Gasztro

A húsok fûszerezése, pácolása

Elõször is oszlassuk el azt a tévhitet, hogy a húst egy-két nappal a sütés elõtt már be kell pácolni. Ez igazából csak a marhahúsnál fontos, - a bélszínt és a hátszínt legalább két napig kell a pácban tartani.




• A marhahúst így pácoljuk: sózzuk, borsozzuk, kenjük be mustárral, majd tegyük annyi olajba, amennyi éppen ellepi. Fedjük le fóliával és tegyük két napra hűtőbe.

• Sertéshús pácolása: hasonló a marhahúséhoz, de ne feledkezzünk meg a fokhagymáról sem. Legalább egy éjszakára hagyjuk állni a pácban.

• Szárnyasok pácolása: használjunk szárnyas fűszerkeveréket, olajba téve, fólia alatt egy éjszakára tegyük a hűtőbe.

• Halak pácolása: tengeri halaknál ne felejtsük el a halhúst jól becsöpögtetni citrommal. A halat fűszerezés után elég 1-2 óráig a hűtőben tárolni.

Ha nincs kedvünk pepecselni saját pác készítésével, készen is vásárolhatunk – a húsok fűszerezéséhez kiváló grillfűszerek kaphatók. Ha pedig nincs időnk órákon át tartó pácolásra, használjunk Villámpácokat, melyekkel fél óra alatt ízletes sülteket készíthetünk.


Hagyományos pác
1 dl olaj, 1 evőkanál citromlé, 1 evőkanál apróra vágott petrezselyem, só bors

Mustáros pác
Keverjünk össze friss, aprított zöldfűszereket, mustárt, szójaszószt és kenjük az előre besózott húsokra. A pácolás tarthat 1-2 órától akár 1 napig is, tároljuk hűtőben. Szeletelt húsokra használjuk.

Olajos pácok
Válasszunk őrölt vagy szárított fűszereket, valamint a hús mennyiségének megfelelő sót. Keverjük el a fűszereket a sóval, majd mártogassuk bele a szeleteket, végül óvatosan klopfoljuk ki.
A fűszerezés után öntsünk rá olívaolajat, hűtőben 1-2 napig érleljük. Csont nélküli, szeletekre vágott húsokhoz alkalmazzuk, így azok gyorsabban érlelődnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top