Gasztro

Lepény ratatouille-jal

A ratatouille tulajdonképpen a francia lecsó. Az alapok megegyeznek a magyar lecsó alapjaival, csak kicsit más fűszereket adunk hozzá. Meg egy kis pluszt.

Lepénytészta (két db, 24 cm):

480 gramm liszt
240 gramm vaj
4 tojássárgája
két csipet só
5-6 evőkanál hideg víz

Keverjük össze a lisztet meg a sót, dobjuk hozzá a felkockázott vajat. Morzsoljuk össze a vajat meg a sós lisztet. Az állag akkor jó, ha az egész úgy néz ki, mint a durva zsemlemorzsa. Hozzáadjuk a vizet, és óvatosan paskolva, nem erőteljesen gyúrva sima tésztagombóccá formázzuk.

NAGYON FONTOS:

ha erőteljesen gyúrjuk, akkor a tészta ragacsos lesz, és sose sül meg.

Ha kész a gombóc, fóliába csomagolva mehet „aludni” minimum egy órát a frigóba. Lisztezzünk meg egy vágódeszkát, vajazzunk ki egy gyümölcstortaformát. A tésztát kinyújtjuk, és a formába helyezzük. Ha ez megvan, dobjuk egy órára a mélyhűtőbe, és melegítsük fel a sütőnket 180 fokra. Ha sütő meleg, és az egy óra letelt, mehet a „kazánba”. Még kb. 40 perc, és kész a csoda, aztán jöhet a többi…

Zenében mindenképpen az én nagy kedvencem, Pink Martini bármely lemezét ajánlom.

Hozzávalók:

1 adag készre sütött lepény

A feltéthez:

2 fej vöröshagyma szeletelve
2 gerezd fokhagyma apróra vágva
6 db paradicsom meghámozva, apróra vágva
2 db paprika felkockázva
1 padlizsán felkockázva
1 cukkini felkockázva
1 marék zöld fűszer (kakukkfű, rozmaring, oregánó) apróra vágva
2 löket olívaolaj
2 evőkanál vaj
2 löket fehérbor
só, bors
reszelt sajt (a lepény tetejére)

 

A vajat és az olívaolajat felmelegítjük, megfuttatjuk rajta a hagymát. Amikor a hagyma kellőképpen megpárolódott, hozzászórjuk a fokhagymát. Egy-két perc, és mehet a bor, a paradicsom, a paprika, a padlizsán, a cukkini. Nagy kavarás, közepes láng, rotyogtatás minimum egy órán át. Természetesen folyamatosan kavargatjuk, nehogy odakapjon. Félúton beleszórjuk a fűszereket, és a végén sóval, borssal „helyre rakjuk” az ízeket.

 

 

Ha minden kész, a lecsót belerakom a lepénybe, a tetejét gazdagon megszórom sajttal, és berakom 180 fokos sütőbe kb. 10 percre.

 

 

Ha a sajt megsült, felszeletelem, és friss salátával tálalom.

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top