Gasztro

Barackos-túrós clafoutis

A sütés néha lutri. Olykor még a gyakorlott háziasszony is megijed tőle. Hogy miért? Elterjedt az a nézet, hogy a sütés sikerességének az a titka, hogy a sütemény készítésekor minden egyes hozzávalót a megadott recept előírása szerint, grammnyi pontossággal kell kimérni.

Hozzávalók:

• 3 tojás
• ¾ bögre cukor
• ½ bögre tej
• ½ bögre tejszín
• 1 citrom lereszelt héja
• 1 kiskanál vaníliaaroma
• ¾ bögre liszt
• ½ bögre túró
• 2 evőkanál rum
• 2 csomag vaníliás cukor
• 3 bögre feldarabolt, mag nélküli sárgabarack

Kenj ki egy pitetortaformát (ez a fodros szélű, 3-4 cm mély sütőtál) vajjal. A barackokat magozd ki, vágd félbe, majd negyedekbe. Rendezd el a piteforma aljába a gyümölcsdarabokat, és locsold meg egy kevés rummal. Szórd meg a vaníliás cukorral.

Tedd a tojásokat egy nagyobb tálba, és robotgéppel keverd krémessé a cukorral. Szitáld bele a lisztet (ettől könnyű, laza szerkezetű lesz), add hozzá a citrom reszelt héját, a tejszínt és a tejet is. Kézi habverővel keverd csomómentesre. Ekkor az állaga olyan, mint egy nagyon sűrű palacsintatésztáé. Szórd bele a túrót. Keverd össze.

 

Öntsd a masszát a gyümölcsös tálba.

Gyújtsd be a sütőt, addig a gyümölcsös alap pihen, majd amikor előmelegedett 180 fokra, akkor tedd be a sütőbe a tálat. Nagyjából 40 perc alatt aranybarnára sül. Még melegében szórd meg egy kevés vaníliás cukorral.

Tipp: próbáld ki más idénygyümölccsel, cseresznyével, fekete szederrel, szilvával.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top