Gasztro

Pulyka amerikai módra

A gyönyörűen megterített ünnepi asztal közepén illatozik a minden földi jóval tűzdelt, vagy töltött ropogós pulyka. Ahogy a filmeken! Egészben, vagy göngyölve, mindenképpen kitűnő választás!

Hozzávalók 6 személyre:

     1 db 3-4 kilós konyhakész pulyka,
     a pulyka mája,
     só,
     5 dl víz,
     3 fej hagyma,
     10 dkg vaj,
     1 cs. petrezselyem,
     5 szelet pirított kenyér,
     1 babérlevél,
     fehér bors,
     15 dkg darált hús,
     3 szál friss zsálya,
     reszelt szerecsendió,
     2 vékony szelet szalonna,
     1 cs. leveszöldség,
     1-2 dl félszáraz fehérbor vagy száraz sherry,
     2 dl tejföl,
     1,5 dl tejszín,
     3 dkg liszt.

 

Elkészítés:

A belsőségeket kivesszük a pulykából, a májat félretesszük. A sós vizet felforraljuk, a nyakat, a zúzát és a szívet, 1 megtisztított hagymával és a babérlevéllel együtt 1 órát főzzük, majd kiszedjük az aprólékot, és a levet leszűrjük. A pulykát megmossuk, sóval, borssal bedörzsöljük.

A májat apróra vágjuk. A maradék 2 hagymát apróra vágjuk, 3 dkg forró vajban üvegesre pároljuk, majd beletesszük a májat, és állandó kevergetés mellett 2 percig sütjük. A petrezselymet megmossuk, lerázzuk róla a vizet, majd felaprítjuk, a pirított kenyeret félcentis kockákra vágjuk.

A májas-hagymás keveréket, az összevágott petrezselymet, a kenyérkockákat és a darált húst kb. 1,5 dl pulykalevessel összekeverjük, és a finomra vágott zsályával, szerecsendióval, sóval-borssal fűszerezzük. A masszával megtöltjük a pulykát, bevarrjuk a nyílást, és a szárnyast mellével felfelé tepsibe helyezzük. A 5 dkg olvasztott vajat öntünk rá, majd a szalonnaszeletekkel beborítjuk a mellét, és lefedjük alufóliával.

A tepsit előmelegített sütőbe tesszük, és 180 Celsius fokon (légkeveréses sütőben 160 fokon) elkezdjük sütni. 1 óra múlva levesszük a fóliát, és időnként meglocsolva még 2 órát sütjük.
Közben megtisztítjuk a leveszöldséget, nagyobb darabokra vágjuk, a főtt belsőségeket pedig kis kockákra aprítjuk. A sütés befejezése előtt egy órával a pecsenyelébe tesszük a zöldséget. Amikor a pulyka megsült, kivesszük a tepsiből. A pecsenyelét beleöntjük egy edénybe, majd felengedjük a borral (sherryvel), szitán átszűrjük, és folytonos keverés közben hozzáadjuk a tejszínt, a tejfölt, majd összeforraljuk. A lisztet a maradék 2 dkg vajjal eldolgozzuk, beleöntjük a pecsenyelébe, és 5 percig főzzük. A kész mártást sóval és borssal fűszerezzük.
A pulykát az asztalnál szokás felszeletelni.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top