Gasztro

Rizsek

Itt most nem az összeragadt és meglehetõsen íztelen köretekre gondolunk, amiket eddig megszokhattál. Nálunk is vannak már különbözõ fajták, receptek.





Fehér rizs

Indiai rizsfajta. A barna változat tovább hántolt tagja. Fényezett rizsnek is hívják, hiszen az őrlés során szinte minden külső burkot eltávolítanak róla.








Barna rizs

Szintén indiai rizsfajta. A fehér rizstől annyiban különbözik, hogy az őrlés során eggyel kevesebb réteg kerül le róla. Ez természetesen azt jelenti, hogy sokkal több tápanyagot tartalmaz, különösen rostokban és a B vitaminokban dúskál.







Tört rizs


A fehér rizs őrlés közben roncsolódott változata, tehát szintén indiai eredetű.







Előfőzött rizs


A konyhakész rizs készülhet barna és fehér változatból is. Az eljárás során megfőzik, majd kivonják belőle a vizet. Így otthon már sokkal gyorsabban elkészül.






Rövid rizs


Ez a fajta rizs japán eredetű, és onnan ismerhető fel, hogy rövid, dundi szemekből áll. Megfőzve sokkal inkább összeragad, mint indiai párja. A japán és a koreai konyha szinte minden fogásához társul.






Vadrizs


A vadrizs – más néven indián rizs – előnyös tulajdonsága a kedvezően magas aminosav-tartalom és B-vitamin-összetétel. Az USA-ban az 50-es évek óta termesztik, ekkor ismerték fel táplálkozás-élettani jelentőségét.






Aromás rizs

Ennek a fajtának az íze a pirított mogyoróhoz vagy kukoricához hasonlít. Az a komponens, ami ezt az ízt adja, minden rizsfajtában megtalálható, de az aromás változatokban sokkal nagyobb koncentrációban jelenik meg. Ide tartozik a jázminrizs, és a basmati, amely megfőzve hosszú, egymástól szépen elváló szemekké válik.






Thai jázmin fehér rizs


Hívják még illatos vagy Hom Mali rizsnek is, és az egész világon mint thaiföldi specialitást tartják számon. Fajtáját tekintve az indiai rizsek közé sorolható, minősége szerint három kategóriában létezik.






Kínai fekete rizs

Ez a fajta rövid szemekből áll, magas gluténtartalommal. Íze tökéletessé teszi sós és édes ételek készítéséhez is. Főzés előtt a szemek feketék, kifőzve viszont sötétlilává válnak. Leggyakrabban Taiwanon és Kínában találkozhatsz vele, ahol főleg édességek készítésére használják.






Himalájai vörös rizs


Ez a fajta hagyományosan Ázsia középső részéből származik. A himalájai termőterület ma már Franciaországra is kiterjedt, hiszen itt is termesztik ezt a látványos külsejű fajtát. Formája az indiai típusú rizshez hasonlít, csak vöröses színében különbözik. Mivel a fehér rizsnél több korpát tartalmaz, tovább kell főzni, és az íze is sokkal összetettebb. Tökéletes fajta salátákhoz, de nagyon jól illik párolt zöldségekhez és grillezett húsokhoz is. Fehér rizzsel keverve különösen jól néz ki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top