Gasztro

Apró falatok apróknak

A gyerkezsúr nem a kisgyermekes szülõk álma, ezt talán leszögezhetjük. A május végi gyermeknap mégis jó ürügy arra, hogy az állatkert és mozi látogatása mellett csemetéinknek bulit szerevezzünk. Tippjeinkkel talán egyszerûbb!

A díszes meghívók elkészítése, a héliumos lufik, a konfettik és a színes dekorációk kiválasztása csak az első lépések a nyakunkba szakadt számos szervezési feladat között, amelyek végső célja, hogy a résztvevő gyerekek, mind a szórakoztató, játékos programok, mind a harapnivalók szempontjából jól érezzék magukat.

Mi legyen a terítéken?

A régi idők kakaós-kuglófos zsúrjai már-már a feledés homályába merülnek, mivel a kölykök ízlésvilága is egyre inkább a gyors kaja, a hamburger és sajtos chips, pizza és sült krumpli felé terelődik. Bármennyire is szeretnénk ezen

Falatkák

Krémes kosárkák
Mazsolás csigák
Sonkás minikiflik
Szendvics-falatok
Zöldséges-sajtos pizzaszelet

változtatni, a gyerekzsúr nem a legalkalmasabb pillanat arra, hogy a spenótot vagy a halat megszerettessük a gyerekekkel. Maradjunk nyugodtan kedvenc harapnivalójuknál, persze némi reform ötletességet belecsempészve.
A menü összeállításánál vegyük figyelembe azt, hogy a gyermek nyüzsgő lény, jön-megy, sok időt nem bír egyhelyben tölteni, pláne, ha különböző külső ingerek (játékos programok, gyurmázás, babák, bábok, stb.) érik. Rendelhetünk hidegtálat, de elkészíthetjük mi magunk is a szendvicseket. Érdemes ilyenkor többféle, egy-két falatos apró fogást készíteni, hogy a gyerek éppen csak felmarkolja, bekapja, és már mehessen is vissza játszani a többiekhez. Az apró falatok készülhetnek kiflikarikákból, franciakenyér (bagett) szeletekből, mini alakú pizzákból, és gyorsan eltüntethető mini süteményekből, minta az amerikai palacsinta, muffin, mignon stb. Ezek ízlésesen papírkosárban tálalhatók, és evőeszköz nélkül is megfoghatók.

A zsúr elmaradhatatlan kellékei

Mindenképpen szükségünk van néhány praktikus, vidám, figurás, mintás, nem törékeny kiegészítőre: papírtányér, papírpohár, szalvéta, műanyag evőeszközök, asztalterítő és egyéb asztali dekoráció a nagyobb áruházakban, papír-írószer boltokban beszerezhetők. Ne feledkezzünk meg a jó minőségű, tartósítószer nélküli szörpökről (esetleg házi eltevésű sűrítményről) és az üdítőkről sem. Valószínűleg a szénsavas vagy a szénsavmentes ásványvíz csak a szörpök hígításánál lesz népszerű.
A zsúr végén pedig – mint jó házigazda – gondoskodjunk arról, hogy a megmaradt süteményekből, szendvicsekből mindenki tudjon vinni magával egy kevés kóstolót.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top