Gasztro

Hal ötféleképpen – egy alaprecept és négy villámtrükk

Halat szeretnél az ünnepi menübe? Egy egyszerű alaprecept, plusz néhány pár perces trükk, és máris kész a mennyei fogás.

Mindig alaposan töröljük szárazra a halat papírtörlővel, mielőtt elkészítjük.

A felesleges lisztet rázzuk le róla. A vajat olvasszuk meg, de ne legyen habos, mikor beletesszük a halat.

Alaprecept:

  • 4 szelet hal
  • 5 dkg vaj
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 citrom
  • liszt
  • őrölt bors, só

Elkészítés:

Olvasszuk meg a vaj felét, tegyük bele a lisztbe forgatott halszeleteket, süssük 3-4 percig, majd sózzuk, borsozzuk, és fordítsuk meg. Ezt a felét is sózzuk, borsozzuk, és süssük 3-4 percig. Tegyük a serpenyőbe a maradék vajat a citrom levével és a felaprított petrezselyemmel együtt. Keverjük össze, és azonnal tálaljuk.

 

Mustárral: +5 perc
Kenjük meg mustárral a szeleteket, mielőtt lisztbe forgatnánk. Süssük a fent leírt módon, majd szórjuk meg zúzott fokhagymával és felaprított rozmaringgal. Locsoljuk meg citromlével, és tálaljuk.

Megtűzve: +5 perc

Vágjuk félbe a halszeleteket, forgassuk lisztbe, tegyünk mindre egy-egy szelet sonkát és zsályalevelet. Tűzzük meg fogvájóval, süssük ki, és melegen tálaljuk.

Édes-savanyú: +10 perc

Pirítsunk meg vajban egy evőkanál fenyőmagot, adjunk hozzá egy evőkanál cukrot és egy evőkanál beáztatott mazsolát. Ebben süssük meg a csíkokra vágott és lisztbe forgatott halat, végül tegyünk bele 20 dkg spenótot. Pároljuk 3-4 percig, és tálaljuk.

Burgonyával: +15 perc

Egy krumplit szeleteljünk nagyon vékonyra, és főzzük majdnem puhára. Süssük meg a halat az alaprecept szerint, tegyük tepsibe, és rakjuk a tetejére a burgonyát. Szórjuk meg sajttal, zsemlemorzsával, fokhagymával, rozmaringgal, és pirítsuk meg grillsütőben.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top