Gasztro

Bor másképpen – serpenyőben, tálban, bográcsban

Bor nem csupán a poharakba kerülhet, de a tányérokba is. Illetve már előbb: a serpenyőbe, lábasba, bográcsba. Tálba, ha piskótát locsolunk vele. Mert, ha ősz, akkor megérkeznek asztalainkra a boros ételek!

Előzményként el ne feledkezzünk arról, hogy a szőlő önmagában is kitűnő alapanyag, húsok mellé vagy édességként remekül használható.

Tamás nem tűnt úgy, mint aki iszonyú kényszer hatására cselekszik, a receptek sem ezt tükrözik. Ám mielőtt az ételekről esnék szó, oszlassunk el egy félreértést: ha jó ételt akarunk készíteni – és enni! -, akkor ragaszkodjunk a jó borhoz. Ne öntsünk a pörkölthöz silány lőrét, mondván, hogy a főzéshez mindegy, mert nem az!

A rozmaringos-fehérboros csirke nagy előnye, hogy a pörkölthöz hasonlóan, a csirke minden részét felhasználhatjuk hozzá, bár most csak combot készített Tamás. A fehérborhoz a rozmaringon kívül használhatjuk a zsályát és a kakukkfüvet is, a vörösborhoz inkább a bors, a boróka és a borsikafű (csombor) illik.

A vörösboros-áfonyás vadpörkölt „emberes” étel, Tamás vaddisznóból készítette el, de jó hozzá a szarvashús is, és marhahússal is biztosan finom. Arra mindig ügyeljünk, hogy a húsételekhez a bort a főzési idő vége felé adjuk, különben nehezíti a puhulást. De ne zárjuk el rögtön, hagyjuk egy kicsit főni, az alkohol elpárolgásához ugyanis szükséges némi idő.

Tokajit legtöbbször desszertekhez, borlevesekhez ajánlanak a séfek, Tamás ezúttal halétel, a mazsolás-fenyőmagos fogas elkészítéséhez használja. Hozzátéve, hogy furmint is megfelel a célra, azzal is nagyon finom lesz.

Jó étvágyat! És egészségünkre!

Fehérboros-rozmaringos csirkecomb

Hozzávalók: 4 csirkecomb, só, fél l olaszrizling, 3 szál rozmaring, 2-3 dl húsleves (leveskockából), fél dl olívaolaj, citrom, ckor, fehér bors, 1 dl tejszín.

A csirkecombokat félbevágjuk, és besózzuk. A rozmaring leveleit lecsipkedjük, és kissé összeaprítjuk. Magas falú serpenyőben olajat forrósítunk, és beletesszük a combokat. Hirtelen megpirítjuk mindkét felét. Ha szép barnák a combok, megszórjuk a rozmaringgal, egyszer átpirítjuk, és felöntjük a borral. 2-3 dl húslevest öntünk rá, lefedjük, és lassú tűzön puhára pároljuk. Nagyon kevés cukorral, fehér borssal és pár csepp citromlével ízesítjük. Miután megpuhultak a combok, a tejszínnel összeforraljuk, és azonnal tálalhatjuk is.


További két isteni boros receptet (
Tokajis-mazsolás fogas, Vörösboros vadpörkölt
) találhatsz a Nők Lapja október 29-én megjelenő, 44. számában!

Még több az e heti Nők Lapjából:

Oroszlán Szonja: Az apró kilengések izgalmassá teszik az életet! »
D. Tóth Kriszta: Lányom és a lagzi »
Magánnyomozóval egy (hűtlen?) férj nyomában »
Szivárványszínű harisnyák »
Ákos, a negyvenéves nagy öreg »
Hollywood nyomorról álmodik »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top