Gasztro

A porhanyós, foszlós ünnepi kalács

Ünnepi alkalmakkor gyakran sütünk kalácsot, ahogyan azt egykoron nagyanyáink is tették. A frissen sült omlós, foszlós, zamatos kalács orr- és ínycsiklandó illata betölti az egész lakást.

Szinte minden népnek, nemzetnek, vallási csoportnak megvan a jellegzetes ünnepi kalácsa: kalácsot sütnek a görög katolikusok, a zsidók is, és persze még sok mindenki más is, néptől, nemzettől, vallástól függetlenül.

Húsvétra, karácsonyra, búcsúra, esküvőre hazánk minden tájegységében megsütötték a maguk jellegzetes ünnepi kalácsát. Valahol kétágúra gyúrták, valahol háromágúra sodorták, fonták, mintázták, és kalácstésztából készült levelekkel, virágokkal díszítették.

Receptek:

Csavart csokis kalács

Vajaskalács

Kakaós fonott kalács

 

Híres kalácsok

A szimbolikus jellegű lakodalmas kalács sütése az egész országban elterjedt, a meghívott vendégeket kínálták meg vele birkapörkölt, különböző sült húsok és bor kíséretében. A legismertebb lakodalmi kalács a jászsági rostélyos (kilencágú tésztát gyúrtak, négy-négy ágat összefonva, a kilencedikkel körbedíszítve, vaníliás cukorral, darált dióval ízesítették, és kemencében sütötték), amelyet a vőfély hordozott az ünnepi menet élén, aztán forralt bor kíséretében kínálták meg vele az ajándékkal érkező vendégeket. Az utóbbi évtizedekben változott a szokás, és a még frissen sült meleg kalácsot a lakodalmi meghívás megerősítéseként a jegyespár házhoz viszi a vendégeknek.
A bunyevác családok akkora kalácsot sütöttek, hogy az egész család jóllakjon belőle az ünnepek alatt, a német családoknál a háromágú kalács sütése volt szokás, legfőképpen karácsonykor.
A somodi vagy más néven torockói kalács az egyik legrégebbi erdélyi kalácsféleség, ünnepi alkalmak elmaradhatatlan kelléke. Érdekessége, hogy az élesztős tésztát rétesszerűen vékonyra nyújtják, hajtogatják, és a fahéjas-cukros tölteléket olvasztott vajjal locsolják. Egy speciális edényben, az úgynevezett járai agyagedényben sütik készre. Fahéjas ízesítése miatt azonban elképzelhető, hogy az eredeti recept valaha osztrák–német területről való.

Süsd meg a kalácsod!

Nem kell kovászt nevelnünk, mint egykor a vidéki háziasszonyoknak, ennek szerepét már betölti az instant vagy friss élesztő, és a többliteres fa keverőteknőt is leváltotta már a műanyag vagy üveg keverőtál. A többórás kézi dagasztás szerepét is megkönnyítette és lerövidítette a konyhai robotgép.
Ha minden adva van, akkor miért ne vághatnánk bele az otthoni kalácssütésbe, ízesítve kedvünk szerint, adalékanyagoktól mentesen?
Fonhatod, tekerheted, csavarhatod, töltheted mákkal, dióval, lekvárral, kakaóval, fahéjjal, ízesítheted reszelt citrom héjával vagy annak levével, naranccsal, mazsolával, sáfránnyal, de még sütőtökkel és őrölt pirospaprikával is.

Húsvét.lap.hu

Tojás.lap.hu

Sonka.lap.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top