Gasztro

Búfelejtő, szívmelengető, kontyalávaló finomságok – receptekkel

Mint a szüret szőlő nélkül, úgy elképzelhetetlen egy vidéki disznóvágás lélekerősítő pálinka nélkül vagy egy téli vendégjárás pálinkakínálás nélkül!

A mézes-gyümölcsös pálinka mint igazi hungarikum ott lapul sok háztartás polcán, mint ahogyan a görögöknél a Metaxa vagy a franciáknál a konyak! Gyümölcs- és borpárlatok nyomába eredtünk.

Pálinka, a hazai gyümölcspárlat

A paraszti gondolkodás egyik jellemzője egykoron a takarékosság volt: arra törekedtek, hogy ne vesszen kárba semmilyen földre hullott gyümölcs. A szép gyümölcsöt megették, a lehullott gyümölcsből cefre készült, ebből pedig alkoholos gyümölcspárlat, a pálinka. Az otthon főzés általában olcsóbb volt, mint serfőző vagy pálinkafőző házhoz vinni a hozzávalókat, a kifőzött pálinkát pedig fahordóban tárolták.

Némely területen szokássá vált a pálinka reggeli fogyasztása éhgyomorra: megettek egy almát, majd ittak rá egy stampedli pálinkát. Így fogyasztották nehéz munkavégzés, aratás, kubikolás, kútásás, útépítés kísérőitalaként. Ezeken a reggeli poháremeléseken túl a pálinka ott volt a jelentősebb alkalmak, a születés, keresztelő, lakodalom, temetés, halotti tor, név- és születésnap elmaradhatatlan köszöntőitalaként.

Búfelejtő, szívmelengető, kontyalávaló finomságok - receptekkel

A pálinka kritériumai

A Magyar Élelmiszerkönyv pálinkatörvénye szerint a pálinkának száz százalékig Magyarországon termett gyümölcsből – cukor nélkül – kell készülnie.
A cefrézett és főzött párlatnak minimum 37,5 fokosnak kell lennie (amelyik ital nem felel meg ennek, az nem hívható pálinkának, hanem párlatnak). Az ágyaspálinkánál az is meg van határozva, hogy hány liter pálinkát hány kg gyümölcsön kell pihentetni, és mennyi ideig. A pálinka á-val és k-val írható. Kizárólag Magyarország használhatja a pálinka elnevezést, és még négy osztrák tartomány a barackpálinka nevet.

A gyümölcspálinka főzésének lényege az érett, magas cukortartalmú gyümölcsök összegyűjtése, majd szétzúzása. Tárolás alatt a gyümölcsben lévő cukor alkohollá érlelődik, a lepárlás során pedig beérik aromája.

A pálinkafogyasztás a 19. század vége felé a Kárpát-medence északi és keleti vidékein első helyen állt. Néprajzkutatók járták az országot, és gyűjtötték az adatokat a pálinkafogyasztás és a pálinka készítésének hagyományairól.

A kecskeméti barackpálinka hungarikummá vált, nemes alapanyaga a kajszibarack, amely gazdag zamatát a homokos talaj, a napfény és a termelési kultúra összhatásából nyerte.

                                                                          • Recept: Tejespite barackízzel, barackpálinkával

 


 Az elhíresült fehérbor, a konyak


Nevét a fehérboráról híres franciaországi Cognac városáról kapta, ahonnan az előállításához szükséges szőlőfajta is származik. Készítése során a száraz, savas, könnyű állagú bort kétszer párolják le, a hagyományoknak és az előírásoknak megfelelően rézüstökben. A kétszeri lepárlás eredménye egy színtelen szesz, amely kb. 70% alkoholt tartalmaz. Ezek után még legalább 2 éven át tölgyfa hordókban kell a párlatot érlelni, hogy a konyak elnevezést megkapja, és az alkoholtartalma 40% körülire lecsökken. Gyártására, receptjére nagyon ügyelnek, már vagy 300 éve változatlan.

