Gasztro

A legcsokisabb világkedvenc – 3 tuti brownie-recept

Naná, hogy az amerikaiak találták ki, a tengerentúlról indult világhódító útjára. Nem csoda a sikere, hiszen csokis, könnyű, és elkészíteni sem nagy ördöngösség. Három bevált receptet mutatunk be.

A legtutibb barna titka a sok és jó minőségű étcsokoládé és a pontos sütési idő. Ha jól csinálod, akkor édes, csokis, ropogós kérgű, belül kicsit lágy tésztájú süteményt varázsolhatsz az asztalra. Ha szereted, izgalmasabbá teheted dióval, kandírozott narancshéjjal, aszalt gyümölcsökkel vagy még több csokival.

1. variáció: Zsófi brownie-ja

Hozzávalók:

– 150 g jó minőségű étcsokoládé (Tibi vagy Boci lehet)
– 75 g vaj
– 100 g cukor
– 3 tojás
– 3 evőkanál liszt

A legcsokisabb világ kedvenc - 3 tuti brownie recept

A csokit és a vajat vízgőz felett összeolvasztjuk, összekeverjük, míg egységes massza nem lesz. Levesszük a vízgőzről, hűlni hagyjuk. Hozzáadjuk a cukrot, egyenként a tojásokat, majd apránként a lisztet.
Egy kb. 20 cm átmérőjű formát vajjal kikenünk, lisztezzük. Ebbe kanalazzuk a masszát, majd hideg sütőbe tesszük. 200 fokra állítjuk a sütőt, és 10 percig sütjük. Ha ragadós a közepe és ropogós a kérge, akkor jó, ezt tűpróbával ellenőrizzük.

2. variáció: Nigella brownie-ja

A legcsokisabb világ kedvenc - 3 tuti brownie receptAz angol sztárszakács isteni receptjének adagját megfelezzük, így is sok és remek sütit kapunk!

Hozzávalók:

– 190 g vaj
– 190 g jó minőségű étcsokoládé
– 3 nagy tojás
– 1 evőkanál vaníliakivonat
– 250 g finom szemű kristálycukor
– 115 g finomliszt
– 1 kávéskanál só
– 150 g vágott dióbél (opcionális)

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, béleljünk ki egy kisebb tepsit sütőpapírral. A vajat és az összetördelt csokit vízgőz fölött olvasszuk össze, majd hűtsük ki. Egy tálban keverjük ki tojást, a vaníliaaromát és a cukrot, legyen jó habos. Egy másik tálba mérjük ki a lisztet, és keverjük hozzá a sót. Ha a csokis massza lehűlt, keverjük hozzá a tojásos-cukros masszát, míg egyneművé válik, majd adjuk hozzá a lisztet – és ha szeretnéd, a diót is. Kanalazzuk a tepsibe. Kb. 25 percig süssük. Ellenőrizzük!

3. variáció: Simiék brownie-ja

 

A legcsokisabb világkedvenc - 3 tuti brownie-receptLear király szerepét játssza a Nemzetiben, imádja a jó sportautókat, és lemeze jelenik meg hamarosan!
Kulka János: “A zenében eltűnnek a szorongásaim” »

20 dkg vajat és 20 dkg étcsokit (2 tábla) vízgőz fölött összeolvasztasz. Ebbe belekeversz 25 dkg cukrot (hajszállal több, mint 1 cup). Leveszed a vízgőzről, 5 percig pihenteted, hagyod kicsit kihűlni. Egyesével, fakanállal óvatosan belekevered az 5 darab tojást. Vigyázz, ha nagyon forró a massza, könnyen rántotta lehet belőle! Ha akarsz a sütidbe narancshéjat vagy diót, keverd bele. Tegyél hozzá egy púpozott evőkanálnyi lisztet.
Közben a sütőd előmelegítetted 190 fokra. Egy jó méretű tepsit (nem túl kicsi, nem túl nagy) kivajazol és kilisztezel, ebbe öntsd bele a masszát. 20 percig süsd, tovább ne. Akkor nyisd ki a sütőt, kapcsold le, húzd ki a rácsot, és hagyd ott a tepsit hűlni, ne rögtön a hidegben legyen, és ne is süljön tovább.

A legcsokisabb világ kedvenc - 3 tuti brownie recept

 

Te melyik receptet próbálod ki? Van neked is bevált “kis barna” recepted? Oszd meg velünk a hozzászólásokban!

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top