Gasztro

Pezsgõ és pohár

Az elsõ pezsgõspoharak kapcsolatba hozhatók Madame Pompadourral, aki akaratlanul is sokat tett a champagne népszerûsítéséért. Az elsõ pezsgõspohár - rossz nyelvek szerint - az õ kebleit idézte.

Mielőtt még jobban a keblek vonulatai közé merülnénk, kanyarodjunk vissza Madame Pompadourhoz, a nagyvilági életéről ismert dámához, aki a pezsgőt tartotta az egyetlen alkoholos italnak, amelynek fogyasztása nem csökkenti a női nem bájait.

A champagne esetében különös jelentőségű a pohár alakja, anyaga. Optimális esetben a pezsgőspohár hosszúkás flőte, hogy a felszálló apró buborékokban és a színben kellően hosszasan gyönyörködhessünk, hiszen az egyforma méretű parányi buborékok a kiváló francia champagne ismérvei közé tartoznak. Lehetőség szerint ne töltsük tele a poharat, hogy az illatot is kellően élvezhessük, ezt hivatott elősegíteni a pohár befelé hajló szája, ami az illatokat koncentrálja.

Anyaga ideális esetben kristály, amit még véletlenül se tisztítsunk mosogatógépben, mert a “cseppmentes” mosogatószer olyan láthatatlan, vékony filmbevonatot képez a pohár falán, ami az intenzív buborékképződést meggátolja. Ez pedig roppant veszteség lenne, hiszen e nemes nedű névadását is a friss buborékok pezsgésének köszönheti.

Pezsgőpiramis

Filmekben, esetleg életben is találkozhattál már pezsgőskelyhekből formázott piramissal. A szokás eredete Napóleon idejére vezethető vissza. Amikor a franciák büszke hadvezére visszatért kalandos egyiptomi hadjáratából, dicsőségére emlékezette a piramis alakú pezsgőkínáló. Ez a fantasztikus forma még inkább kiemeli a pezsgő különleges eleganciáját, de ha vendégeinket szeretnénk meglepni a szokatlan látványossággal, akkor a piramis összeállításánál figyelembe kell venni néhány apróságot.

A megépítéséhez pezsgős kelyheket használjunk, pontosan és szorosan érintkezzenek a poharak, és azzal is számolnunk kell, ha a felső poharakból túlcsorgó pezsgő tölti meg az alsóbb sorok poharait, akkor a tervezett pezsgőfogyás sokszorosával kell számolnunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top