Gasztro

Ha unod már a sárgáját is! – 10 egyszerű ötlet tojásra

Főtt tojás főtt tojással, sőt egy kis főtt tojást is. A húsvétok rémálma a festett csecsebecséből alakot váltó hímes tojás. Mit kezdjünk a tömegével begyűjtött húsvéti darabokkal?

 

Tojás salátával: A főtt tojás rendkívül jól mutat bármilyen salátán. Az egyik örökzöld klasszikus változat a salade Niçoise, vagyis a nizzai saláta főtt burgonya, párolt francia bab, paradicsom, tonhal kíséretében, citromos-olívaolajos öntettel leöntve. De a tavaszi ízek kedvelői készíthetnek egy retek-újhagyma-paradicsom alapú salátát néhány szelet cikkekre vágott főtt tojással, pár szelet csíkokra vágott, megmaradt főtt sonkával megszórva, egy-két darab karikára vágott csemegeuborkával ízesítve. Fűszerezésként locsold meg borecet és olívaolaj egyenlő arányú keverékével, petrezselyemmel bőségesen megszórva.

10 egyszerű módszer a főtt tojások hasznosítására

 

Tojáscarpaccio: Mutatós köret készülhet főt tojásokból. Ehhez a tojásokat szeld fel vékonyra, és rendezd el egy nagy tányéron körkörösen. Fűszerezd sóval, borssal, apróra vágott snidlinggel, tárkonnyal. Keverj össze egy kiskanál mustárt két evőkanál citromlével és négy evőkanál olívaolajjal, és locsold a tojásokra.

Ha unod már a sárgáját is! - 10 egyszerű ötlet tojásraFarmerben ezeket keresd! Megmutatjuk a legfrissebb trendet!
• Farmertrend »

Kapribogyós, főtt tojásos ragu: Remek, pikáns böjtös étel. Készíts mártást. Egy nagy evőkanál vajat olvassz fel, majd piríts meg rajta egy púpos evőkanál lisztet, és öntsd fel 2 deci zöldséglevessel. Hagyd összesűrűsödni. Adj hozzá 1 deci főzőtejszínt. Fűszerezd sóval, borssal, adj hozzá egy-két evőkanál kapribogyót. Locsold meg citromlével, és tedd bele a félbevágott főtt tojásokat. Melegen tálald tészta vagy rizs mellé.

Tojáspörkölt: Hogy ne menjen veszendőbe semmi, a pörkölt helyettesítésére ötletes változatot kreált egykoron valaki a megmaradt főtt tojások hasznosítására. Ehhez egy fej vöröshagymát, egy gerezd fokhagymát apróra vágva, kevés olajon piríts meg. Adj hozzá leveszöldségeket, paradicsomot feldarabolva, és másfél deci víz hozzáöntésével fedő alatt párold puhára. Ekkor a megmaradt főtt tojást karikázd fel, és tedd vissza az elkészült pörköltalapba. Rotyogtasd össze, fűszerezd sóval, borssal, és főtt rizs vagy tészta kíséretében máris tálalhatod!

10 egyszerű módszer a főtt tojások hasznosítására

 

Tojáscurry: A tojáspörkölt fűszeresebb kombinációja ez a jellegzetes indiai egytálétel, amelyhez kevés olajon piríts meg fél kiskanálnyi édesköménymagot, lepkeszegmagot és fahéjat. Dobj rá egy kisebb fej apróra vágott vöröshagymát, és pirítsd meg. Robotgépben keverj össze két-három evőkanál őrölt koriandert, egy kiskanál őrölt csilit, kurkumát, gyömbért és két fokhagymagerezdet. Egy vagy két evőkanál vízzel pépesítsd össze, ezzel el is készült a currypaszta. Öntsd a hagymához, és pirítsd át. Néhány perc után adj hozzá 2-3 darab paradicsomot. Öntsd fel 2-3 deci vízzel, főzd mártás sűrűségűvé. Adj hozzá 2-3 deci kókusztejet, és forrald össze. Csepegtess bele egy kevés citromlevet, tedd bele a félbevágott tojásokat, és tálald.

Kaszinótojás: A klasszikus svédasztali fogást otthon te magad is könnyedén összeállíthatod. A keményre főtt tojásokat hosszában vágd ketté, kapard ki a sárgájukat. Villával törd össze, és keverj bele egy kanálnyi mustárt, sót, borsot, egy kevés tejfölt. Ezt a krémet kanalazd vissza, vagy csillagcsöves tortadíszítő zsákon keresztül nyomd a kemény tojások belsejére. Készíts mellé franciasalátát.

10 egyszerű módszer a főtt tojások hasznosítására

 

Tojáskrém: Változatossá teheted szendvicsedet ezzel a krémmel. Egy tálkában keverj össze két-három kiskanál mustárt két-három evőkanál puha vajjal. Ízesítsd sóval, borssal, curryporral, és dobd bele a feldarabolt főtt tojásokat. Pürésítsd botturmix segítségével. Szükség szerint lazíthatod egy kiskanál tejföllel.

Töltött tojás

Májas krémmel töltött: A főtt tojások kikapart sárgáját keverd össze májkrémmel és egy kanálnyi puha vajjal, kevés mustárral. Fűszerezd sóval, borssal, majoránnával. Töltsd meg ezzel a tojásokat.

Tonhalas krémmel töltött tojások: Egy konzerv tonhalat villával törj össze. Adj hozz egy kanálnyi kapribogyót, vajat, sót, borsot, a tojások sárgáját, és botturmix segítségével pürésítsd össze. Töltsd vissza a krémet a félbevágott tojásokba.

Rakott krumpli: Ismét egy klasszikus recept a főtt tojások hasznosítására.

Karikázd fel a főtt burgonyát, a főtt tojásokat és a kolbászt. Rétegezd vajjal kikent hőálló tálba, és locsold meg tejföllel. Erre újabb réteg krumpli, tojás, kolbász és tejföl következik, amíg a hozzávalók el nem fogynak. Előmelegített sütőben lefedve süsd 25 percig, majd tető nélkül pirulásig.

Főtt tojással töltött hús: Nagy szelet pulykamellfilét klopfolj ki vékonyra. Ízesítsd sóval és borssal. Fektess rá vékony szelet sonkát, tedd a közepébe a főtt tojást, és burkold be a hússal. Ahol szükséges, rögzítsd fogvájóval. Panírozd be lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába, majd olajban süsd ki.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top