nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Gasztro
Süssünk muffint!

Süssünk muffint!

Mit hozott az új évezred? Annyi minden szuperszónikusat! Háziasszonyként azonban azt kell mondanom, az új évezred közeledtét egy süti jelezte. Közelgett kétezer és mi megismertuk a muffint!
V.Zs.
f Ajánlom
Először bajban voltunk a nevével is, többeket egy ósdi téli ruhadarabra emlékezetett, aztán világlátott ismerősök megtanították, hogy az “máffin”, kicsit affektálva és ahogy a legtöbb női lap beharangozta: az amerikai gyerekek kedvence. Meg gondolom a mamájuké is! Hiszen ez az a sütiféle, amit minimális hozzáértéssel, egy kis felszerelteséggel, szívvel és lélekkel bárki pillanatok alatt elkészíthet. Ezernyi fajtájából mindenki megtalálja a szája ízének megfelelőt. És ami a legjobb benne, lehet sósan is készíteni, sör, bor és egyéb alkoholok alá korcsolyának. Szóval a muffin jött, látott és győzött!
Mostantól nincs mentség, egy unalmas hétköznapi délutánt is feldobhatsz, mondjuk egy zamatos almás muffinnal!  

A muffinsütéshez elengedhetetlenül szükséges a muffinsütő. Ezt a 12 vagy 16 pogácsa méretű mélyedésből álló sütőlemezt manapság már a nagyobb élelmiszer áruházakban is beszerezheted. Ha igazán klasszikus muffint akarsz gyártani, vegyél hozzá fehér vagy mintás kapszlit, vagyis amolyan mignonpapír-szerűséget, amit szintén az áruházakban találsz a konyhai felszerelések polcán. Nem feltétlenül szükséges papírral bélelned a sütő mélyedéseit, nagyon jó kis muffinjaid lesznek, ha “csak” margarinnal körbekened a mélyedéseket.
A receptek általában a 12 darabos sütőformához elegendőek, az ettől eltérőt külön jelzik. A muffinsütés alapvető technikája az, hogy külön kevered össze a száraz és külön a nedves alapanyagokat. Vagyis a cukor, liszt, sütőpor, aszalt gyümölcsök, reszelt sajt, sonka, ilyesmi külön egy tálba, míg a tojás, tej, tejföl, olaj, margarin egy másik tálba kerülnek. Az összeállításnál nagy laza mozdulatokkal keverd össze a két alkotórészt.

Tanácsok kezdőknek és haladóknak

•  A muffint előmelegített sütőben süsd!
•  A sütés első negyedórájában ne nyiss rá a muffinokra, mert összeesnek!
• Csak a cukrot kell alaposan kikeverni a margarinnal és a tojással, a további hozzávalót (pl. mazsola, dió, csoki, gyümölcs, szárított gyümölcs) először a liszttel lazán összekeverjük, majd gyors mozdulatokkal hozzákeverjük a tésztához. A túlkevert tészták nem lesznek olyan domborúak.
•  A sütőport mindig a liszthez keverd hozzá, így csak a sütőben kezd el “dolgozni”!
• Ha a margarinod kemény, akkor add hozzá a cukrot, és tedd be néhánymásodpercre a mikróba, könnyebb lesz vele dolgozni!
•  A mélyedést 2/3 vagy 3/4 részig szabad megtölteni tésztával, hogy a muffinok szépen tudjanak csúcsosodni, és ne folyjanak ki.
•  Ha marad üres lyuk a formában, töltsük meg vízzel.
•  A sütési idő általában 20-25 perc a nagyobbakhoz  (pl. 6-os sütőforma), 10-15 elég a kisebbekhez. Gázsütőben 3-4-5 fokozaton kell sütni.
•  A muffin akkor van készen, ha a teteje aranybarna, és ha beledugunk egy fogpiszkálót (tűpróba), nem ragad rá a tészta.
•  Sütés után kb. 5 percig hagyjuk hűlni a muffinokat, így könnyebben kijönnek a formából.
• Légmentesen zárható műanyag edényben sokáig friss marad a muffin.
•  A frissen sült muffinokat le is lehet fagyasztani, kb. 2 hónapig jók. Kiengedjük, és röviden még egyszer átsütjük őket.
Megosztás Facebookon