Gasztro

Főzzünk a zöldségek királyával!

Évszázadokon át gasztronómiai luxusnak számított a spárga, általában az uralkodók asztalán tűnt fel, így a "királyok zöldsége, a zöldségek királya" titulussal illették. Szerencsére ma már nem kell fáraónak lenni ahhoz, hogy spárgát együnk, hiszen itthon is könnyedén hozzájutunk. Bereznay Tamás most megmutatja, mennyire sokoldalúan felhasználható zöldségről van szó.

Spárgatörténelem

  • Egyiptomban isteni eledelnek számított, így leginkább a fáraó és családja élvezhette, régészeti leletek szerint még a sírjukba is került a spárgasípokból.
  • Az ókori görögök úgy tartották, a spárga létrejöttét egy kosnak köszönhetjük, ami beledöfte szarvait a földbe, azok pedig spárgává változtak.
  • A Római Birodalomba valószínűleg Egyiptomból került, Julius Caesar például nagyon egyszerűen, olvasztott vajjal ette. Rendkívüli népszerűségnek örvendett a növény, ebben nyilván közrejátszott, hogy vágykeltő hatást tulajdonítottak neki.
  • A középkorban megszűnt a spárga kultusza, a Napkirály asztalán tűntek fel újra a belőle készített ételek.

Hogyan bánjuk a spárgával?

  • Itthon általában fehér és zöld spárgával találkozhatunk, áprilistól júniusig keressük a piacokon és élelmiszerüzletekben.
  • Mindig világos, zsenge, lédús, közepesen vastag spárgasípokat keressünk, lehetőleg nemrég leszedett darabokat vegyünk. Ezek szára friss és egyenes, csúcsuk tömör.
  • Egy-két napig eláll a hűtőben, ha nedves konyharuhába csavarjuk, de inkább készítsük el a vásárlás napján.
  • A fehér spárga hámozását a csúcs alatt 2-4 centivel kezdjük, a zöld spárgának elég az alsó harmadát meghámozni. (Ha nagyon friss, lehet, hogy erre sincs szükség.) Az alsó, fás végeket mindig vágjuk le!
  • A spárgafőző edény lehetőleg széles és lapos vagy keskeny és magas legyen. Fanatikusoknak megéri beruházni egy speciális spárgafőző edényre, de isteni lesz anélkül is.
  • A főzővízbe mindig tegyünk csipet sót, cukrot, esetleg citromkarikát, így megmarad a színe. Egyszerűbb bánni a spárgával, ha adagonként cérnával összekötjük.
  • Úgy lesz igazán finom, ha nem főzzük puhára, csak roppanósra, néhány perc elég neki.
    Joghurttorta friss gyümölcsökkel
    A júliusi tartalomból:

    • Bográcsban főtt ínyencségek
    • Spórolós töltött finomságok
    • Fogyjunk mediterrán diétával!
    • Süssünk gyümölcsökkel!
    • Tüzes ételek forró napokra

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top