Gasztro

Asterix kedvence

A francia konyhában, mint Midász király kezében, minden arannyá változik. Szerencsére a franciák sem tudnak, - épp úgy, mint Midász - titkot tartani. Eláruljuk hát néhány receptjüket.








Francia hagymaleves


Hozzávalók


• 400 g vöröshagyma
• 50 g vaj
• 2 dl száraz fehérbor
• 100 g reszelt sajt
• 2 db erőleves kocka
• 8 szelet bagett
• só, őrölt fehérbors, borókabogyó


Elkészítése

A húsleves kockát egy liter forró vízben feloldjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk és a felolvasztott vajban aranysárgára pirítjuk. Felöntjük az erőlevessel, hozzáadjuk a borókabogyót, és lassú forralással kb. 20 percig főzzük. A borókabogyót kiszedve, hozzáadjuk a bort, sózzuk, borsozzuk. A bagett szeletekre rászórjuk a reszelt sajtot. A levest tűzálló cserépedénybe szedjük, adagonként 2 bagett szeletet ráhelyezve, forró sütőbe vagy grillsütőbe tesszük, annyi ideig, hogy a sajt a kenyérre ráolvadjon. A kenyérszeleteket a sajttal piríthatjuk külön is, és a leves mellé tálaljuk.


Francia narancsos palacsinta

Hozzávalók 4 személyre:


A palacsintához:





• 80 g finomliszt
• 1 csipet só
• 1 ek. cukor
• 1/2 tasak vaníliás cukor
• 1 tojás+1 tojássárgája
• 1,5 dl tej
• 1 ek. olaj
• néhány citromfűlevélke

Továbbá:
• 3 narancs
• 30 g cukor
• 30 g vaj/margarin
• 2 dl rostos narancslé
• 3 cl narancslikőr
• 1/2 dl brandy

Elkészítési idő: 55 perc

1 adag: 458 kcal/1912 kJ

Elkészítése:

Összekeverjük a lisztet a sóval, cukorral és vaníliás cukorral, hozzáadjuk a tojást és a tojássárgáját, végül apránként a tejet, és csomómentes masszává keverjük (ha túl sűrű volna, egy kevés szénsavas ásvány- vagy szódavízzel hígítjuk). Letakarjuk, 30 percig pihentetjük, majd belekeverjük az olajat, és teflonserpenyőben 8-12 vékony palacsintát sütünk belőle, melegen tartjuk. Miközben a tészta pihen, a narancsokat megmossuk, 1 narancs héját burgonyahámozóval lehántjuk, gyufaszál vékonyságú csíkokra vágjuk. Forró vízbe dobjuk, 5 percig főzzük, majd hideg vízbe szedjük, és lecsepegtetjük. Az összes narancsot vastagon meghámozzuk, kifilézzük, azaz a gerezdeket elválasztó hártyák közül kivágjuk a gyümölcshúst. A munka közben keletkező lét a rostos narancsléhez öntjük. Nagyobb serpenyőben barnára pirítjuk a cukrot, hozzáadjuk a vajat/margarint , azonnal felöntjük a narancslével, jól összeforraljuk, végül hozzáadjuk a narancslikőrt és a brandyt. A palacsintákat zsebkendőszerűen összehajtogatjuk, gyors mozdulatokkal a mártásba forgatjuk, végül hozzáadjuk a narancsgerezdeket és a narancshéjat. A palacsintákat (2-3 darabonként) lapostányérra fektetjük, melléjük szedjük a narancsot és a mártást, tetejüket narancshéjjal és citromfűlevélkével díszítjük, azonnal tálaljuk csak melegen jó! Mutatós, mennyei, biztos siker!




Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top