Búfelejtő, szívmelengető, kontyalávaló finomságok - receptekkel

Általában mindegyik italgyártónál dolgozik egy kóstolómester, aki a keverék összeállítását meghatározza, és felelős azért, hogy az adott termék íze mindig megegyezzen az évtizedekkel korábban előállított konyak ízével.

Recept: Mézes csirke konyakban párolt körtével

Szpírosz Metaxa bora

A görög Metaxát három Attikán termő szőlőfajtából készítik több évszázados recept alapján.

A borpárlatot kézzel készített tölgyfahordókban érlelik minimum 3 és legalább 30 éven át, a készülő Metaxa típusától függően. Összekeverik a Limnosz, illetve Számosz szigetéről származó muskotályborokkal, természetes karamellel és desztillált vízzel. Ezt a keveréket gyógynövényeken és rózsaszirmon átszűrik, majd tovább, legalább 6 hónapig érlelik. Palackozás előtt lehűtik a folyadékot, majd újból átszűrik. A címkén feltüntetett csillagok az érlelési időről árulkodnak; a 3 *-os mazsolás, gyümölcsös aromájú, fiatalos ízű ital, amelynek érlelési ideje legalább 3 év. Az 5 * sötétebb színű, enyhén gyümölcsaromájú, lágy, érett ízű ital, érlelési ideje legalább 5 év. A 7 *-os aranyszínű, testes, enyhén vaníliás ízű ital, amelynek érlelési ideje legkevesebb 7 év.

Búfelejtő, szívmelengető, kontyalávaló finomságok - receptekkel

Kiszivárgott titkok, a likőrkészítés

 


Búfelejtő, szívmelengető, kontyalávaló finomságok - receptekkelA likőrt általában az különbözteti meg a pálinkától, hogy alacsonyabb az alkoholtartalma, és valamilyen természetes ízesítőt tartalmaz. Története valahol a középkori kolostorok falai között kezdődött, ahol a szerzetesek idejük nagy részét nemcsak elmélkedéssel és kódexmásolással töltötték, hanem a száraz táplálék pótlására komlóból sört készítettek, alkoholba áztatott gyógynövényekből, gyökerekből, magvakból folyékony gyógyszert állítottak össze, ami a liquere, azaz folyadék nevet kapta. A legismertebb gyógynövénylikőr, a Bénédictine zöldfűszeres, konyakalapú főzet, a normandiai Fécamp kolostorából származik, a 16. század elejéről. 

A szerzetesek és alkimisták zárt világában féltve őrzött receptek a 18–19. századra bekerültek a hétköznapokba, a patikáriusok üzleteibe, majd az ügyes kereskedők szeszgyáraiba. Az Újvilág fűszereivel, fahéj, vanília, ánizs hozzáadásával a likőrök egészen új aromát nyertek, mézzel, nádcukorral édesebbé váltak. A titkosság megőrzése miatt a gyárak többségében a fűszereket kódszámmal jelölték. Az adalékok, ízjellegük alapján megkülönböztetünk keserű, növény-, fűszer-, gyümölcs-, emulziós, krém-, whiskey- és egyéb ízesítésű likőröket.

Egyedi gyümölcspárlatok: törkölypálinka, almabor

A törkölypálinka a törkölyben maradt cukor erjesztése és lepárlása után nyert szeszes ital, idehaza változó népszerűségű, míg Olaszországban grappa néven nemcsak a helyiek, hanem a turisták kedvenc itala is lett.
Ugyanígy kevésbé elismert nálunk az almapálinka, míg a franciák nedűje calvados néven világhírre tett szert, akárcsak Amerikában az Apple Jack.

A likőrkészítés fortélya otthon is könnyen elsajátítható, de szükséges néhány hét, amíg az ízek összeérnek, kész gyümölcs- vagy borpárlat, méz vagy cukor és aromás fűszerek. És olykor tiszta alkohol, amely gyógyszertárakban kapható.

                                                                              • Recept: Fehér csokis krémlikőr
                                                                                              Mandarinlikőr

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top