Gasztro

3+1 tuti bögrésrecept-tipp

A sütés néha lutri. Olykor még a gyakorlott háziasszony is megijed tőle. Hogy miért? Elterjedt az a nézet, hogy a sütés sikerességének az a titka, hogy a sütemény készítésekor minden egyes hozzávalót a megadott recept előírása szerint, grammnyi pontossággal kell kimérni.

És van, akit ez olyannyira stresszel, hogyha az előírt mennyiséget 1-2 grammal túllépi, pánikba esik, és elkezdi a patikamérlegelést az alapanyagokkal. Igen, vannak ilyen receptek, de szerencsére az úgynevezett bögrés sütemények nem tartoznak ezek közé. Az így készült süteményeket tényleg csak úgy, pár perc alatt összedobja az ember, ezért kifejezetten ajánlott kezdőknek vagy kevésbé precízeknek. A türelmetleneknek, akiknek nincs kedvük megvárni, míg minden egyes réteg megsül, és az időhiánnyal küszködő kisgyermekes anyukáknak is.

Görbe bögre, hasznos bögre

Nem baj, ha nincs odahaza konyhai digitális mérleg vagy a hagyományos mérőeszköz, az úgynevezett mércés tál. És nem is kell elrohanni vásárolni. Egy közepes bögre általában minden háztartásban akad… De ha mégsem lenne, veszel egy doboz joghurtot, kefirt vagy tejfölt, és máris kéznél van az alkalmi mérőeszközöd. Ezekben a szilárd és folyékony állagú hozzávalók egyaránt lemérhetők. De nehogy elkezdd összehasonlítani a műanyag joghurtosdoboz és a kávésbögréd űrmértékét, és elkezdd arányosítani. Megsúgom, hogy a két mérce űrtartalma úgysem azonos.

Válassz egyet, és a továbbiakban azzal mérd le a többi hozzávalót is.

A bögrés sütemény készítésének három legfőbb szabálya:

1. Válaszd ki a számodra megfelelő mércét!

Ez lehet a nagyobb háztartási boltokban kapható, amerikai típusú „cup”, azaz bögre mérce, vagy a konyhában fellelhető bármilyen nagyobb, általában 2,5 decis űrmértékű tejeskávés bögre.

– Vagy egy joghurtos-, kefirespohár – ezek általában 175 g körüliek –, amely folyadékkal teletöltve nagyjából 190-200 ml-t tesz ki.

 

Ti írtátok – fórumajánló:

Bögrés sütemény

Sütik képpel

2. Tartsd be a sorrendet!

Ha csak egy mércéd van, akkor először mindig a száraz hozzávalók kimérésével kezdd a munkálatokat. Ezután jöhet a folyékony állagú tej, joghurt, tejszín vagy olvasztott vaj, olaj kimérése. Ha fordítva csinálnád, a száraz anyagból valami mindig a mércepohár aljára, oldalára ragadna.

3. Légy laza!

Az egynegyednyi vagy a fél adagokat nem mindig lehet hajszálpontosan kimérni egy bögrében. Lehet, hogy 1-2 milliméterrel alatta vagy felette leszel. Ezeket vissza ne öntsd! Légy laza, és lépj túl rajta; most nem a precizitáson van a hangsúly, hanem a tettrekészségen és a bátorságon.

Sok sikert a sütéshez!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top