Gasztro

Főzzünk zöldebben! – Egyszerűen megvalósítható tippek

Sokan hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a környezetvédelem nem a mi dolgunk, oldják meg a nagyok, a vállalatok, az állam meg az önkormányzatok. Pedig egyszerű, apró változtatásokkal is rengeteg energia, víz takarítható meg, illetve drasztikusan csökkenthető a szemét mennyisége. Akár a konyhában is.

Szavazzunk a forintjainkkal!

Főzzünk zöldebben!A környezettudatos főzés pedig a vásárlással kezdődik. Például azzal, hogy öntudatosan visszautasítjuk a huszadik nejlonszatyrot, amelyet a pénztáros automatikusan adna. Ma már nagyon jópofa és strapabíró vászontáskákat lehet vásárolni, kifejezetten a mindennapi boltba járás céljára, de akár a jó öreg vesszőkosárhoz is visszatérhetünk.

Amennyire csak lehetséges, mellőzzük a csomagolást, főleg az olyan agyoncsomagolt, négy-öt rétegbe tekert, fóliázott csodákat, mint a bonbonok, vagy a 20 grammnyi levespor, amelynek a csomagolása legalább ugyanennyit nyom. A cél, hogy minél kevésbé feldolgozott, minél nagyobb kiszerelésű terméket vásároljunk.

Ha pedig már vásárolunk, az sem mindegy, hogy hol tesszük ezt. Az élelmiszer-beszerzés legjobb helyszíne az őstermelői piac, illetve ha interneten rendelünk, közvetlenül a termelőktől. Így az élelmiszer a lehető legkevesebbet utazik az asztalunkig, hiszen nem Marokkóból, hanem a szomszédos faluból érkezik a paprika meg a dinnye. Ezzel máris rengeteg üzemanyag elégetésétől kíméljük meg Földünket, és közben esetleg olyan kuriózumok felfedezésére is sor kerülhet, mint a csicsóka vagy a környező erdőkben termett gombák.

Ebben az esetben biztosak lehetünk a minőségben is, hiszen nem egy személytelen konglomerátummal, hanem az előállítóval kerülünk kapcsolatba, és általában azt is ellenőrizhetjük, milyen eljárásokkal, vegyszerekkel került kapcsolatba az ételünk. Ma már egyre több kisüzem fedezi fel a személyes kapcsolaton alapuló értékesítésben rejlő lehetőségeket, ideje, hogy a vásárlók is felfedezzék őket, legyen szó sajtról, húsról vagy a „szedd magad” eperről.

Aki megteheti, természetesen válassza a biodinamikus gazdaságban előállított termékeket, hiszen ezek a leginkább természetközeli táplálék zálogai.

A zöld élelmiszer-vásárlás szempontjai:

  • helyben, szezonálisan előállított élelmiszer,
  • minimális csomagolás,
  • minimális feldolgozottsági fok,
  • a biogazdálkodás előnyben részesítése.

 

Tervezéssel a szeméthegyek ellen

A kukában landoló élelmiszerek nemcsak azért jelentenek nagy pazarlást, mert azokat akár meg is ehettük volna, hanem azért is, mert a szeméttel még kezdeni is kell valamit. Ha sikerül megtervezni a heti/havi főzőcskézést, meglepő módon lecsökkenthető a maradékok mennyisége.

Ideje azt is újra megtanulni, amit a két generációval idősebbek annyira jól ismertek, nevezetesen a maradékok ötletes felhasználását. Ha pedig így sem fogy el valami, még mindig gyorsan lefagyaszthatjuk, és egy rohanós napon elég lesz csak előkapni és felmelegíteni a finomságot a pizzarendelés helyett.

A menütervezgetés azért is hasznos, mert így csak azt fogjuk megvásárolni, amire feltétlenül szükségünk van, nem halmozunk fel a kamrában felesleges készleteket, amelyek aztán sohasem fogynak el.

Főzzünk zöldebben!

És mindenképpen kérjük ki családtagjaink véleményét. Talán mondanom sem kell, hogy csak olyan ételféleségeket vegyünk, amelyeket biztosan szeretnek és meg is esznek a családtagok. Ha mindenki utálja a spenótot, teljesen felesleges újra és újra megpróbálkozni e főzelékkel, és ha rá se néz senki a halra, legyen inkább rántott hús.

Persze azt sem hallgathatjuk el, hogy akármilyen spórolósan bánunk is a hozzávalókkal, mégis keletkezik hulladék, ha más nem is, a zöldségek héja biztosan. Erre is réges-régen sikerült már megtalálni a megoldást, a komposztálás formájában. Aki csak teheti, ne a szemeteskukákat tömje a zöldhulladékkal, és még a következő tavasszal elültetett facsemeték is hálásak lesznek ezért.

A szemétmentes főzés alapelvei:

  • a keletkező hulladék szelektálása,
  • a lehető legtöbb hulladék újrafelhasználása,
  • a maradékok kreatív újraértelmezése vagy tartósítása.

 

A tűzhely melege

Már-már közhely, de már azzal a mozdulattal, hogy fedőt helyezünk a fazékra, energiát takarítunk meg. Az étel puhára főzéséhez pedig egyáltalán nem fontos lobogva forrnia a folyadéknak, a legtöbb esetben elég, ha gyöngyözik. Éppen ezért, ha felforrt a víz, már le lehet venni a hőfokot, és ezáltal az áram- vagy gázfogyasztást csökkenteni. Ha a leginkább energiatakarékos főzési módot keressük, akkor némileg meglepő módon a mikrohullámú sütő a mi választásunk.

Főzzünk zöldebben!

 

A sütőt is használhatjuk okosan, hogy ne csak energiafaló szörnyetegként pöffeszkedjen a konyhánkban. Ha nem fűtjük föl feleslegesen már a sütés előtt egy órával, és a sütés vége előtt tíz perccel le is kapcsoljuk, az eredmény már a következő havi villanyszámlán látszani fog.

Ugyanilyen fontos, hogy a hűtőbe csak már lehűtött élelmiszer kerüljön, és egyik háztartási gép ajtaját se nyitogassuk feleslegesen.

A víz ereje

Ha már mindenki jólesően szuszog a környezettudatosan megvásárolt és előállított ebéd felett, ne feledkezzünk meg a mosogatásról sem. Bár luxusnak tűnik, a mosogatógép mégis megtakarítást jelent, ugyanis ötödannyi vizet használ, mint a folyó víz alatt tisztára sikált tányér. Általában annak sincs semmi értelme, hogy előzetesen elöblögessük az edényeket, bízzuk a gépre magunkat, és ha sikerül beszereznünk a biológiailag lebomló, erős vegyszerektől mentes mosogatószereket, akár egy jót szunyókálhatunk ebédünk után, arról álmodva, hogy ma is tettünk valamit egy élhetőbb Földért.

Az energiatakarékos főzés alapelvei:

  • korszerű, hatékony energiafelhasználású készülékek vásárlása,
  • a készülékek folyamatos karbantartása,
  • az energiafelhasználás optimalizálása, az üresjáratok minimalizálása.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top