Gasztro

Kacsamell vörösboros áfonyamártással

Hozzávalók:





• 1 kacsamell
• 2 gerezd fokhagyma
• só és frissen őrölt bors
• 1 csomag újhagyma
• 1 ötcentis friss gyömbér-darab vagy ½ kávéskanál őrölt gyömbér
• 1 evőkanál olívaolaj
• 1 dl száraz vörösbor
• 1 dl víz
• 2 evőkanál áfonyalekvár
• 1 kávéskanál mustár
• 5 dkg vaj

a tetejére apróra vágott snidling


Elkészítése:

1. Bekapcsoljuk a sütőt 220 fokra (gázsütőn 7-es fokozat).

2. A kacsamellet hosszában megfelezzük, és éles késsel sűrűn bevagdaljuk a bőrös részt. Ezután megsózzuk, megborsozzuk, és magunk mellé készítjük.

3. A fokhagymagerezdeket megpucoljuk, és vékony szeletekre vágjuk. A kacsamell-darabok húsos részébe vékony hasadékokat metsszünk, és benyomkodjuk ide a fokhagyma-tüskéket.

4. Megsütjük a kacsamell-darabokat. Ehhez kiválasztunk egy olyan serpenyőt, amely sütőben is használható, azaz fémből van a fogója. (Ha ilyet nem találunk, akkor a műanyag fogót több réteg alufóliába burkoljuk, hogy védjük az erős hőtől.) A száraz serpenyőbe beleöntjük az olívaolaj felét, és erős lángon felhevítjük. Ezután beletesszük bőrös oldalukkal lefelé a kacsamell-darabokat, és néhány perc alatt megpirítjuk őket úgy, hogy a színük mély barna legyen. Közben ellenállunk a kísértésnek, és nem mocorgatjuk a húsokat, mert csak így tudnak rendesen megpirulni, és ez kell a jó ízükhöz.

5. Miután megpirítottuk a kacsamell-darabok bőrös oldalát, a kisült zsírt óvatosan kiöntjük a serpenyőből.

6. A megpirított húsokat megfordítjuk az immár majdnem teljesen száraz serpenyőben, hogy bőrös oldaluk legyen felfelé, majd a serpenyőt berakjuk a forró sütőbe. A húsok kb. 15-20 perc alatt megsülnek, de a belsejük még kicsit rózsaszín marad, másképp fogalmazva „rozé” lesz: így a legfinomabb az ízük.

7. Amíg a kacsamell-darabok sülnek, elkészítjük a mártást. Az újhagymát apróra vágjuk, a gyömbérdarabot meghámozzuk, és lereszeljük. Ezután egy közepes méretű serpenyőben a maradék olívaolajon kevergetve megfonnyasztjuk az újhagymát. Ha már puha, picit megsózzuk, és hozzáöntjük a vörösbort, a vizet, majd belekeverjük a reszelt gyömbért és a mustárt. Erős lángon felforraljuk, és addig tartjuk forrásban, amíg a felére el nem fő. Amikor ez megtörtént, belekeverjük az áfonyalekvárt, és megkóstoljuk. Ha kell, megsózzuk, megborsozzuk, majd leszűrjük a mártást, és visszaöntjük a serpenyőbe. Takarékra csavarjuk alatta a lángot, és miközben kézi habverővel folyamatosan kevergetjük, apránként hozzáadjuk a vajat. A kész, fényes mártást tálalásig félretesszük.

8. Amikor a kacsamell-darabok megsültek, alufóliát borítunk rájuk, és pihentetjük őket 10 percig. Ettől lesz jó szaftos a hús, mert a pihentetés alatt a benne lévő nedveknek van idejük „lecsillapodni”.

9. Tálaláskor a kacsamell-darabokat rézsútos irányban vékonyan felszeleteljük, és megöntözzük az áfonyás-vörösboros mártással, végül meghintjük apróra vágott snidlinggel.

2 nagy adag lesz belőle.







Kóstold meg ajánlatunkat!


• Ha előre készülsz… Mustáros-szőlős csirkecombok »
• Ha kettesben ünnepelsz… Mandarinos csirkemell »
• Ha sokan jönnek… Fűszeres malac »
• Ha már túl sokat ettél… Édeskömény-saláta vöröskáposztával és füstölt lazaccal »
• Ha valami olaszosra vágysz… Mozzarellás tészta citrommal, fokhagymával és sonkával »
• Ha a baba is ünnepel… Baba – menü: Sütőtökös pulyka túróval
Mama-menü: Vajas pulykacsíkok chilis sütőtökpürével »

• Ha hagyományos ízeket szeretnél… Gesztenyés pulyka »
• Ha unod már a rántott halat… Daniel sült lazaca »
• Ha megszállottan szeretsz sütni… Házi croissant »

Stahl Judit az Oli-Olá szilikon konyhai eszközeire esküszik »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top