed kis szendvics, Tamás most ehhez ad ötleteket – a nemzetközi tudás- és recepttárból merítve.

A klubszendviccsel gyakran találkozhatunk, igen ismert étel. Története is van! A Saratoga Club House New York egyik népszerű helye volt a 19. század végén, nagy fogadásokat tartottak a falai közt. Ott szervírozták ezt az alapvetően öt alapanyagból – kenyér, csirke, majonéz, saláta, bacon – álló szendvicset, onnan kapta a nevét is. A Club szendvicse… – valahogy így kezdődhetett. Manapság szinte mindenütt háromszög alakúra vágva, burgonyaszirommal kínálják.

Visszatérve Európába, barátkozzunk meg az amúgy rendkívül egészséges fekete kenyérrel, amelynek legjobb típusát Vesztfáliában készítették, és ami valóságos egészségbomba a szervezet számára. Mivel maga a kenyér annyira ízes és erőteljes, nem kell túl sok minden hozzá. A németek általában csak egy kis krémsajtot kennek rá, és uborkát szeletelnek a tetejére (lehet vízitormát is). Tamás ezúttal német pácolt sonkát rakott rá, így is nagyon finom.

Az olasz bruschettát pedig kimondani szinte nehezebb, mint elkészíteni. Könnyű, rendkívül finom, nagyon egészséges, és alapjában véve egyáltalán nem áll távol a magyar ízvilágtól.

Jó étvágyat kívánunk!

 

Amerikai klubszendvics (20 perc)

Hozzávalók: 12 szelet fehér toastkenyér, majonéz, 40 dkg csirkemellfilé, só, 25 dkg szeletelt baconszalonna, jégsaláta, paradicsom, olívaolaj.

A csirkemellet egészben hagyjuk – hogy szép szeleteket tudjunk belőle vágni –, és besózzuk. A bacont serpenyőben ropogósra pirítjuk, majd kivesszük, és papírtörlőn lecsepegtetjük. A visszamaradt zsírban a húst mindkét oldalán megsütjük. Miután kissé kihűlt, felszeleteljük. Minden szendvicshez 3 szelet kenyeret használunk. Az alsót megkenjük majonézzel, jégsalátalevelet, majd csirkemellet teszünk rá. Ezeket befedjük mindkét oldalán megkent majonézes kenyérrel, majd bacont és felkarikázott paradicsomot helyezünk a tetejére. Az utolsó szelet kenyér egyik felét szintén megkenjük majonézzel, és ráborítjuk a szendvicsre. Kissé összenyomjuk, végül négy háromszögre elvágva kínáljuk.

Szendviccsel a világ körül

Tipp: még hamarabb elkészül a szendvics, ha nem mi sütjük a csirkemellet, hanem kész grillcsirkét használunk.

 

A héten még két különleges szendvicsreceptet (olasz paradicsomos-mozzarellás bruschetta, német sonkás-krémsajtos) olvashattok a Nők Lapjában!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top