Gasztro

Szörpök, zselék, lekvárok: 7 recept, ami a konyhádba varázsolja a nyarat!

Az alkotás örömét a lehető legegyszerűbb módon megtapasztalhatja bárki. Végy egy kiló gyümölcsöt, adj hozzá megfelelő mennyiségű cukrot, szórj bele kedved szerinti fűszereket, csokoládét vagy kókuszreszeléket. Töltsd üvegekbe, csinosítsd színes anyaggal, kösd át díszes szalaggal, címkézd fel, és egész évben élvezheted a munkád gyümölcsét.
Balzsamos eperdzsem


Hozzávalók:
1,2 kg eper, 35 dkg cukor, 80 ml balzsamecet, 1 csomag dzsemfix 3:1.
 
A megmosott, megtisztított epret tedd egy nagy lábosba, szórd meg a cukorral, és forrald fel. Öntsd fel a balzsamecettel, és keverd bele a dzsemfixet.
Botturmix segítségével pépesítheted az állagát, de maradjanak benne nagyobb darabok. A forró dzsemet töltsd át sterilizált üvegekbe, zárd le, és fordítsd át 10 percre a tetejére. Csomagold újságpapírba, majd törülközőbe, illetve takarók közé, és feledkezz meg róla egy-két napra, hogy kihűljön ebben a szárazdunsztban.

 Klasszikus málnalekvár


Hozzávalók:
1 kg málna, 500 g befőzőcukor extra 2:1.

Mosd meg a málnát. Botturmix segítségével pépesítsd és passzírozd át, hogy a magocskák többsége fennmaradjon a szűrőn.

Add hozzá a cukrot, és állandó kevergetés mellett forrald fel. Főzd további 15-20 percig, és még melegében töltsd befőttesüvegekbe, zárd le szorosan a tetejét, és fordítsd a feje tetejére.
10 perc után jöhet a szárazdunszt: bugyoláld be újságpapírba, majd törülközőbe, tedd vastag takarók közé, és hagyd így egy-két napra, hogy kihűljön.

Szörpök, zselék, lekvárok: 7 recept, ami a konyhádba varázsolja a nyarat! 
 Málnaecet házilag


Hozzávalók:
30 dkg málna, 3 dl vörösborecet, 1 evőkanál cukor, 1 kiskanál szegfűbors.

A málnát helyezd el egy nagyobb befőttesüvegbe. Forrald fel a borecetet a cukorral és a fűszerrel, majd öntsd a málnára. Sötét helyen érleld ebben az üvegben egy hétig. Ekkor szűrd le, és töltsd át egy vékonyabb nyakú üvegbe.

 Étcsokis meggylekvár


Hozzávalók:
1 kg magozott meggy, 500 g befőzőcukor extra 2:1, 15 dkg cukor, 10 dkg étcsokoládé.
 
Tisztítsd meg a meggyet, vedd le a szárát, és magozd ki. A gyümölcsöt botturmix segítségével pürésítsd, majd lassú tűzön tedd fel főni a cukorral. Akár egy órát is rotyoghat így, mivel a meggynek alacsony a pektintartalma, nehezen sűrűsödik. (Hozzáadhatsz esetleg egy almát lereszelve vagy egy bögre ribizlit, ezek a gyümölcsök magas pektintartalmuknál fogva segítik a meggy sűrűsödését.) Add hozzá a befőzőcukrot, és forrald pár percig. Amikor elzárod alatta a gázt, tördeld bele az étcsokoládét, és már töltheted is a tiszta befőttesüvegekbe.
Szárazgőzben hagyd kihűlni, azaz először burkold újságpapírba, majd tedd vastag takaró alá.

Szörpök, zselék, lekvárok: 7 recept, ami a konyhádba varázsolja a nyarat!

 Feketeszeder-szörp


Hozzávalók:
2 kg szeder, 1,2 kg cukor, befőzőcelofán, egy kanál rum.

