Gasztro

Egyszerű csokitorta

Omlós, könnyű tészta, rajta habos, finom feltét. Lehet sós, lehet édes a nagy francia kedvenc: a lepény. Próbáld ki te is Jani receptjeit!

(Itt egy kicsit változik az alaprecept: plusz 200 g porcukrot is dobjunk hozzá a tésztához.)

Ezt a receptet a nagy isten, Jamie második könyvében találtam. Kipróbáltam, és nagyon bejött mindenkinek. Egyszerű és isteni, férfitársaim, garantált vállra borulás este.

Lepénytészta (két db, 24 cm):

480 gramm liszt
240 gramm vaj
4 tojássárgája
két csipet só
5-6 evőkanál hideg víz

Keverjük össze a lisztet meg a sót, dobjuk hozzá a felkockázott vajat. Morzsoljuk össze a vajat meg a sós lisztet. Az állag akkor jó, ha az egész úgy néz ki, mint a durva zsemlemorzsa. Hozzáadjuk a vizet, és óvatosan paskolva, nem erőteljesen gyúrva sima tésztagombóccá formázzuk.

NAGYON FONTOS:

ha erőteljesen gyúrjuk, akkor a tészta ragacsos lesz, és sose sül meg.

Ha kész a gombóc, fóliába csomagolva mehet „aludni” minimum egy órát a frigóba. Lisztezzünk meg egy vágódeszkát, vajazzunk ki egy gyümölcstortaformát. A tésztát kinyújtjuk, és a formába helyezzük. Ha ez megvan, dobjuk egy órára a mélyhűtőbe, és melegítsük fel a sütőnket 180 fokra. Ha sütő meleg, és az egy óra letelt, mehet a „kazánba”. Még kb. 40 perc, és kész a csoda, aztán jöhet a többi…

Zenében mindenképpen az én nagy kedvencem, Pink Martini bármely lemezét ajánlom.

Ebben az esetben süssük meg a tortalapot készre.

További hozzávalók:

két evőkanál kristálycukor
3 dl sűrű tejszín
120 g vaj
450 g fekete csoki (min. 70% kakaó), apróra törve
1 dl tej
kakaópor (behintéshez)
a legkisebb csipet só

 

A vajat a tejszínnel és a sóval forraljuk fel, kapjuk le a tűzről, és keverjük hozzá a csokit. Kavargassuk szorgalmasan, míg a csoki elolvad. Ha készen vagyunk, öntsük hozzá a tejet, és kavarjuk fényesen simára a keveréket. Öntsük a keveréket a kihűlt lepényformába, és várjuk meg, míg kihűl. Kihűlés után szórjuk meg a kakaóporral, szeleteljük, együk…

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top