Gasztro

A nagyobb szárnyasok feldolgozása

A vágott kacsa, liba friss vagy elõhûtött és fagyasztott formában kerül piacra, egészben és darabolva (mell, comb, aprólék). Választékában lehet mindkettõ pecsenye (fiatal, gyorsan hizlalt) és hízott (töméssel hizlalt) szárnyas. Húsuk színe sötétebb, mint a csirkéé, bátrabban és erõsebben fûszerezhetjük õket.





Zsíros szárnyas húsok

Előkészítésük nagyrészt megegyezik a csirkéével: a kövér szárnyasok bőrét éles késsel két irányba bevagdaljuk (kockázzuk), hogy a zsírja jobban kisüljön. A kacsa és a liba feldarabolása annyiban különbözik a csirkéétől, hogy a mellét keresztben vágjuk félbe. 


Pulyka

Előkészítése megegyezik a más szárnyasokról leírtakkal, nyilvánvalóan az állat termetéből adódóan nagyobb darabokat kapunk, ezért fokozottabban figyeljünk az egyenletes elosztásra (csontos és húsos részek aránya). A pulykánál célszerűbb az étel jellegének megfelelő húsrészt vásárolni a szakboltokban.





Két dologra hívnám fel a figyelmet: az egyik a pulyka vastagabb húsrészei (mell, comb), amelyeket célszerű füstölt szalonnacsíkokkal megspékelni – azaz vékony szalonnacsíkokat vágunk, és a hús rostozatának irányában tűzdelőtűvel azt belehúzzuk. Ha nincs spékelő tű, egy hegyes és éles késsel vékony nyílás(oka)t vágunk a húsba, és ujjunkkal beletömködjük a szalonnát. A másik, amire ügyelni kell, hogy az alsó combból az inakat el kell távolítani, mert elkészítés közben ezek “összehúzzák” a húst.

Az eltávolítás menete a következő: a combon a láb felőli részen a bőrt és az inak végződését körbevágjuk a csontig, majd az inakat száraz konyharuhával – ha nagyon erősek esetleg laposfógóval – megfogva kihúzzuk. A feldolgozást elősegítendő bátran vásároljunk darabolt pulykát: comb, mell vagy aprólék kiszerelésben tehetjük ezt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top