Gasztro

3 tévhit a konyhából – ne dőlj be mindennek!

A koffeinnel tényleg a sírunkat ássuk? És vajon eldobhatjuk a szemüvegünket, ha sok sárgarépát rágcsálunk? Összeállításunkból kiderül, vajon mi igaz a hírhedt táplálkozási mítoszokból.

5 tévhit a konyhából1. tévhit: a kávé egészségtelen

A koffeinfüggők fellélegezhetnek: ha mértékkel hódolnak szenvedélyüknek, nemhogy nem ártanak szervezetüknek, de még jót is tesznek vele.
A koffein (persze szigorúan kis mennyiségben) értágító hatású, gyorsítja az anyagcserét, fokozza a koncentrálóképességet, ráadásul ha feketén iszod, még a kalóriák miatt sem kell paráznod. Ha megállsz napi 2 csészénél (amit leginkább a reggeli órákban célszerű magadba dönteni), nem kell aggódnod az egészséged miatt.

Tipp: ha magas a vérnyomásod, napi 1 csészénél ne vállalj be többet!

2. tévhit: a sárgarépa javítja a látást

Tény, hogy a sárgarépa igen gazdag A-vitaminban, de annyit nem tudsz megenni belőle, hogy eldobhasd a szemüveged. Ha normálisan táplálkozol, egyébként sincs szükséged extra adag A-vitaminra, mert rengeteg élelmiszer tartalmazza.

A répában található béta-karotin a szembetegségek közül csak a szürkületi vakság esetén segítheti a gyógyulást, ám szerencsére ez nem fordul elő túl gyakran.

Tipp: 10 remek répás recept »

3 tévhit: a friss zöldség és gyümölcs egészségesebb, mint a fagyasztott

Szinte hihetetlen, de ez sem feltétlenül igaz. Simán előfordulhat, hogy a szedéstől számítva 2-3 hét is eltelik, mire a boltokban kapható, frissnek gondolt zöldségek, gyümölcsök az asztalunkra kerülnek, és közben persze napról napra veszítenek tápanyagtartalmukból. Ezzel szemben a szüretelés után rögtön lefagyasztott termékek jobban megőrzik vitamintartalmukat. Egy szó, mint száz, a mélyhűtött termékek legalább ugyanannyi vitamint tartalmaznak, mint a frissen szedettek, szóval elő a mirelit borsóval!

Tipp:
5 tuti főzelékrecept kánikulára »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top