Gasztro

Böjtölj velünk! Kukoricapüré kakukkfüves erdei gombával

Ezt finomság lisztérzékenyeknek is ajánlott, mert a kukoricaliszt gluténmentes.

Hozzávalók 4 adaghoz:

A püréhez:

  • 4 cső zsenge kukorica, leszemezve
  • 1 csokor újhagyma, felkarikázva
  • 1 közepes méretű szétfövő burgonya, egyenletes méretűre felkockázva
  • 2 dl zöldségleves (nem böjtösen készítve leszűrt húsleves)
  • 5 dkg hideg vaj
  • csipet cukor
  • csipet kurkuma
  • só, bors
  • tetejére csipet őrölt chili

A gombás raguhoz:

  • 40 dkg erdei gomba (mirelit is jó)
  • 1 fej hagyma, finomra aprítva
  • 2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
  • 1 ág friss kakukkfű
  • friss petrezselyem
  • olívaolaj (nem böjtös időszakban kacsazsír )

Friss kukoricapüré kakukkfüves erdei gombával

Elkészítés:

A kukoricapüréhez az újhagymát 1evőkanál vajon, fedő alatt, csipet sóval megszórva üvegesre pároljuk. A krumplit apró méretűre kockázzuk, hozzáadjuk. Felöntjük a levessel, majd fedő alatt, kb. 15 perc alatt teljesen puhára főzzük. Hozzáadjuk a leszemezett kukoricát, a csipet cukrot, a kurkumát, sózzuk, borsozzuk, majd 6 percig főzzük.
A kukoricát turmixgépben teljesen simára pürésítjük, a végén fokozatosan hozzáadjuk a vajat. A pürét átpasszírozzuk (ez fontos, mert még a legjobb teljesítményű géppel is benne marad a héja, ami kellemetlen állagot eredményez).
A gombához az olajon üvegesre pároljuk, majd enyhén karamellizáljuk a hagymát és a fokhagymát. Erősre vesszük a lángot, a gombát a kakukkfűvel és a friss petrezselyemmel gyorsan átpirítjuk.
A kukoricapürére halmozva tálaljuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top