nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Gasztro
Finom, vendégváró falatok Kovács Lázártól

Finom, vendégváró falatok Kovács Lázártól

Az ország egyik legjobb szakácsa, Kovács Lázár családi ebédre és vendégvárásra alkalmas falatokat egyaránt készített nekünk. Az ételei igazi csapatmunkában készültek, hiszen a finomságokat felesége, Melinda fotózta. Receptjeikkel rendszeresen találkozhatnak a Nők Lapja Konyha hasábjain.
NLCafé
f Ajánlom

Kukoricalepény reszelt sajttal, fokhagymás tejföllel


Hozzávalók 4-6 személyre:
Finom, vendégváró falatok Kovács Lázártól• 20 dkg csemege kukorica konzerv
• 1 teáskanál élesztőpor
• 35 dkg liszt
• 1 egész tojás
• 1 dl langyos tej
• 1 mokkáskanál kristálycukor
• 1 mokkáskanál só
• olaj a sütéshez
Az öntethez:
• 10 dkg trappista sajt, reszelve
• 1,5 dl tejföl
• 1 fej zúzott fokhagyma
• 15 dkg aszalt paradicsom
• 250 g nagy szemű tengeri só

A langyos tejhez hozzáadunk 1 mokkáskanál cukrot, 1 evőkanál lisztet és 1 teáskanál élesztőport. Langyos helyen felfuttatjuk (kb. 4 perc). Egy keverőtálban összekeverjük a kukoricát, a lisztet, a tojást, a sót és a felfuttatott élesztőt. Az egészet összekeverjük, majd lefedve 10 percig állni hagyjuk.

Olajba mártott kanállal lepénykéket szaggatunk, majd a forró serpenyőbe helyezzük. Kevés olajban aranybarnára sütjük a lepénykék mindkét oldalát, tálaláskor megszórjuk reszelt sajttal és a paradicsomos fűszersóval. Utóbbi elkészítéséhez az aszalt paradicsomot apróra vágjuk, majd turmixgépben a nagy szemű tengeri sóval összeturmixoljuk. A mártogatóhoz a tejfölt összekeverjük a zúzott fokhagymával és a maradék trappista sajttal. A lepényeket az öntetbe mártogatva fogyasztjuk.

Tipp: A maradék paradicsomos fűszersót használhatjuk levesek, mártások és önálló ételek ízesítésére.

Elkészítési idő: 30 perc
1 adag: 368 kcal

Halak, rákok finom bundában


Hozzávalók 6-8 személyre:
• 10 dkg afrikai harcsafilé
• 5 dkg lazacfilé
• 8 darab garnélarák (tisztított vagy héjas)
A tésztához:
• 3 tojás
• 30 dkg liszt
• 1 dl folyadék (lehet víz, tej vagy sör)
• 1 teáskanál só
A bundákhoz:
• 3 evőkanál szezámmag
• 3 evőkanál pisztácia, apróra vágva
• bő olaj a sütéshez

Finom, vendégváró falatok Kovács Lázártól

A halakat ujjnyi vastag csíkokra vágjuk, majd a rákokkal együtt kevés sóval megszórjuk, és állni hagyjuk pár percig. A tészta hozzávalóit, vagyis a tojást, a lisztet, a kiválasztott folyadékot és a sót egy keverőtálban sima, sűrű palacsintatésztává keverjük botmixer segítségével. Az olajat felmelegítjük, majd ha már forró, a besózott, előkészített halakat, rákokat megmártjuk a palacsintatésztában, és szép pirosra sütjük mindkét oldalukat. Sütés előtt a tésztában megmártott halakat szezámmagban és pisztáciában is megforgat(hat)juk.

Tipp: Ha csak héjas garnélarákot tud beszerezni, látogasson el a www.kovacslazar.hu weboldalra, ahol meg tudja nézni a rákok előkészítését/pucolását bemutató videót.

Elkészítési idő: 15 perc
1 adag 251 kcal

Tüzes pizzakerék


Hozzávalók 6-8 személyre:

Finom, vendégváró falatok Kovács LázártólA tésztához:
• 275 g vajas leveles tészta (friss, kinyújtott, feltekert)
• 1 tojássárgája a kenéshez
A töltelékhez:
• 50 dkg darált sertéscomb
• 1 tojás, szétválasztva
• 2 evőkanál étolaj
• 1 kis fej vöröshagyma, apróra vágva
• 1 gerezd zúzott fokhagyma
• 1 teáskanál fűszerpaprika
• 1 teáskanál só
Az öntethez:
• 1 dl tejföl
• 1 csokor vágott petrezselyem

Az olajon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, a zúzott fokhagymát, alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a darált húshoz, majd a tojásfehérje hozzáadása után az egészet összekeverjük.

A hűtőből elővett vajas tésztát kiterítjük, a tetején vékonyan elterítjük a fűszeres darált hús tölteléket. Hosszában, tekercsszerűen felgöngyöljük, majd tojássárgájával megkenjük a tetejét. Vékony pengéjű, éles késsel ujjnyi vastag szeleteket vágunk, és fektetve, egymáshoz nem túl közel sütőtepsire helyezzük őket. 210 C fokra felhevített sütőben (alsó-felső sütési módon) alsó sütőszinten 9 percig sütjük. A kisült fűszeres-húsos csigákat apróra vágott petrezselyemmel összekevert, hideg tejföllel díszítjük.

Elkészítési idő: 15 perc előkészítés, 9 perc sütés
1 adag: 4698 kcal

A márciusi tartalomból:

• Húsvétoljon Kovács Lázárral
• Nyulak és bárányok
• Kínáljuk pogácsával a locsolókat!
• Sietős háziasszony kedvence: levelestészta
• Az öt legjobb kuglóf uzsonnára

Itt tudsz előfizetni!»

 

Megosztás Facebookon