Gasztro

Könnyű vacsora: töltött padlizsán

Az évnek ebben a szakában nem csak a jelennek eszünk. A vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag zöldségek értékeit felhalmozza, elraktározza szervezetünk. Próbáljunk minél többfélét enni ezekből a kincsekből!

Töltött zöldségekVannak (vagyunk) néhányan, akik a zsenge zöldségeket magától értetődő módon egy kis hússal tömnénk meg legszívesebben. Sőt: több hússal… Ez is jó, de azért a zöldségek a zöldségekkel együtt is képezhetnek önálló, nagyon is laktató fogást.

Itt van rögtön a töltött padlizsán, amelynek esetében már csak azt kell eldöntenünk, milyen formában sütjük meg. Ha Tamás török barátjára hallgatunk, és bő olajba tesszük, majd folyamatosan lapítjuk a padlizsánt, ne aggódjunk, mert a hosszanti bevágásokon nem áramlik be a zsiradék. Persze arra azért ügyeljünk, hogy a bevágás ne legyen túl mély, vagyis csak a héjat szúrjuk át! Az egyik kitágított mélyedést nagyítva aztán a padlizsáncsónakot megtölthetjük „potyautasokkal”, vagyis paradicsommal, feta sajttal, olívaolajjal.

A töltött tököt lehet félbevágott és kivájt tökből készíteni, vagy úgy, ahogyan Tamás tette: vastag karikákra szelni a zöldséget, és azokat tűzálló tálra fektetni. A töltelék ebben az esetben is zöldség (konkrétan: gomba), de darált húsos keveréket is használhatunk. Séfünk szerint akkor sem szükséges letakarni, mert a sütőben a saját gőzében megpuhul, nem kell neki több, mint hozzávetőleg huszonöt perc.

A cukkinit már félbevágva használjuk, ki is vájjuk a belsejét, és tonhallal, olívabogyóval, főtt rizzsel töltjük meg. Ennek az ételnek sem kell több, mint negyedóra.

Jó étvágyat!

 

Töltött padlizsán (30 perc)

Hozzávalók: 4 kisebb padlizsán, 40 dkg paradicsom, 20 dkg feta sajt, 2 szál friss bazsalikom, olívaolaj, 5 dkg fenyőmag, 1 ek. fehérborecet.

A padlizsánok szárát levágjuk, és hosszában négy helyen bevágjuk a héját. Forró sütőben, grillen vagy bő, forró olajban puhára sütjük. Miután kissé kihűltek, az egyik bevágásnál benyúlunk a húsba, és csónak alakúra formázzuk. (Ha így, egyben sütjük a padlizsánt, marad tartása, és jut a húsából is bőven.) Míg a padlizsán sül, a paradicsomsalátához a paradicsomot és a fetát kockákra vágjuk, és tálba tesszük. Hozzáadjuk a csíkokra vágott bazsalikomot és a pirított fenyőmagot. Ízesítjük citromlével, olívaolajjal, csipet sóval, összekeverjük, és a padlizsánokba töltjük.

Töltött zöldségek

Az e heti Nők Lapjában további két fantasztikus töltöttzöldség-receptet találhattok (töltött tök gombával, tonhallal töltött cukkini)! 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top