A megtisztított szedret krumplitörővel nyomkodd át, és hagyd néhány órára állni, hogy levet eresszen. Forrald fel, a keletkező habot folyamatosan kapargasd le róla. Botturmix segítségével dolgozd össze, majd egy vászonkendővel (nagyobb gyógyszertári gézlapon) kibélelt szűrőn keresztül csöpögtesd le. Érdemes ezt a műveletet este csinálni, reggelre lecsöpög. Olykor kavargasd át, és alaposan nyomkodd ki a gyümölcsvelőt is.
A lecsöpögtetett mennyiséghez literenként adagolj 60-70 dkg cukrot, és forrald fel. Töltsd fertőtlenített üvegekbe, a befőzőcelofánt mártsd meg az alkoholban, és kösd le az üveg tetejét, majd csavard rá a kupakot. Szárazgőzben hagyd kihűlni.

 Sárgabarackdzsem fehér csokival


Hozzávalók:
1,5 kg magozott sárgabarack, 50 dkg befőzőcukor extra 2:1, 30 dkg kristálycukor, 1 csomag dzsemfix 3:1, 1 citrom kifacsart leve, 10 dkg fehér csoki.

A barackot forró víz alatt mosd meg, héját vékonyan hámozd le, vágd félbe, majd magozd ki. A cukorral, a befőzőcukorral lassú tűzön forrald össze, majd merülőmixerrel keverd át. Add hozzá a dzsemfixet, a citrom kifacsart levét, és ismét forrald fel, a keletkező habot folyamatosan kapargasd le róla.  
Add hozzá a darabokra tördelt fehér csokit, és töltsd üvegekbe. Az üvegeket megtöltés után fordítsd 10 percre a feje tetejére.

Szörpök, zselék, lekvárok: 7 recept, ami a konyhádba varázsolja a nyarat!

 Vaníliás feketeszeder-zselé


Hozzávalók:
50 dkg alma a héjától megtisztítva, kimagozva, cikkekre vágva, 50 dkg fekete szeder, 5 dl víz, 1 rúd vanília, zseléfix 1:1, 0,5 l gyümölcsléhez 40 dkg cukor.

A hozzávalókat tedd egy lábosba, forrald fel, majd lassú tűz fölött főzd további 45 percig. Botturmix segítségével dolgozd össze, add hozzá a vaníliarudat, majd egy vászonkendővel (nagyobb gyógyszertári gézlapon) kibélelt szűrőn keresztül csöpögtesd le. Érdemes ezt a műveletet este csinálni, reggelre lecsöpög. Másnap fakanál segítségével nyomkodd ki belőle a maradék levet is. A tiszta gyümölcslét mérd le. Minden fél liter gyümölcsléhez adj 40 dkg cukrot, keverd hozzá a zseléfixet, és forrald össze. Töltsd az előkészített üvegekbe, és a szokásos módon dunsztold be.

Lekvár: olyan sűrű pép, amely a gyümölcs cukorral (vagy anélkül) történő főzése által jön létre. A cukrot nem helyettesíthetjük édesítőszerrel, mert a tartósításban is szerepe van, nem csupán édesít. A lekvárt a felfőzés után „dunsztba” (lezárt befőttesüveg) teszik, vagyis valamilyen textíliával letakarják, és hagyják így kihűlni.

Dzsem: kevésbé homogén, mint a lekvár, gyümölcsdarabokat tartalmaz. Főzés nélkül is elkészíthetjük. A lekvár 100% gyümölcs, a dzsem viszont nem feltétlenül: készülhet akár zöldségből  is.

Zselé: átlátszó, szitán átszűrt gyümölcspép, zselatinnal tudjuk formázni.

Lekvár.lap.hu »


7 tipp, hogy konyhádba varázsold a nyarat! Befőzés

10 különleges limonádé »

7 tipp, hogy konyhádba varázsold a nyarat! Befőzés

Francia piknik: 5 egyszerű recept »

7 tipp, hogy konyhádba varázsold a nyarat! Befőzés

 5 hűsítő leves »

Recept.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top