Gasztro

A kóla tényleg árt a vesének?

Kör-emailekben terjed a hír: a kóla árthat a vesének. Vajon ez csak rémhír?

Sajnos nem. Akármennyire is népszerűek világszerte az üdítőitalok, sajnos a legkevésbé sem egészségesek. Egy nemrégiben nyilvánosságra hozott amerikai kutatás szerint, amelyben 900 embert figyeltek meg, az derült ki, hogy aki napi fél liternél több kólát iszik (és teljesen mindegy, hogy diétás vagy cukorral ízesített italról van szó), annak jelentősen megnő az esélye a krónikus vesebetegségekre. Azt már eddig is tudták a kutatók, hogy a rendszeres, nagyobb mennyiségű üdítőfogyasztás növelheti a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a vesekő kockázatát, de ebben a vizsgálatban a kólafélék esetében különösen látványos volt a vesebetegségek kockázatának növekedése.

A szakértők azt gyanítják, hogy a kóla foszforsav-tartalma lehet a ludas, ezt az összetevőt ugyanis már más tanulmányok is kapcsolatba hozták a vesekő-képződés rizikóját növelő húgyúti elváltozásokkal. Ráadásul a kóla foszforsav-tartalma nők esetében bizonyítottan emeli a csontritkulás esélyét is. Vagyis: a legjobb, ha teljesen kihagyod az üdítőt az életedből, de ha néha-néha „bűnözni” akarsz, válassz inkább szénsavas narancs- vagy gyömbéritalt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top