Gasztro

Menjünk biztosra – krumplis ételek

Ki hinné, hogy évszázadokkal ezelőtt az európaiak fanyalogva fogadták a burgonyát? Gyanakodtak, mert új volt, piszkos, csúnya és olyan kis... semmilyen. Ma már világszerte az egyik legelfogadottabb étellé vált, talán azért is, mert a történelem nehéz időszakában, a szükség éveiben is bizonyított.

A krumpli számos előnye közül az egyik legfontosabb, hogy gyakorlatilag nem lehet nem szeretni. Van, aki fintorog a rizsre, nem eszi a zöldbabot, kerüli a paradicsomot, de a krumpli nem osztja meg az emberiséget. Az a bizonyos semleges íz, amelyet a krumplinak fel lehetne róni, na, éppen az teszi alkalmassá a lehető legváltozatosabb elkészítési, fűszerezési módokra. És éppen amiatt nem nevezhető nagyvonalúan téli ételnek, hiszen teljesen évszak-független.

Séfünk, Tamás minden évszakban ajánl valami jó kis krumplis fogást, de azért önálló fejezetet nem véletlenül szentel télen a burgonyának. A krumpli ugyanis laktató, sok energiát adó étel.

A rakott krumpli igazi téli klasszikus, különösen, ha jóféle kolbászt karikázunk bele, és finom befőttet kínálunk mellé. Tamás most egy franciásabb változatot ajánl a figyelmünkbe és az asztalunkra. Ehhez nyersen kell a krumplit használni és legyalulni a nálunk tévesen uborkagyalunak hívott konyhai eszközön (továbbiakban: univerzális konyhai gyalu). A tej és tejszín elegyében átfőzött krumpli a Pannónia sajttal egyszerre selymes és pikáns. (Pannónia sajt helyett parmezánnal vagy juhtúróval is készíthetjük.) Ez az étel elbírja a fűszerezést, sőt, a fűszerezéssel való kísérletezést is, így kideríthetjük, hogy kakukkfűvel vagy rozmaringgal szeretjük-e jobban.

A krumplis csusza erősen emlékeztet a krumplis tésztára, csak ugye a csuszatészta… Ja, és hát ugye a kolbász!

A fóliában sült krumplit pedig ne gondoljuk csupán kirándulásokon fogyasztható ételnek, mert tökéletes téli vacsora. Különösen azokkal a finom öntetekkel, amelyeket Tamás ajánl melléjük.

Jó étvágyat kívánunk!

Rakott krumpli

Hozzávalók: 1,5 kg burgonya, fél dl tejszín, tengeri só, fehér bors, 2 szál friss kakukkfű, 10 dkg Pannónia sajt.

A burgonyát meghámozzuk, és hajszálvékony karikákra vágjuk vagy gyaluljuk. A sajtot lereszeljük, a kakukkfű leveleit letépkedjük. A tejszínt lábasba öntjük, hozzáadjuk a sajtot és a burgonyát, megsózzuk, ízesítjük kevés fehérborssal és friss kakukkfűvel. Lassú tűzön 10-15 percig főzzük, majd tepsibe öntjük, kevés zsemlemorzsát szórunk a tetejére, és 160 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük. 1 óra alatt szép barnára sütjük.

Tipp: Önálló fogásként friss salátával, vagy szárnyasok, halak mellé, köretként is fogyaszthatjuk.

További két ínycsiklandozó krumplis receptet (Burgonyás-kolbászos csuszatészta, Fóliás burgonya) találhatsz a Nők Lapja január 28-án megjelenő, 5. számában!

Még több az e heti Nők Lapjából:

Létay Dóra és Várkonyi Andrea – Mindketten megtalálták az igazit »
D. Tóth Kriszta: Kedves Egyedülálló Anyuka! »
Beszélgetés a világ legszexibb pasijával »
Miért nem alszik a baba? »
Dr. Szöszi – mi van a klisé mögött? »
Magyar bűnözők luxusélete külföldön »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top