Gasztro

Vadas csirke

Tudom, szörnyű hosszú a mártás hozzávalóinak listája.

Viszont cserébe nincs túl sok teendő velük: a zöldségeket megreszelem, emiatt hamar megpuhulnak a boros lé, a fűszerek és a citromhéj társaságában, aztán az egészet összeturmixolom, és mustáros-keményítős tejszínnel összerottyantom. Marhahús helyett csirke ugrik a fazékba, és így az igazi vadashoz képest jóval rövidebb idő alatt megúszom a főzést. Szerencsére az ízek nem buktatnak le, hitelesen idézik az eredetit.

Hozzávalók:

  • 1 kg csirke-felsőcomb (egyenként kb. 12 dkg-os darabok)
  • frissen őrölt bors
  • 3 evőkanál libazsír
  • 2 evőkanál szójaszósz

A mártáshoz:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 30 dkg sárgarépa
  • 15 dkg zeller
  • 5-5 szem szegfűszeg és borókabogyó
  • 3 babérlevél
  • 1 citrom
  • 2 dl tejszín
  • 1 csapott evőkanál mustár
  • 1 púpos evőkanál étkezési keményítő
  • 2 evőkanál libazsír
  • só és frissen őrölt bors
  • 1 púpos evőkanál barna cukor
  • 1 dl száraz fehérbor

♦ a tálaláshoz 1 csokor friss petrezselyem

Elkészítés:

1. A csirkecombokat megborsozzuk, majd forró libazsíron, oldalanként jó 2-2 perc alatt nagy lángon aranybarnára pirítjuk egy 30 cm átmérőjű, magas falú lábosban. Hozzáöntjük a szójaszószt, és annyi vizet, hogy a lábos alsó egyharmadáig érjen, majd a combokat lefedve, mérsékelt tűzön 25-30 perc alatt puhára pároljuk. Közben néha átforgatjuk őket, esetleg pótoljuk a szójaszószos vizet.

2. Ezalatt a mártással foglalkozunk. A vöröshagymát, a fokhagymát, a sárgarépát és a zellert megtisztítjuk, darabokra vágjuk, és késes betétű robotgépben összedaráljuk. A szegfűszeget és a borókabogyót mozsárban durvára törjük, széttépkedve hozzáadjuk a babérleveleket: ez lesz a fűszerkeverék. A citromról krumplihámozóval vékonyan leszedünk 2-3 hosszú héjdarabkát, majd a citromlevet kifacsarjuk, átszűrjük. A tejszínt, a mustárt és az étkezési keményítőt kézi habverővel simára keverjük.

3. A mártáshoz a libazsírt megolvasztjuk egy közepes méretű, magas peremű serpenyőben, hozzáadjuk a zöldségreszeléket, és miután sóztuk-borsoztuk, ráhintjük a barna cukrot, a fűszerkeveréket, a citromhéjakat. Az egészet összekeverjük, és nagy lángon, néha megkeverve, 3-4 perc alatt enyhén lepirítjuk. Ezután hozzáöntjük a bort és 3 dl vizet, 2 percig forraljuk, majd lefedjük, és a zöldségreszeléket mérsékelt lángon 5 perc alatt puhára főzzük.

4.
A puha zöldségreszelékből kidobjuk a citromhéjakat és a babérleveleket, aztán a boros lével együtt turmixgépben összepürésítjük. Visszaöntjük az eddig használt serpenyőbe, hozzáadjuk a keményítős tejszínt meg 2 evőkanál citromlevet, és mérsékelt lángon 2-3 perc alatt kevergetve besűrítjük: íme a mártás. Tálaláskor a combokat kiemeljük a lábosból, megöntözzük a mártással, és apróra vágott petrezselyemmel meghintjük.

Négy adag lesz belőle.

Stahl Judit: Gyors házias ételek

Stahl Judit új szakácskönyvéből kiderül, hogy házias ízekért nem kell feltétlenül hosszasan főzni. A bő félóra alatt elkészíthető télies gesztenyekrémleves, a pikáns tárkonyos gombaleves harcsával vagy a hamis sztrapacska mind a házias konyha remek, gyors fogásai közé tartoznak.
A sorozat további darabjai:
Gyors muffinok
Gyors húsos ételek
Kulinária Kiadó, 2008   www.stahl.hu

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top