Gasztro

Jamie Oliver a konyhádban

Érezd jól magad a konyhában, mert a főzés igazi mulatság – ezt üzeni neked Jamie, aki üvegbe zárt formában a te konyhádban is ott lehet, hogy segítsen.

Jamie Oliver jelenleg a világ legnépszerűbb szakácsa, sorozatai 60 ország tévécsatornáin mennek, könyveit világszerte 26 nyelvre fordították le. Azt vallja, hogy jó ételt nemcsak mesterszakácsok tudnak főzni, hanem bárki, csak jó alapanyagok kellenek hozzá. Jamie élelmiszerei júniustól megújult formában kerülnek az áruházak polcaira.

Pestók, mártások, balzsamecet, olívaolaj, articsóka, napon szárított paradicsom, tészták és különleges fűszerkeverékek alkotják a Jamie Oliver védjegye alatt kínált élelmiszereket. Elkészítésükhöz friss fűszereket és a legjobb minőségű paradicsomot és zöldségeket használják, ezáltal ízük intenzívebb, markánsabb.

Nem titok, hogy imádom Olaszországot, és azt a szenvedélyt, amivel az olaszok viszonyulnak ételeikhez. Hiszem, hogy ez a szenvedély teszi őket igazán fogékonnyá a főzésre. A mártások, pestók sokasága lehet a kulcs ahhoz, hogyan varázsoljuk konyhánkba a csodálatos olasz ízeket a legjobb alapanyagokból. Aromájuk friss, használatuk pofonegyszerű.”

Jamie Oliver üzenete a magyar háziasszonyoknak!

Jamie Oliver különleges, saját receptjei által készített olasz élelmiszerei 2008 óta Magyarországon is kaphatók, és azóta is töretlen sikernek örvendenek. Az új ízekről és a magyar konyháról is mesélt a sztárszakács.  

– Mi a véleményed az új ételválasztékról és az új ízekről?

Ezeken a recepteken jó ideig dolgoztam, és örömömre szolgál, hogy ezek az igazán finom és különleges ízek most mindenki számára elérhetővé válnak.

Hogyan dolgoztál a termékek ízén, hogy a kívánt eredményt érd el? Tesztelted és kóstoltad ezeket a végső stádiumokban? Mit mondanál róluk?

Minden lépésben és minden módon benne vagyok abban, hogy az ízek aránya megfelelő, hogy a legjobb paradicsomot és fűszernövényeket használjuk. Tehát valóban személyesen kóstolok meg és ellenőrzök mindent annak érdekében, hogy minden a lehető legjobb legyen.

Mit mondanál a kétkedőknek az ételválasztékotok minőségéről?

Nagyon büszke vagyok a választékunkra. Csodálatos olasz beszállítóink vannak, és fantasztikus alapanyagaink.

Vannak terveitek más nemzetek ételspecialitásaival kapcsolatban is? Mexikói, indiai vagy kínai?

Én a mediterrán és brit ételekről vagyok ismert, ezért jelenleg erre koncentrálunk.

Ettél már magyar gulyást?

Természetesen. Az Egyesült Királyságban ezt goulash néven ismerik, és egy sor saját receptem van erre a website-omon.

Hallottál már a magyar szürke marháról és a gyapjas sertésről, amit mangalicának hívnak? Ezek egyre népszerűbbek az egészséges húsuk miatt. Kipróbálod majd ezeket is?

Hallottam már a gyapjas disznókról, de még nem ettem. Mindig hajlandó vagyok bármit kipróbálni, ami a gyönyörű országotokból származik.

Mit szokott a párod, Jools főzni otthon? Jó szakácsnő? Használod a kínálatotokat otthon?

Jools szuperül ellátja a konyhai feladatokat, a hét folyamán ő főz, amíg én dolgozom. Mindig mást eszünk, attól függően, milyen zöldségek, gyümölcsök vannak a kertben. A lényeg az egészséges, változatos és kiegyensúlyozott táplálkozás. És természetesen használom őket, remek alapanyagok, levesekhez, pizzához, körethez, bármihez.

Miért, mikor és hogyan határoztad el, hogy szakács leszel?

Az iskolában sok tárgyból nem voltam jó, mert az olvasással és az írással problémáim voltak, ugyanis diszlexiás vagyok. Szerencsére már korán elkezdtem a főzést a családi éttermünkben, édesapám mellett kisegítőként. Imádtam sürögni-forogni a konyhában, és tudtam, hogy ez az a dolog, amivel az életem során foglalkozni szeretnék.

Jamie Oliver üzenete a magyar háziasszonyoknak!


Mit gondolsz, mi lennél, ha nem szakács lennél? Volt más dolog, amit érdekelt?

Az egyedüli, amit kedveltem, az a fával való munka, tehát asztalos lehetnék még, azt hiszem.

Mi a te kedvenc tavaszi–nyári recepted?

Van rengeteg kedvenc tavaszi receptem, de ha egyet választanom kell, azt szeretem, amikor a spárga szedésre kész áprilismájus körül, és egy fantasztikus rizottót csinálok spárgával, citrommal és mentával.

Mit üzennél a magyar háziasszonyoknak?

Legyen öröm a főzés, friss és jó alapanyagokból. Tudom, hogy mindenki nagyon elfoglalt, állandó rohanásban vagyunk, de igazán nem sok idő és fáradság nagyszerű ételeket tenni az asztalra. Nagyon fontosnak tartom, hogy vonjátok be a gyerekeket az ételek elkészítésébe! Csodálkozni fogsz, mennyire élvezik majd főzést, neked meg segítségedre lesznek a kis kukták, ami mindig jól jön. Érezzétek jól magatokat a konyhában a családdal és a barátokkal, mert a főzés igazi mulatság!

Jamie különleges ízei:

Pestók:
Zöldfűszeres
Csilis-fokhagymás
Citromos-ruccolás-parmezános

Tésztaszószok:
Paradicsom & bazsalikom
Csili & paradicsom
Padlizsán & paradicsom
Fokhagyma & olívabogyó & kapribogyó & paradicsom
Modenai balzsamecet
Olívaolaj mindennapi használatra

Bruschettakrémek:
Napon szárított paradicsom & fekete olívabogyó
Zöld olíva & édeskömény
Antipastik:
Articsókaszív
Napon szárított paradicsom

Őrlőfejes fűszerek:
Rózsaszín Himalája-só
Kakukkfű & babér & citrom
Füstölt csili
Szecsuáni 

Tipp – Jamie Oliver honlapja: www.jamieoliver.com »

Jamie természetesen: rendeld meg a Polc.hu-n! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top