Gasztro

Zöldségkalendárium

Egyre több táplálkozási irányzat hirdeti a helyi, hazai termesztésű zöldségek fogyasztásának előnyeit az importzöldségekkel szemben. De vajon tudjuk-e, hogy vitamindús zöldségeink mikor, melyik hónapban kerülnek elérhető áron a piacra?

Használd ki a tavaszi és a nyári évszak ízkavalkádját, mivel az elkövetkező fél évben mintegy húsz-harminc friss idényzöldség jelenik majd meg a piacokon!

Ehhez segítségképpen csokorba gyűjtöttünk néhányat megjelenésük alapján.

Január
Póréhagyma: A magyar konyhákban egyre inkább kedveltté váló zöldség. Létezik nyári és téli fajtája is, emiatt úgy tűnik, mintha folyamatosan szezonja lenne. A nyári termés puhább, halványzöldebb színű, míg a téli sötétebb és erősebb.

Cikória: Annak ellenére, hogy a cikória a szántóföldek gyakori gyomnövénye, a piacokon meglehetősen ritkán találkozunk vele. Pedig értékes zöldségnövény, főleg a téli, friss idényjellegű zöldségekben szűkölködő időszakban. Segíti az emésztést, rostokat, ásványi sókat tartalmaz nagy mennyiségben. Ennek a növénynek a nemesített változata a kávépótló cikória is.

Sütőtök: A tél legkedveltebb, vitamindús univerzális csemegéje, mert mint leves, főzelék és desszert is megállja a helyét. A második világháború utáni szűkös esztendők népi tápláléka volt, tömeges mennyisége és elérhető ára miatt. Ma már közepesen drága árfekvésű, mert jóval kevesebbet termelnek belőle, mint évtizedekkel ezelőtt, és sajnos a minősége is változó, ugyanis ez nagyban függ az időjárástól. A sütőtöknek ugyanis akkor omlósabb és édesebb a húsa, ha a betakarítását csak azután kezdik meg, miután megcsípte az első dér. Így az enyhe tél nem kedvez neki.

 

Február
Pasztinák: Annak ellenére, hogy igénytelen növény – már ami a termesztését illeti –, és hazánk minden táján megterem, még sincs elég belőle elég a piacokon. Sajátos ízű, kissé édeskés, vitamindús növény.

 

Március
Snidling: Jól tűri a hideget, ezért piaci megjelenése jól jön a tél végi friss zöldség hiányakor.

Petrezselyem: A magyar konyha hagyományosan használt növényei közé tartozik, rendkívül magas beltartalommal. Szinte egész évben vethető és kapható, de tápanyagaiban és árában is tavasszal a legkedvezőbb.

Retek: A piros hónapos reteknek létezik tavaszi és késő őszi (októberi) termése is. Előnyös tulajdonságait leginkább saláták készítésénél vagy szendvicsek kísérőjeként nyers állapotában hasznosítjuk, a régi mondáshoz igazodva: „A retek reggel méreg, délben étek, este pedig orvosság.”

Sárgarépa: Egész évben jelen van a piacon, mivel viszonylag hidegtűrő, ezért jól tárolható. Zsenge terméseivel tavasszal találkozhatunk.

Április
Spenót: Az egyik legkorábbi friss zöldség, tél végén vagy kora tavasszal már szedhető. Nyár vége felé pedig a mangold helyettesítheti.
Fejes saláta: Idényszerű fogyasztása márciustól júniusig tart, de létezik téli változata, az úgynevezett „áttelelő” saláta, így ősszel sem kell nélkülöznünk a konyhaasztalról. Sok karotint és B-vitamint tartalmaz. Antioxidánstartalma révén pedig nagyon egészséges szervezetünk számára.

Május
Karalábé: Leginkább megvastagodott szárát, a gumóját fogyasztjuk. Világoszöld és lilás színárnyalatban létezik. Gazdag rostokban, vitaminokban. A saját kerttel rendelkezők a zsenge leveleit is fel tudják használni, például a töltikéhez.

Spárga: Igazi idényzöldség; csak rövid ideig vendégeskedik a piacokon. Ízletes mind a fehér, mind a zöld színű változata. Ez utóbbi vitaminokban gazdagabb.

Újburgonya: Lassan beindul az idénye, és az ára is olcsóbb lesz.

 

Június
Zöldborsó: Könnyű termeszteni, ezért bőségesen találkozunk vele a piacokon. Próbáld meg otthon minél változatosabban elkészíteni.

Július
Mangold: Ezt a tápanyagokban különösen gazdag növényt, annak ellenére, hogy évszázadokig jelentős szerepet töltött be táplálkozási kultúránkban, napjainkban újra és újra fel kell fedezni. Levelét és nyelét fogyasztjuk a spenóthoz hasonló elkészítési módokban.

Cukkini: Általában egész évben kapható, de hazai szezonja kora nyártól késő őszig tart, és ebben az időszakban olcsó is. A zsenge példányokat nem fontos, a vastagabb húsosakat viszont ajánlatos meghámozni. Kevesen tudják, hogy ehető nyersen is, és savanyítani, de még kovászolni is lehet.

Augusztus
Csillagtök, patisszon: Főszezonja leginkább júliusra, augusztusra tehető. Mint a legtöbb tökfélét, kiválóan lehet rántani, tölteni, kaporral fűszerezni.

Paprika: Itt van a lecsószezon ideje, amikor minden hozzávaló, így a sárga húsú csemegepaprika is elérhető áron kapható. Tavasszal viszont a primőr zöldpaprika van inkább jelen.

Paradicsom: A fóliasátor alatti, illetve az üvegházi termelésnek köszönhetően szinte egész évben fogyasztható, ugyanakkor a szabadföldi, természetes napfény érlelte termése nyárra érik be igazán, és az ára is ekkor a legkedvezőbb.

 

Szeptember
Zöldbab: A zöld és a sárga hüvelyű bab vagy a lóbab, tarkabab egyaránt ízletes, és fogyasztása itthon meglehetősen népszerű. Nyár vége felé kezdődik a szezonja.

Október
Brokkoli: Hűtőben sokáig eltartható, könnyen emészthető étel. Kiváló B-vitamin- és vasforrás. Egész évben kapható, de főidénye októbertől áprilisig tart.

Édeskömény: Különleges megjelenésű növény, amelyet fűszerként is használhatunk. Itthon egyelőre még a luxusnövény státusában van; drága és ritkán kapható.

Káposzta: A fehér és a lila káposzta a téli időszak nagy kedvence, gazdag vitaminforrású zöldség. A szezonja októbertől kezdődik.

November
Kelkáposzta: Széles körben termelt növény, ezért bőségesen található a piacokon, bár a háztartásokat megosztja, mert gazdag tápértéke és elérhető ára ellenére sokan nem kedvelik.

Csicsóka: Ez az édeskés ízű növény jól hasznosítható a téli vitaminhiányos időszakban. Göcsörtös külseje miatt azonban tisztítása nem könnyű.

December
Cékla: Nemcsak a kisbabák egyik első zöldsége, hanem az egészségtudatos táplálkozás alappillére is. Éltető vitaminokban rendkívül gazdag, ezért minél gyakrabban illene beépíteni étrendünkbe.

Zöldség.lap.hu
Piac.lap.hu
Konyha.lap.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top