Gasztro

Gulyásleves és búzaprósza

Hétfõi menünk elsõ fogása gulyásleves, másodiknak pedig búzaprószát ajánlunk.

Gulyásleves

Hozzávalók

  •   2  

    360 g marha színhús

  • 80 g sertészsír
  • 150 g vöröshagyma
  • 15 g fűszerpaprika
  • 500 g burgonya
  • 140 g zöldpaprika
  • 60 g friss paradicsom
  • 5 g fokhagyma
  • 2 g köménymag

    Elkészítése

    Lehetőleg lábszárt vagy lapockát vásároljunk. A jól megmosott húst vágjuk kockára. Ezután a felolvasztott zsírban pirítsuk aranysárgára az apróra vágott hagymát. Vegyük le a hőfokot, s a nem túl meleg hagymás zsírba rakjuk bele a fűszerpaprikát. Tegyük rá a húst, és pirítsuk tovább.
    Amikor a hús leve elfőtt, adjuk hozzá a köménymaggal együtt az apróra vagdalt fokhagymát. Ügyeljünk arra, hogy a hős ne főjön, hanem csak párolódjon. Mielőtt a hús megpuhulna, levét párologtassuk el olyan mértékben, hogy csak a zsírja maradjon a hús alatt. Ezután tegyük hozzá a burgonyát, és azzal együtt pirítsuk, amíg az üvegessé válik. Majd öntsük fel és tegyük bele a zöldpaprikát és a paradicsomot (a felöntés csontlével, vagy leveskocka oldatával történik). Amikor a burgonya puhulni kezd, befőzzük a levesbe a csipetkét is.

    Búzaprósza

    Hozzávalók

  • 500 g liszt
  • 1 db tojás
  • 6 dl kefír
  • 100 g szilvalekvár
  • 1 dl tejföl
  • 10 g só
  • 30 g Linco Family Margarin 
  • 20 g cukor

    Elkészítése

    Tálban a lisztet a sóval, kevés cukorral, a kefírrel és a tojással összekeverjük. Ha túl sűrű masszát kapnánk, akkor kevés tejjel, vagy vízzel higíthatjuk.
    Kizsírozott tepsibe öntjük és a tetejére szilvalekvárból kis halmokat rakunk. Ezek közé tejfölből szintén kis csomókat teszünk. A tészta tetejét zsírral, vagy olajjal meglocsoljuk és forró sütőben pirosra sütjük. Kockákra vágjuk.
    Maradék tejből, aludttejből is készíthető.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top