Gasztro

Gőzölt újburgonya citromos fűszervajjal

A burgonya minden valószínűség szerint a legnépszerűbb zöldségünk, elkészítése annyi féle módon lehetséges, hogy éveken át, reggeltől estig sem unnánk meg, és kétszer nem kellene egyformán elkészíteni.

A tavasszal megjelenő, zsenge újburgonya az évszak egyik legfinomabb újdonsága. Vékony, szinte áttetsző héja, friss, édeskés íze összetéveszthetetlenné teszi.
Főzhetjük, gőzölhetjük, süthetjük sütőben, vagy serpenyőben, hagyományos ízekkel, vagy akár egzotikus fűszerekkel is megbolondítva. Az alább ajánlott négy változat önálló ételként is bátran megállja a helyét, aki azonban még tartalmasabb ételt szeretne készíteni, kínálja nyugodtan köretként. Jól passzol sültek, grillcsirke, vagy akár fehér húsú halak mellé.
 

Gőzölt újburgonya citromos fűszervajjal

Hozzávalók (2 adag)

  • 1/2kg  apró szemű újkrumpli, héjastul
  • 2 fokhagymagerezd
  • 1 babérlevél

    ÚjburgonyaFűszervaj:

  • 10dkg jó minőségű, puha vaj
  • 1 csokor friss petrezselyemzöld
  • fél csokor snidling
  • néhány szál friss zöldfűszer, ami van: turbolya, koriander, tárkony, stb.
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2tk citromlé
  • só, bors

Elkészítés:

A zöldfűszereket éles késsel nagyon finomra aprítjuk. A fűszervajhoz kikeverjük a szobahőmérsékletű, puha vajat a citromlével, reszelt citromhéjjal, sóval, borssal és az összes zöldfűszerrel. Folpack fóliára kanalazzuk (vagy egy uzsonnázó zacskóból kinyomjuk), és hengerré formázzuk.

A fóliában feltekerjük, két végét lezárjuk, majd hűtőbe tesszük, hogy visszadermedjen (előre elkészíthető).
A burgonyát alaposan megmossuk, de nem hámozzuk meg (így több íz marad benne). Egy  lábasban kb. háromujjnyi vizet forralunk, hozzáadjuk a 2 fokhagymagerezdet (héjával együtt) és a babérlevelet. Amikor forr, az edényre párolóedényt (vagy ha nincs, egyszerűen egy méretben passzoló szűrőt) helyezünk, az edény alja semmiképpen ne érje a vizet.
Az újburgonyát kb. 10 perc alatt puhára pároljuk a gőz fölött (a gőzölési idő krumpli fajtájától, méretétől függően eltérhet). A kész burgonyát villával kissé összenyomkodjuk, durva szemű tengeri sóval megszórjuk.
Szeleteket vágunk a fűszervajból és a forró krumplira helyezzük.

Joghurttorta friss gyümölcsökkel
A júliusi tartalomból:

• Bográcsban főtt ínyencségek
• Spórolós töltött finomságok
• Fogyjunk mediterrán diétával!
• Süssünk gyümölcsökkel!
• Tüzes ételek forró napokra

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top