Gasztro

A csehek is megkedvelik lassan a sörkülönlegességeket

A világ elsőszámú sörivói, a csehek konzervatívak kedvelt italuk ízét illetően. A kommunizmus bukása óta azonban lassan ők is felfedezik a piacon megkapaszkodott számos mini sörfőzde kínálta különleges ízeket.

 A csehek is megkedvelik lassan a sörkülönlegességeketA kommunisták mindent uniformizáltak. Akkoriban a sörgyárak csak világos lager söröket főztek, itt-ott jelent csak meg barna sör” – magyarázta Martin Matuska, egy Broumyban működő mini sörfőzde tulajdonosa. Ebben a Prágától 40 kilométerre nyugatra fekvő kis faluban nyitott az egykori gazdálkodó tavaly egy évi 800 hektoliter kapacitású sörfőzdét, ahol a hajdani sörfőzők mintájára kizárólag természetes alapanyagokat használnak.

Másokhoz hasonlóan a broumyi sörfőzde klasszikus alsóerjesztésű lager söröket is gyárt, de mindenekelőtt az ínyencek igényeit elégíti ki, világos, barna, könnyű és erős búzasörökkel.

Amikor elkezdtem gyártani ezeket a sörfajtákat, azt mondták, senkinek sem fognak kelleni, mert a csehek konzervatívok” – mesélte Matuska. – De csak azért, mert nem ismertek mást – tette hozzá.

A kommunista rendszer 1989-ben történt bukásakor egyetlen fajta speciális sört főztek a fejenként 150 liter, rekordmennyiségű sört fogyasztó országban.

2004-ben már 130 különleges fajta közül lehetett választani, az igazi boom pedig az elmúlt öt évben következett be, amikor a mini sörfőzdék száma szinte megkétszereződött a fogyasztói igények hatására. 2009-ben a kis cseh sörfőzdék már 178 speciális sört állítottak elő. Az ipari sörgyárak szintén követték a tendenciát, 83 sörkülönlegességgel.

A kommunista Csehszlovákiában nem volt ekkora piaca a sörkülönlegességeknek – mondta Karel Kosar, a Sörfőzési és Malátakészítési Kutató Intézet vezetője, aki szerint a szokatlan márkák iránti igény a határok megnyitása után jelent meg, valamint a különlegességeket kereső turisták hatására.

A helyzet változása ellenére továbbra is a hagyományos lager sör – a termelés mintegy 99,5 százalékával – a meghatározó Csehországban, ahol egy pohár sör ára a kiskocsmákban egy euró körül mozog.

sör.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top