Gasztro

Piskóta-trükkök

Ha még sosem sütöttél piskótát, hanem mindig a szomszéd nénit vagy a nagymamát kéred meg erre, még nem volt olyan gondod, hogy összeesett. De ha már volt az se baj. Mindent megoldunk!










Alaprecept

Az alaprecept a lehető legegyszerűbb: a tojások száma a kiindulás. Ahány tojásból sütöd a piskótát, annyi kanál liszt és cukor kell. Ha már 4-nél több tojásos tésztát sütnél, választhatod a lightosabb változatot. Ilyenkor egy öt tojásos mennyiséghez 4 tojás, 1 kanál víz, 5 kanál cukor és 5 kanál liszt kell. Ez persze fokozható!


Készítés

Válaszd szét a tojásokat. A fehérjét rögtön akkora tálba tedd, amibe az egész tészta belefér majd. Verd fel a habot, és közben tedd bele a cukrot! Ha ez megvan, öntsd hozzá a sárgájákat. Ha ezt is belekeverted, el is teheted az elektromos habverőt. A liszt következik, amibe keverd el a fél csomag sütőport. Ezt már kanállal vagy kézi habverővel keverd el a többivel.











Sütés


A sütőedényt kend ki vajjal és lisztezd ki, vagy egyszerűen tegyél bele sütőpapírt. Az oldalára nem kell!
A piskótát előmelegített sütőben sütjük, kb. 180 fokon. A sütési idő a mérettől függ. Mindenesetre közepes méretnél kb. 20 percre számítsunk. Az elején ne nagyon nyitogassuk a sütőt, mert akkor nem lesz igazán szép a tészta!



Mennyiségek

Átlag méretű tortasütőben:
Vékony tésztájú gyümölcstortához 2 tojásból
Közepes vastagságú tésztához 4 tojásból
Lapokra vágáshoz 5 vagy több tojásból











 Trükkök és hibák

A piskóta nem lesz szép, ha porcukorból sütjük.
A sütőport mindig keverd el a lisztben, különben nem működik
A piskótatésztát is ízesítheted vaníliás cukorral vagy fahéjjal, esetleg a liszt mennyiségének rovására lehet kakaót vagy darált diót tenni bele.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top