nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Gasztro
Habcsengõ, mézeskalács

Habcsengõ, mézeskalács

A praktikus élet csúcsa ez az összeállítás. Segítségével ugyanis a fa díszítése és a pocakok megtömése egy füst alatt végrehajtható. Süss jó sokat, és ami nem fogy el rögtön, mehet a fára!
NLCafé
f Ajánlom

Habcsengő

Hozzávalók:

• 5 tojásfehérje
• 5-5 evőkanál kristály- és porcukor
• 1 mokkáskanál citromlé
• tetszőleges ételszínezékek
• színes cukormáz a díszítéshez

 
Elkészítése:

A tojásfehérjéhez hozzáadjuk a citromlét, a kristálycukrot, és nagyon kemény habot verünk belőle, majd lassan kevergetve belekeverjük a porcukrot. A habot több részre osztjuk, és néhány csepp ételszínezékkel különböző színűekre festjük, egy adagot fehéren is hagyhatunk. Nyomózsákba töltjük a habokat, és sütőlapra két rétegben készítjük a formákat.
A csillagnál úgy járunk el, mint ahogy ötágú csillagot rajzolunk (egy vonallal). A csengőformáknak alul, középre nyelvet is rajzolunk. Kb. 100 °C-ra előmelegített sütőben nem sütjük, hanem szárítjuk a habformákat. A kihűlt alakzatokat még színes cukormázzal is díszíthetjük.

Mézeskalács fenyődíszek

Hozzávalók:

a tésztához:
• 40 dkg liszt
• 15 dkg porcukor
• 1-1 mokkáskanál szódabikarbóna és mézessütmény-fűszerkeverék
• 5 dkg vaj
• 2 tojás
• 4 evőkanál méz

a kenéshez:
• 2 dkg vaj
• 1 tojás

a díszítéshez: kész cukormázporok vagy porcukor, citromlé, ételfesték, színes cukorkák, mandula.

Elkészítése:

A lisztben elkeverjük a szódabikarbónát, fűszerkeveréket, porcukrot, majd a vajat elmorzsoljuk benne. Hozzáadjuk a tojást, a mézet, és egynemű tésztává gyúrjuk. Cipót formálunk belőle, letakarjuk, és néhány órára hűtőbe tesszük. Sütés előtt lisztezett deszkán fél centi vastagra kinyújtjuk, és különböző formákkal kiszúrjuk.

Vajjal kikent sütőlemezre rakjuk, nem túl szorosan egymás mellé, felvert tojással megkenjük, és előmelegített sütőben 10-15 perc alatt mogyoróbarnára sütjük. Gázsütőben kétszerre tudjuk megsütni. A sütőlemezen hagyjuk hűlni, majd tompa hegyű késsel alányúlva leszedjük.

Készen kapható cukormázporból vagy felvert tojásfehérjéből, porcukorból, citromléből ételszínezékkel különböző színű cukormázakat készítünk.

Kenőtoll vagy konyhai ecset segítségével festhetjük be a formákat. Vékony vonalakat úgy tudunk rajzolni, hogy zsírpapírból pici tölcséreket készítünk, beletöltjük a mázat, kicsípjük a végét, és már rajzolhatunk is vele. (Nem szükséges mindegyik figurát színes mázzal díszíteni, megtehetjük például, hogy sütés előtt mandulaszemeket rakunk a tetejükre.)

Megosztás Facebookon