Gasztro

A sütőtök esete a rozmaringgal

A sütőtök nem véletlenül az egyik legnépszerűbb téli ételünk. Levesbe, salátába is kiváló, egyszerűen megsütve valóságos csemege. Az sem mellékes, hogy nem drága, ezenkívül tele van vitaminnal, nem véletlenül adják az egészen kicsi gyerekeknek is.

Séfünk, Tamás a sütőtököt ezúttal rozmaringgal társítja, de egyben arra biztat mindenkit, hogy legyünk merészek és bátrak a sütőtök esetében. Találjunk minél több felhasználási módot, alkossunk és merjünk! Tudni kell, hogy a cukkinivel és az uborkával szoros családi kapcsolatban álló tök tele van A- és E-vitaminnal, rendszeres fogyasztása jót tesz a bélrendszer- és veseproblémákkal küzdőknek, valamint szebbé varázsolja a bőrt.

Aki gyakran eszi a tököt sütve, próbálja meg egyszer mézzel megkenni és rengeteg rozmaringgal meghinteni. Új világok tárulnak ki előtte… A sütőtökben ugyanis az a jó, hogy semleges ízével valósággal kiált a fűszerek után. Van, aki a belőle készült levest jó csípősen főzi, ám Tamás ezúttal egészen mást választott. Nem sütötte meg előre a tököt, hanem felkockázva párolta meg pici zsiradékon (olívaolaj vagy vaj a legjobb), ehhez adta a sok rozmaringlevelet. Ebben a levesben tejszín sincs (a legtöbb sütőtökleves alapeleme), ám van benne vermut, amely Tamás szerint nagyon jó barátja a rozmaringnak.

És tessék: itt a sütőtöksaláta! Legyünk óvatosak, mert a nagyon forró olajra dobott tökkockák mellé kell adnunk a rozmaringleveleket, nehogy odaégessük őket, mert akkor egészen más ízt kapunk, mint amilyet akartunk… A zöldsaláta-levelek és a dresszing a sütőtökkel tökéletes ízharmóniát képez, Tamás szerint a kacsamellcsíkok sem kellenek hozzá, de azért…

Jó étvágyat!

Rozmaringos-vermutos sütőtök-krémleves

Hozzávalók: 2 kg sütőtök, 5 dkg vaj, 3 szál friss rozmaring, 2 dl száraz vermut, 2 ek. méz, só.

A tököt meghámozzuk, magját kikanalazzuk, és a húsát kockákra vágjuk. A rozmaringleveleket lecsipkedjük, és apróra vágjuk. Lábasban a vajat felolvasztjuk, rátesszük a tököt, megszórjuk a rozmaringgal, és lassan megpároljuk. Miután teljesen megpuhult, enyhén megsózzuk, hozzáadjuk a mézet, és felöntjük bő 1 liter vízzel. Pár percig forraljuk, majd turmixoljuk. Sűrű szitán átpasszírozzuk, visszaöntjük a lábasba, hozzáadjuk a vermutot, és felforraljuk. Ha szükséges, kevés mézzel és sóval ízesítünk még rajta.


További két rozmaringos-sütőtökös receptet (
Rozmaringos-mézes sült tök, Rozmaringos sütőtöksaláta kacsamellel
) találhatsz a Nők Lapja október 21-én megjelenő, 43. számában!

 

Még több az e heti Nők Lapjából:

Szinetár Dóra: Hat kilóval vagyok könnyebb, mint a terhességem előtt »
D. Tóth Kriszta: Boldogságos sokmindenség! »
10+8 tipp irodai sminkhez »
Mellet, orrot, fület vegyenek! »
Milyenek a rendszerváltás gyermekei? »
Elsősegélycsomag válság idejére »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top