Gasztro

Francia konyha egyszerűen – 3 tavaszi variáció quiche-re

Ami az olaszoknál a pizza, az a franciáknál a quiche: mennyei tészta változatos és gazdag feltéttel. Készítheted sós és édes változatban is – mindkettőre van tuti receptünk.

Francia szakácskönyveket lapozgatva a quiche (ejtsd: kis) roppant pepecselős és macerás ételnek tűnik. Nem elég, hogy tésztát kell gyúrni, de „vakon” ki is kell sütni, majd megtölteni, és újra sütni. Pedig lehet ezt egyszerűen és gyorsan is csinálni: mindössze 20 perc gyúrás és keverés az egész, majd a munka nagy részét a sütő elvégzi. Stopper indul!

 A quiche-alaptészta receptje

Hozzávalók:

• 20 dkg liszt
• 10 dkg vaj (és véletlenül sem margarin)
• 1 tojássárgája
• 1 nagy csipet só
• bő fél deci hideg víz

Egy tálba mérjük ki a lisztet, mehet bele a só, a tojássárgája, a felkockázott vaj és a hideg víz, majd kézzel mindezt gyúrjuk össze. Egy perc alatt összeáll a tészta, és leválik a kézről.

A quiche-tésztát illenék legalább 1 órát pihentetni a hűtőben, hogy könnyebb legyen nyújtani, de a kevesebb mosogatás és a kényelem miatt akár azonnal beleegyengethetjük egy 28 cm átmérőjű tortaformába (vagy tűzálló tálba). A tésztának mindenképpen legyen 2-3 cm magas karimája. Ugyancsak illendő lenne a sütőformába igazított tésztát zsírpapírral lefedni, majd babot, lencsét vagy sütőgyöngyöt ráönteni, és nagyjából 10 percig sütni. De ilyen faksznik nélkül is be lehet tenni a sütőbe 5-10 percre, és sütés után villával kipukkasztani a hólyagokat, majd kicsit lelapítani. Az élvezeti értékén semmit sem fog rontani ez a kis csalás.
Az így elkészített „vakra sütött”, azaz töltelék nélkül megsütött tésztát ízlés és évszak szerint lehet tölteni.

Quiche-krém

Hozzávalók:

• 1 tojásfehérje (a tésztából kimaradt)
• 2 tojás
• 2,5 dl tej, tejszín vagy tejföl

Amíg a tészta sül, éppen elkészül a krém. Édes és sós változatnál is ugyanaz a krém alapja: tojás és tej, tejszín, tejföl vagy ezek kombinációja, és nincs más munka vele, csak a hozzávalókat összekeverni. Ha csak tej akad otthon, akkor a tojást a tejjel kell összekeverni. Gazdagabb lesz a krém, ha tej helyett részben vagy teljes egészében tejszínt keverünk a tojásokhoz.

 Cukkinis-kapros quiche

Egy kisebb sonkahagymát apróra vágok, majd megszórom vele a tészta alját. Ezután pedig az alaposan megmosott és végeitől megfosztott apró cukkiniket a tésztára karikázom. Kicsit el kell rendezni őket, majd mehet rá a quiche-krém, amelybe a tojások és a tej mellé némi só, bors és egy kis csokor kapor került. A tetejét meg lehet szórni sajttal, majd addig kell sütni, amíg a krém remegőssé válik.

Francia konyha egyszerűen - 3 tavaszi variáció quiche-re
 Spárgás-szerecsendiós quiche

A tészta meggyúrása előtt egy kislábasban vizet kell forralni, és a fás száruktól megfosztott spárgákat újraforrásig főzni. Ha ez megvan, szedjük ki, majd csepegtessük le őket. A meggyúrt és vakra sütött tésztára először a krémet kell ráönteni. A krémbe a tojásokon és a tejfölön kívül még pici só és rengeteg reszelt szerecsendió került. A krémre kerülnek az előfőzött spárgák, amelyeket úgy érdemes elrendezni, hogy felváltva kerüljön a lábuk és a fejük az egyes részekre, így szeleteléskor mindenkinek jut a spárga legfinomabb és kevésbé finom részéből is. 180-200 fokon 40 percet kell sütni, hogy a krém remegősre összesüljön.

 

Francia konyha egyszerűen - 3 tavaszi variáció quichere

 

Tipp: Sós quiche szinte bármilyen zöldséggel készíthető. Akár brokkolival, ceruzababbal, paradicsommal, különféle gombákkal, vegyes zöldségekkel, de illik hozzá a hús is. Az egyik klasszikus quiche a quiche Lorraine, amelynél a tésztára lepirított szalonna kerül, a krémbe pedig a tojás mellé tejföl, só és bors. Az eredeti receptben nem szerepel a sajt, de napjainkban szinte mindenhol megszórják a tetejét sajttal, hogy még ízletesebb legyen.

 Gyömbéres quiche karamellizált eperszeletekkel

Itáliában néhány bevállalós helyen készítenek csokoládés pizzát – ehhez képest az édes quiche nem is olyan meredek mutatvány. Édes és sós quiche-nél a tészta ugyanaz, legfeljebb az édes változatba kicsivel kevesebb só kerül, és egy mokkáskanálnyi cukor. A meggyúrt és sütőformába igazított tésztát meg kell sütni, majd mehet bele a krém, amely ugyancsak 1 tojásfehérjének, 2 tojásnak, 2,5 dl tejszínnek, 10 dkg cukornak, 1 vaníliarúd kikapart magjainak és egy diónyi lereszelt, friss gyömbérnek a keveréke. A krémet végül meg kell szórni félbevágott eprekkel, de úgy, hogy a vágott tetejük legyen felfelé. 40 perc sütés kell neki.

Francia konyha egyszerűen - 3 tavaszi variáció quichere

 

Tipp: Édes quiche szinte bármilyen gyümölccsel készíthető. Finom almával, meggyel, cseresznyével, sárgabarackkal, málnával, áfonyával, körtével, szilvával, de akár vegyes gyümölccsel is.

Fotó: Myreille

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top