Gasztro

Tea gyerekeknek

A tea sok gyermeknél nem áll éppen az italok kívánságlistájának élén. Pedig ott kellene lennie.

A gyógy- és gyümölcsteák különösen a gyerekek számára ideális szomjoltók, és a táplálkozási szakértők a víz ízletes alternatívájaként különösen ajánlják a fogyasztásukat.

Tea gyerekeknek

 

 

A fenséges ízű víz

Tulajdonképpen a víz a legfontosabb élelmiszer. Éppen a gyermekek azok, akik különösen érzékenyen reagálnak az elégtelen folyadékbevitelre. Életkortól és aktivitástól függően a gyerekeknek naponta egy-két liter folyadékot kellene fogyasztaniuk. A bökkenő csupán az, hogy a víznek egyszerűen semmi íze. A táplálkozási szakértők a gyümölcs- és gyógyteákat ízletes, és egyúttal az egészséget támogató alternatívaként ajánlják a cukrozott üdítőitalokkal szemben.

 

Ennyire finomak a vitaminok

Tea gyerekeknekA speciális gyümölcsteák értékes kiegészítői a gyermekek táplálkozásának. Ihatjuk melegen vagy hidegen, ezek a teák kitűnő szomjoltók. A melegebb évszakokban, amikor a gyerekeknek játék és sportolás közben sok folyadékra van szükségük, különösen kedveltek a saját készítésű és nem túl hideg gyümölcsös jeges teák, vagy ezek gyümölcslevekkel kevert változatai. A saját készítésű frissítők előnye az, hogy magunk dönthetjük el, használunk-e cukrot, és ha igen, mennyit. Egy liter készen vásárolt jeges tea akár 25 darab kockacukrot is tartalmazhat. A saját készítésű teák egyúttal számos egészséges alkotóanyaggal is ellátják a fejlődő szervezetet. Ide tartoznak a C és E vitaminok, és az olyan fontos ásványi anyagok, mint a kálium, a kalcium, a vas és a magnézium. A gyümölcsteák zamatosak és aromásak, ezért édesítés nélkül is nagyon finomak. Ez egyrészt óvja a fogakat, másrészt nem engedi, hogy a gyerekek túlságosan hozzászokjanak a cukorhoz, ezáltal véd a fogszuvasodástól és az elhízásra való hajlamtól. Ha mégis édesíteni szeretné a teát, arra kiválóan alkalmas a méz és a juharszirup.

Ezeket azonban ne adjuk a lobogóan forró teához, mert ezáltal károsodhatnak a teában egyébként bőségesen megtalálható ásványi anyagok és nyomelemek. Vegyük figyelembe, hogy a méz nyers táplálék, ezért egy éven aluli gyermekeknek nem ajánlott.

 

A teaivás örömet okoz

Rég elmúltak már azok az idők, amikor a gyerekek a tea kapcsán elsősorban a kamillára, ezáltal a betegségre gondoltak, vagy borzongva emlékeztek vissza az enyhén csipkebogyó ízű langyos vízre valamelyik sítanfolyam ifjúsági szállóján. A tea finom, örömet okoz, érdekes, és nem nehéz ízletessé tenni a gyerekek számára a teaivást. A kisgyerekeket minden érdekli, és mindig készen állnak az új dolgok felfedezésére. Örömet okoz számukra a természetben megtalálható gyümölcsök, gyógy- és más növények megismerése, amelyekből a tea készül. Izgalmas az is, ha bizonyos italokat teával elkeverünk, új gyümölcstea-keverékeket próbálunk ki, vagy egy gyümölcsteát egész gyümölcsdarabokkal bolondítunk meg. A gyerekek szeretik az alma ízét. Miért ne finomítsuk tehát egyszer a gyümölcsteát almadarabokkal? A gyerekekből így teaszakértő válik, és mindig szívesen nyúlnak majd egy csésze teáért. A gyerekek számára a tea egyfajta varázsital, amely erőt és energiát nyújt egész napra.

 

Rooibos – a koffeinmentes alternatíva – gyerekeknek és felnőtteknek

Tea gyerekeknekA gyerekeknek a lehető legkevesebb koffeint kellene fogyasztaniuk, mert nyugtalanságot, idegességet és alvási zavarokat okozhat. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a kakaó és a csokoládé is tartalmaz koffeint. A fekete, a fehér és a zöld tea koffeintartalmuk miatt gyermekek számára nem ajánlottak. A már említett gyógy- és gyümölcsteák mellett ez az alternatíva Dél-Afrikából származik, és rooibos teának hívják. A dél-afrikaiak már évszázadok óta készítenek a vörös bokor leveleiből és hajtásaiból ízletes, igen könnyű teát. A rooibos tea gazdag ásványi anyagokban (kálium, nátrium, magnézium, kalcium, fluor, vas, réz, cink és mangán), C vitaminban és antioxidánsokban, amelyek legyőzik a szabad gyököket, így óvják a sejteket.

Nem tartalmaz koffeint, és csak kevés cserzőanyag van benne. Ezért különösen kíméli a gyomrot, gyerekek és felnőttek bármely napszakban fogyaszthatják, akár nagy mennyiségben is. Dél-Afrikában a gyerekek már csecsemőkorban kapnak rooibosteát nyugtatásra, vagy az úgy nevezett három hónapos colica kezelésére. A rooibostea természetesen gyümölcsös-édes ízű, ezért édesítés nélkül is teljes mértékben megfelel a gyerekek ízlésének. És nem utolsósorban a tea a származási helye miatt is érdekes. Néha a rooibosteát maszáj teának vagy busman teának is nevezik. Tartalmilag ugyan ez nem helyes, mivel a dél-afrikaiak se nem maszájok, se nem busmanok, azonban ez felkelti a gyerekek kíváncsiságát. Bármelyik gyermek szívesen megkóstolja a busman teát, amelynek fogyasztása közben maszájnak vagy afrikai busmannak érezheti magát. Talán az Ön gyermeke is éppen ezen a módon fedezi fel a legújabb kedvenc italát.

Termék tipp:

Rooibos vanilla:

Egyedülállóan különleges tea Dél-Afrikából. A Rooibos tea nem tartalmaz koffeint és segít a természetes, jó közérzet megtartásában. A vanília lágy íze pedig kellemesen édes íz-hatást nyújt. 

Granny’s Finest:

Fedezze fel a nagyi híres gyümölcstea különlegességének titkos receptjét! Az érett gyümölcsök és a bodza, a vanília, a fahéj és a szilva ízének kombinációja teszi ezt a teát különösen csábítóvá az egész család számára.

Forest Fruits:

A nap érlelte természetes gyümölcsök, a málna és a szeder telt íze kombinálva az édes eperrel és az áfonyával, ezek teszik ezt a gyümölcsteát ízletessé fiatalnak és idősnek egyaránt.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top