Gasztro

4 isteni fogás fél óra alatt

Sok újdonságot nem mondok azzal, hogy ma mindenki rohan. Ez van, kötelezően szűknek kell éreznünk a 24 óránkat, és az az igazság, hogy sokszor tényleg kevés is. Gyereket viszünk, gyerekért megyünk, munkába igyekszünk, megbeszélésre, workshopra loholunk, vásárolunk, intézkedünk, sorban állunk. S ebben a nagy rohanásban sokszor sajnáljuk az értékes időnket a konyhában tölteni.

Szerencsére léteznek olyan gyorsan elkészíthető ételek, amelyeknél a munkatempó nem megy a minőség rovására. A gyors főzés egyik nagy titka, hogy olyanokból főzzünk, ami van otthon, így a vásárlással töltött időt is meg tudjuk spórolni magunknak. Érdemes épp ezért a havi nagybevásárlásokkor alaposan végiggondolni, hogy milyen vendégségeket, programokat tervezünk az adott hónapra, és mik azok az alapélelmiszerek, amelyek fogytán vannak.

Az én spájzomban mindig van liszt, tésztaféle, krumpli, hagyma, paradicsompüré, savanyúság, így ha kevés az időm, vagy igencsak hó vége van, akkor könnyedén tudok számolni ezekkel az alapanyagokkal, amelyekből meglepő módon sok minden kihozható.

Az alábbi receptek jól jöhetnek egy-egy húzósabb hétköznap zárásaként, de egy nyugodt, pihenéssel töltött hétvégén is megállják a helyüket.

 Pórés krumplileves

4 isteni fogás, fél óra alattNem túl bonyolult, ennek ellenére igen gazdag, ízes leves.

  • 2 póréhagyma
  • 1 kg krumpli
  • 1 dl főzőtejszín
  • 1 jó adag kakukkfű
  • 1 bő fakanálnyi vaj
  • frissen őrölt bors

A póréhagymát nem túl vékony karikákra vágom, majd vajon alaposan megfonnyasztom. Hozzáadom a kakukkfüvet, egy kicsit meg is kapatom a vajon, majd a lábosba teszem a krumplikockákat is, és felöntöm annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Nem túl nagy lángon főzöm. Amikor a krumpli már majdnem kellően puha, tejszínnel finomítom, kicsit hagyom, hogy elfőjön a levéből. Sózom, borsozom és tálalom.

Csirkemájas metélt

 
4 isteni fogás, fél óra alattA rövid konyhai lét egyik kulcsa a tészta. A legvadabb durumtészta is megadja magát negyedóra alatt, így ha sietünk a mártás elkészítésével, akkor fél órán belül az asztalra kerülhet az étel.

  • 50 dkg csirkemáj
  • 25 dkg szélesmetélt
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 1 bő ek. olaj
  • 5 dkg vaj
  • 1 kk. rozmaring
  • 1 doboz (4 dl-es) koktélparadicsom-konzerv

Az olajat és a vajat egy serpenyőbe öntöm. Miután elolvadt a vaj, a serpenyőbe dobom a  rozmaringot, és hagyom, hogy egy kicsit megpiruljon. A vöröshagymát apró kockákra vágom, és a rozmaring után küldöm a serpenyőbe. Alaposan megdinsztelem. Amíg üvegesedik a hagymám, addig közepes darabokra vágom a májat, és a hagymára teszem. Néhány percig sütöm a májat, időnként fakanállal átforgatom. Amikor már jó a máj, akkor ráborítom a paradicsomot, majd sózom, borsozom, és nagyjából 10 percig takarékon rotyogtatom.

Metélttel tálalom.

 Aszalt paradicsomos mártás

  • 4 isteni fogás, fél óra alatt3 gerezd friss fokhagyma
  • 2 marék ruccola
  • 1 marék bazsalikom
  • kevéske friss rozmaring
  • 10 dkg szárított paradicsom
  • ¼ kg friss koktélparadicsom
  • olívaolaj
  • 1 ½ dl főzőtejszín

Kevés olívaolajon egy kicsit megpirítom a vékonyra vágott fokhagymát, majd melléteszem a csíkokra metélt szárított paradicsomot. Kicsit később beleeresztem a megtépkedett ruccolát, a karikákra metélt paradicsomot, sózom, beletépkedem a bazsalikomot, majd felöntöm  főzőtejszínnel. Hagyom egyet összerottyanni, majd a tányérra szedett tésztákra halmozom.

Kalácspuding

Hogyan használjuk fel a szikkadt kalácsokat, kifliket? Készítsünk belőle pudingot!

  • 4 isteni fogás, fél óra alatt½ kg kalács
  • 5 dl tej
  • 4 tojás
  • 15 dkg cukor
  • ½ rúd vanília bele
  • 4 dkg liszt
  • 1 kk. sütőpor
  • csipet só
  • 1 kk. szegfűszeg
  • 2 alma
  • 1 citrom és egy narancs reszelt héja
  • 10 dkg vaj

A kalácsot kockacukornyi kockákra metélem, egy méretes tálba teszem, és tejjel lelocsolom. Amíg a tejet magába szívja, addig bekapcsolom a sütőt 180 fokra, és előkerítem a szuflétálamat.

A vajat megolvasztom, kikeverem a cukorral és a tojásokkal, majd fűszerezem, és hozzáadom a sütőporos lisztet. Az almákat meghámozom, lereszelem, és hozzáadom a tojásos öntethez Beleteszem a kalácskockákat is, majd az egészet alaposan elkeverem, és beleöntöm a szuflétálba. Nagyjából fél óra alatt szép barnára sül.

Házi baracklekvárral az igazi.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top